Prof.Dr. Koray Özduman și Prof. Dr. Burak Tander, ambii medici ai grupului de spitale Acıbadem (Turcia) și cadre didactice ale Universității Acıbadem, au fost prezenți la Cluj la Conferința Dialoguri interdisciplinare organizată în 23-24 noiembrie 2017 în parteneriat cu Organizația Tinerilor Medici și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Pentru că în practica medicală, un chirurg are mereu o a doua mână, am realizat un interviu dublu, o partitură pentru şase mâini şi o singură pasiune: sănătatea.
Cu ce noutăţi aţi venit la Cluj în faţa studenţilor şi a tinerilor medici de aici?
Prof. Dr. Burak Tander
„Astăzi am avut o prezentare legată de chirurgia pediatrică minim invazivă şi diferenţele faţă de intervenţiile asupra adulţilor. Mi-am axat discursul pe principalele trăsături şi indicaţii ale metodelor specifice minim invazive, chirurgia laparoscopică, endoscopică şi toracoscopică. Pe scurt, anatomia, fiziologia, fiziopatologia copiilor sunt diferite faţă de adulţi şi aduc câteva proiecţii asupra bolilor, a tratamentelor şi de asemenea asupra intervenţiilor chirurgicale. Copiii nu sunt nişte adulţi mai mici, ei au boli diferite, opţiuni diferite şi trebuie abordaţi cu metode chirurgicale şi de tratament diferite, iar serviciile pediatrice de înaltă calitate sunt absolut necesare”.
Prof. Dr. Koray Özduman
„Tumorile cerebrale sunt rare, dar foarte dificil de tratat şi pentru a îmbunătăţi abordarea acestora, pentru a ne ajuta cât mai bine pacienţii, trebuie să venim cu idei noi, cu noi metode de perfecţionare a tratamentelor pe care le avem astăzi.
Am vednit azi cu două intervenţii care au avut ca tematică două aspecte diferite. Prima s-a referit la utilizarea tehnologiei Gamma Knife în tratarea tumorilor cerebrale şi a altor patologii ale creierului. Tratarea tumorilor cerebrale prin această metodă oferă neurochirurgilor mai multă precizie şi, deci mai multă eficienţă.
Am discutat apoi despre biologia tumorilor cerebrale, pentru că avem nevoie să înţelegem mult mai bine aceste tumori pentru a veni cu tratatamente mai bune pentru pacienţii noştri. Dacă înţelegem mai bine mecanismele biologice ale tumorilor cerebrale, atunci şi rezultatele nostre vor fi pe măsură”.
Sunteţi chirurgi, dar şi profesori la universitate. Cum vedeţi această activitate, ce vă aduce sufleteşte munca de a-i învăţa pe studenţi şi pe viitorii chirurgi?
Prof. Dr. Burak Tander
„Chipul chirurgiei este în schimbare, iar metodele de predare şi pregătire trebuie să fie şi ele diferite de ceea ce a fost înainte, iar noi ca profesori şi instructori ar trebui să ne adaptăm metodele utilizate, pentru că noile generaţii de studenţi sunt nativi digitali, ei pot să afle multe utilizând internetul. Ce avem noi nevoie este să îi antrenăm, să le fim mentori, iar mentoratul chirurgical este un subiect special şi noi trebuie să-l adaptăm”.
Prof. Dr. Koray Özduman
„Sunt complet de acord. Medicina este o familie mare cu medici tineri şi medici mai în vârstă, iar medicii seniori, cu mare experienţă sunt membrii aceleiaşi familii. Acasă, în familia mea am învăţat mereu de la tatăl meu şi mama mea, iar ei la rândul lor au învăţat de la taţii lor şi de la mamele lor. Aşadar, generaţiile mai tinere vor învăţa de la noi şi din ceea ce facem noi.
Eu am fost mult mai bun la anumite lucruri decât mama mea sau decât tatăl meu, deci generaţiile care vin după mine vor trebui să fie mult mult mai bune decât mine, graţie abilităţilor, tehnologiei, noutăţilor. Dar până atunci trebuie să le arăt ce înţelegem acum din bolile oamenilor, să-i facem să înţeleagă cum să perceapă aceste boli”.
Aveţi nişte sfaturi pentru viitorii chirurgi?
Exerciţiul face maeştri
Prof. Dr. Burak Tander
„Germanii au o vorbă bună: exerciţiul face maeştri. Toţi tinerii chirurgi trebuie să exerseze îndelung, dar nu pe fiinţe umane. Din fericire, tehnologia s-a dezvoltat în aşa măsură, încât există simulatoare performante pe care se pot învăţa metode de lucru în mediu uscat sau umed, astfel încât pregătirea se bazează foarte mult pe exersare. Asta nu înseamnă că pregătirea teoretică nu e importantă.
Ea este o altă faţă a erei computerului, a erei post-computer şi post internet, căci pregătirea teoretică se bazează pe analiză şi sinteză. Pentru a face analize şi sinteze mai bune trebuie să discutăm atent mai multe concepte, să cunoaştem mai multe platforme pentru a discuta temele specifice. Avem acum mai multe boli, mai multe afecţiuni, iar creierul nostru nu poate învăţa fiecare boală şi fiecare afecţiune. Ce trebuie să facem? Învăţăm metoda de învăţare, metoda de abordare a bolilor şi asta este foarte important”.
Trebuie mereu să ne întrebăm „De ce?”
Prof. Dr. Koray Özduman
„Ceea ce vreau să adaug aici este că sunt două caracteristici importante: una ar fi conştiinciozitatea, dârzenia de a ne ajuta pacienţii, pentru că dincolo de faptul că suntem oameni, suntem doctori, iar doctorii au chiar scopul de a-şi ajuta semenii, vindecându-le bolile sau măcar îmbunătăţindu-le starea. Trebuie să fim absolut hotărâţi şi neclintiţi în demersul nostru de a face viaţa mai uşoară pacienţilor noştri. Aşa că aceasta este prima cerinţă. A doua ar fi scepticismul, pentru că n-ar trebui să luăm nimic de bun, să nu ne lăsăm păcăliţi de aparenţe, trebuie mereu să ne întrebăm „De ce? De ce este aşa acest lucru?” Trebuie să găsim un răspuns la absolut orice întrebare, iar dacă simţim că unele lucruri nu sunt cum ar trebui, să le îmbunătăţim. Ne va ajuta mereu să ne punem întrebări şi ne va aduce rerspect, mai ales respectul de sine”.
Cum aţi ales chirurgia?
Prof. Dr. Burak Tander
„Îmi plac copiii, îmi place chirurgia şi când am pus împreună aceste două iubiri, am descoperit chirurgia pediatrică”.
Prof. Dr. Koray Özduman
„Răspunsul meu va fi un contrarăspuns: De ce vă place zahărul? Tuturor le place zahărul. Mie îmi place neurochirurgia, nu ştiu de ce, dar îmi place”.
Acıbadem Hospitals Group
Anna Herkmen, Manager Dezvoltare Internațională pentru Europa de Est, Acıbadem Hospitals Group, a subliniat valoarea evenimentului ca încercare de a construi legături cu lumea medicală clujeană: „După București și Constanța, Acıbadem a deschis un punct de lucru în Cluj-Napoca. Ne-am îndreptat înspre Cluj, ținând seama lunga tradiție a școlii medicale clujene și de respectul nostru față de performanțele medicilor clujeni. Ne dorim să creștem, ne dorim să creăm parteneriate bazate pe colegialitate. În fond, obiectivul nostru, al tuturor celor implicați în sistemul de sănătate, este de a oferi șansa la o viață sănătoasă tututor pacienților care ne trec pragul. Sperăm că acest eveniment va fi primul dintr-o serie durabilă, care să permită schimburi de bune practici și de cunoștințe între medicii Acıbadem și lumea medicală clujeană”.