fbpx
Acasă Nutriţie Rolul alimentației în imunitate. Camelia Munteanu, nutriționist: ”Deficiențele în micronutrienți afectează sever...

Rolul alimentației în imunitate. Camelia Munteanu, nutriționist: ”Deficiențele în micronutrienți afectează sever funcția imună”

Imunitatea reprezintă capacitatea de rezistență a unui organism față de agenții patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci, etc), care sunt recunoscuți și distruși. În ultimul timp, ca urmare a stresului, alimentației defectuoase, ingerării de substanțe toxice, medicamentoase și a stilului de viață necorespunzător, sistemul nostru imunitar se dereglează. Uneori, răspunsul organismului poate să fie exagerat (hipersensibilitate), alteori, poate produce boli autoimune. Factorii care influențează imunitatea sunt: alimentația, acivitatea fizică, stresul, vârsta, somnul. Despre toate acestea, dar și despre alimentele care au efecte de creștere a imunității ne-a furnizat detalii drd. Camelia Munteanu, nutriționist.

Alimentația și sistemul imunitar sunt în strânsă legătură, astfel că atât subnutriția, cât și supraalimentația destabilizează răspunsul imun. Aportul adecvat de macro- și micronutrienți este vital pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

”Deficiențele în micronutrienți, destul de  răspândite în unele părți ale lumii, afectează sever funcția imună, determinând o sensibilitate crescută la infecții. Studiile au dovedit că, prin aportul unor micronutrienți ca: vitamina E, vitamia A și β-caroteni și zinc, funcția imună se poate restabili. De asemenea, este necesar de a renunța la excesul de alcool, fumat și de a adopta o alimentație diversificată și echilibrată prin consumul regulat de fructe și legume crude”, a precizat drd. Camelia Muntean.

Activitatea fizică. Conform studiilor, activitatea fizică aerobă regulată, cum ar fi plimbatul, alergatul, ciclismul, stimulează sistemul imunitar într-un mod benefic, indiferent de vârstă. Acest lucru ne face mai puțin susceptibili la bolile virale minore, precum răcelile și gripa. În plus, activitatea fizică reprezită o formă de eliberare a stresului acumulat peste zi.

Stresul

”Specialiștii de la O.M.S. (Organizația Mondială a Sănătății) avertizează că, în momentul de față, stresul cronic este unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătate. Stresul modifică (alterează) răspunsurile sistemului imunitar, alterează activitatea sistemului digestiv și procesele de creștere. Acest sistem complex de alarmă este în strânsă legătură cu anumite regiuni din creier care controlează starea de spirit, motivația și teama”, a explicat nutriționistul.

Odată cu înaintarea în vârstă, imunitatea scade. Activitatea fizică regulată și adoptarea unei alimentații sănătoase au efecte benefice asupra sistemului imunitar, iar la vârstnici s-a dovedit că exercițiile fizice au efecte pozitive asupra unei multitudini de boli cronice și îmbunătățesc sănatatea mentală.

Somnul. În faza profundă a somnului crește producția de anticorpi și, astfel, sistemul imunitar se întărește.

Creșterea imunității, prin alimente                                            

Alimente care au efecte de creștere a imunității sunt fructele (mere, pere), legumele și zarzavaturile de sezon locale (varză, conopidă, ridichea, țelină, morcovi, pătrunjel) sunt indicate pentru asigurarea unui aport vitaminic optim.

De asemenea, fructele oleaginoase neprăjite (nuci, alune, fistic, migdale, arahide) conțin acizi grași mononesaturați (acid oleic omega-9), polinesaturați (omega-3 și omega-6 esențiali) și vitamina E au un aport deosebit în acest sens.

Lactatele sunt recomandate deoarece conțin proteine (lactoferina, cazeina) și minerale cu rol în imunitate. Lactoferina din lapte are capacitatea de a lega fierul. Este o glicoproteină ce îndeplinește multe funcții fiziologice, printre care anti-inflamatoare, antibacterială, antivirală, antiparazitică. Cazeina reprezintă o sursă importantă de peptide active din punct de vedere biologic imunomodulatoare și anti-inflamatoare. Probioticele din lactatele fermentate îmbunătățesc funcția imună prin menținerea în stare funcțională a barierei intestinale.

Carnea conține proteine cu valoare biologică înaltă. Acestea prezintă aminoacizi esențiali folosiți integral de organism. Carențele în unii aminoacizi esențiali (metionina) și neesențiali (arginina) afectează sistemul imunitar. De asemenea, carnea reprezintă o sursă importantă de vitamine din grupul B și minerale cu rol crucial în funcționarea eficientă a sistemului imunitar.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,826FaniÎmi place
360AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională...

Scleroza multiplă – cauze, simptome, tratament

Scleroza multiplă (SM) afectează nervii din creier şi măduva spinării (cunoscută, de asemenea, ca...

Hirsutismul – problema medicala, psihologica si estetica

Hirsutismul reprezintă în primul rând o problemă medicală importantă, care afectează un procent relativ...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...