Status actual și tendințe în practica laparoscopică în România

Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică (ARCE), prezidată de profesorul Cătălin Copăescu, este o societate profesională a chirurgilor care folosesc ca principală metodă chirurgia endoscopică.

ARCE s-a implicat în mod concret în dezvoltarea tehnicilor minim invazive în România. Dincolo de impactul educațional (congrese naționale, simpozioane, instruirea anuală a peste 200 de chirurgi în cursuri intensive), ARCE a derulat în 2008, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, un program de dotare a spitalelor din România cu 60 de truse de laparoscopie cu scopul de a oferi pacienților soluții terapeutice moderne și performante. Există beneficii ale abordării laparoscopice de ambele părți:

pentru spitale: reducerea costurilor per pacient cu 20-30%;

pentru pacient: reducerea duratei medii de spitalizare cu aproape 40% în unele intervenții, reducerea apariției riscului de infecții sau a altor complicații postoperatorii, precum și o recuperare mult mai rapidă decât în cazul operațiilor deschise.

- Articolul continua mai jos-

În urma acestui program în parteneriat cu Ministerul Sănătății, utilizarea practicii laparoscopice a crescut constant în perioada 2008-2016. Statisticile de la școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar arată că în anul 2016 pentru colecistectomii și operații bariatrice în România metoda laparoscopică este standard de îngrijire, fiind folosită în 93,48% din totalul operațiilor de colecistectomie și în 96,05% din totalul operațiilor bariatrice, cu aproape 50% mai mult față de anul 2008. În cazul afecțiunilor ginecologice, 17,12% dintre acestea au fost tratate laparoscopic în anul 2016, în creștere față de anul 2008, când doar 10,70% dintre afecțiuni au fost abordate laparoscopic.

‘După 30 de ani de la apariția sa în practica medicală, chirurgia endoscopică a demonstrat avantaje pentru pacienți, medici și instituții medicale. Pacienții înregistrează un risc mult mai redus de complicații, dureri postoperatorii nesemnificative, se recuperează mai repede și se reintegrează mai rapid în activitatea socio-profesională. Medicii realizează intervențiile chirurgicale în condiții superioare cu o vizibilitate sporită, oferită de sistemele video care măresc și iluminează suplimentar structurile disecate. Instituțiile își reduc costurile de tratament, prin reducerea numărului de zile de spitalizare postoperatorie, dar și prin reducerea complicațiilor tardive (cum ar fi eventrațiile postoperatorii). În aceste condiții, chirurgia endoscopică reprezintă standard de tratament chirurgical pentru majoritatea patologiilor, iar chirurgia deschisă este rezervată situațiilor speciale’, a declarat Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Președintele ARCE.

Cu toate acestea, în România practica laparoscopică este încă redusă în comparație cu alte țări. În Coreea de Sud, 60% din cancerele gastrice sunt tratate endoscopic: ‘În urma programelor guvernamentale de screening și de dotare a spitalelor cu ultimele tehnologiii medicale, putem rezolva astăzi 60% din cancerele gastrice prin metoda endoscopică’ a declarat Dr. Kim Young Woo, Directorul Departamentului de Chirurgie al Institutului Național de Cancer Gastric din Coreea de Sud, Președintele Societății Internaționale pentru Inovație și Tehnologie Medicală (iSMIT).

‘În România rata de utilizare a tehnicii endoscopice în practica curentă este scăzută, fiind necesare programe coerente de dotare instituțională, de formare profesională, dar și de educație medicală’, a mai adăugat Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Tocmai de aceea, ARCE propune Ministerului Sănătății ca în 2018 să reia programul de dotare a spitalelor din țara noastră cu aparatură laparoscopică și să extindă în parteneriat programe educaționale și de stimulare a utilizării chirurgiei endoscopice în România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari