Pesta porcină africană – Recomandări privind sacrificarea porcilor și consumul cărnii de porc

Pesta porcină africană – Update 02.08.2018 noutati despre pesta porcină.

Creșterea porcinelor este o activitate de tradiție importantă, românii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o definește ca o afacere rentabilă, porcul furnizând 47 — 48% din totalul producției de carne, precum și alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grăsimea, pielea, părul, gunoiul de grajd.

Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu și are un conținut bogat de proteine. Aceasta reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc, precum și o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, De asemenea conține grăsimi, esențiale metabolismului, dintre care saturate circa 50%, nesaturate 45% și polisaturate 5%.

Calitatea cărnii de porc este influențată de rasă, sistemul de creștere (industrial sau gospodăresc) precocitate (ideal este porcul care la 180-200 de zile are o greutate de 110-120 kg) Carnea de la un animal mai tânăr este de culoare rozie, mult mai nutritivă și mai fragedă decât de la cel mai în vârstă, iar raportul dintre grăsimile nesaturate (bune) și cele saturate (rele) este mult mai bun.

- Articolul continua mai jos-

În acest context, dar și conform unui obicei tradițional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, populația care locuiește la țară sau în zonele mărginașe ale orașelor, sacrifică porcul crescut în gospodărie, sau achiziționat de la alți crescători, pentru a-și asigura carnea și preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Pentru ca această tradiție să-și continue cursul în cadrul legal și pentru a prevenii apariția unor situații neplăcute, atenționăm crescătorii de porcine, comercianții de carne de porc și pe consumatorii de astfel de produse, că au obligația să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislația U. E. implementată în legislația națională, cu referire la această activitate.

Astfel, legislația privind protecția animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. și Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabilește condițiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operațiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale. dar numai pentru consumul propriu, în gospodărie, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferință sau durere în timpul contenționării (prinderii) și a înjungherii.

Asomarea, care la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonț captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoștinței până în momentul înjungherii.

Operațiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate și se practică la cerere și în gospodăriile individuale cu animale, majoritatea oamenilor fiind conștienți că animalul nu trebuie să fie stresat și să sufere în timpul înjungherii,

Menționăm că operațiunea de asomare nu afectează sub nici o formă tăierea tradițională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea cu cuțitul pentru sângerarea animalului.

- Articolul continua mai jos-

În virtutea respecării acestei cerințe legislative, de protecție a animalelor în timpul sacrificării, medicii veterinari cu liberă practică din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare din localitățile județului Sibiu, au în dotare asomatoare (pistol cu glonț captiv și capsele aferente) urmând să efectueze această operațiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.

Pentru a prevenii îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau de vânat sălbatic (mistreț, urs) proprietarul sau consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar:

  • verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificarea
  • asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun;
  • consultanță privind prelevarea probelor după sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru protejarea sănătății;
  • examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor și vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuințelor umane: șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice (câinele și pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) și porcii sau alte specii infestate.

Cum se imbolnaveste omul?

Omul se îmbolnăvesțe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreț, urs, neexaminată de medicul veterinar și insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

Boala, la om se manifestă prin : febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoțite de edeme ale fetei ‘boala capetelor umflate’.

Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.

-Articolul continua mai jos-

Ce măsuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri la om?

Măsurile de prevenire cele mai eficiente sunt :

  • controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare și în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum și al vânatului comestibil (mistreț, urs) prin examen trichineloscopic;
  • achiziționarea cărnii de porc numai din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ștampila);
  • carnea proaspătă destinată comercializării în unitățile autorizate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar—veterinar, să fie marcată (ștampilată) și însoțită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unității de origine care atestă salubritatea și calitatea acesteia;
  • carnea provenită de la porcii crescuți în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploatația de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscripțiilor sanitare veterinare care funcționează în municipiile, orașele și comunele județului, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unitățile autorizate sanitar veterinar;
  • pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 — 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleți, mușchii limbii și mușchii intercostali.
  • în cazul porcilor mistreți se recoltează eșantioane cântărind cel puțin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.
  • proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiță în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.
  • carnea rezultată în urma sacrificării să fie păstrată în cogelator, sau în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, sau în mod tradițional, sărată, afumată, sau prăjită și conservată în recipiente cu untură;
  • folosirea la prepararea produselor din carne numai a apei potabile, a ustensilelor (cuțite, blaturi de lemn, vase, etc) și echipamente curate și dezinfectate;

Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar și a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare următoarele acțiuni:

  • reducerea numerică prin limitarea înmulțirii și a răspândirii vectorilor care transmit boala prin deratizarea și igienizarea adăposturilor, a altor spații din gospodărie și vecinătăți, urmată de strângerea și distrugerea cadavrelor de rozătoare;
  • menținerea condițiilor de igienă în gospodăriile populației;
  • salubrizarea locurilor menajere;
  • excluderea din hrana porcilor a deșeurilor de abator;

În cazul apariției unor situații deosebite se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se întervenii operativ și eficient.

Atenție! Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.

Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

Update:

Update 02.08.2018 Pesta porcină africană se extinde cu rapiditate. Au fost confirmate trei focare noi.

Noi focare ale pestei porcine africane au apărut în judeţul Brăila. Este vorba despre trei comune din Insula Mare a Brăilei, unde au fost luate măsuri de monitorizare, control şi combatere ale bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului. Autorităţile au mai anunţat că statul îi despăgubeşte pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la preţul pieţei. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puţin două treimi dintre gospodăriile afectate de pesta porcina africana. Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii. Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI.

Pesta porcină africană se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi. Virusul se răspândeşte şi prin contactul cu secreţiile (lacrimi, salivă) şi excreţiile (fecalele animalelor infectate) animalelor.

Pesta porcină africană

Porcii bolnavi de pestă porcină africană prezintă modificări de comportament:

1. Beau multă apă;
2. Nu se deplasează;
3. Refuză hrana administrată;
4. Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
5. Au constipaţie urmată de diaree;
6. Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.

Şeful ANSVSA a informat că au fost sacrificaţi peste 49.000 de porci de la începutul anului. Peste 5000 de focare cu pesta porcina in Romania.

Pentru a evita problemele, autorităţile judeţene au decis să intensifice campaniile de informare a populaţiei privitoare la pesta porcină africană.

Sursa: Mediafax

Alte articole:

Medici de familie, amendați pentru nereguli în serviciile medicale

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari