Îngrijirea pielii în sezonul rece. Sfatul farmacistului

Dacă vara suntem atenţi la utilizarea factorilor de protecţie solară, iarna nu ttrebuie să neglijăm îngrijirea pielii, iar sfatul farmacistului vă poate ajuta atunci când varietatea produselor vă îngreunează decizia de cumpărare. Până la urmă, farmaciştii nu urmează un an de Dermatologie şi Cosmetica în Facultate chiar degeaba, chiar dacă puţine farmacii mai au laborator propriu.

Luminiţa Rusu de profesie farmacist vine în ajutorul celor interesaţi de sănătatea pielii lor. Sfatul farmacistului ne poate scoate din impas şi să ne ajute să evităm câteva greşeli, asigurând pielii o stare bună de sănătate şi un aspect plăcut.

Filmul hidrolipidic în sezonul rece

Vântul şi temperatura scăzută din anotimpul rece sunt factori agresanţi pentru pielea noastră. Consecinţa expunerii la temperaturi mai scăzute sau la variaţii mari de temperatură (de la rece la cald şi invers, la intrarea sau ieşirea din casă) este distrugerea filmului hidrolipidic protector al pielii, respectiv uscarea pielii. Pentru reducerea acestui efect de uscăciune în sezonul rece putem lua câteva măsuri simple, care ne vor schimba puțin stilul de viață, dar vor fi benefice pentru pielea noastră.

Sfatul farmacistului e de luat aminte

În această perioadă trebuie  evitate  duşurile şi băile fierbinţi,  produsele de curăţare a pielii este indicat să fie bogate în uleiuri sau pricipii hidratante şi la iesirea din casă e recomandabil să ne  îmbrăcăm cu haine din fibre naturale, care permit pielii să respire. Cea mai eficientă metodă  de combatere şi prevenire a uscăciunii pielii este utilizarea cremelor hidratante şi nutritive. Aceste produse trebuie folosite zilnic, dupa baie, când pielea este umedă şi absorbţia lor este optimă şi neapărat înainte să ieşim din casă, în special pe zonele expuse direct la frig: faţă, gât si mâini. Putem aplica cremele pe parcursul zilei de câte ori simţim că este nevoie (când avem senzaţia de piele uscată  sau care “ ţine”).

- Articolul continua mai jos-

Uscăciunea pielii poate deveni  severă în această perioadă  la copii, vârstnici și la persoanele cu boli cronice cum sunt diabetul, unele afecţiuni renale sau endocrine. Acestor categorii de persoane li se recomandă  măsuri suplimentare de protecţie şi folosirea unor produse intens hidratante, preferabil hipoalergene.

Persoanele cu ten gras sau mixt, care folosesc creme hidratante adaptate acestui tip de ten nu trebuie să schimbe crema obişnuită cu una nutritivă, dar este indicat să aplice crema mai des sau să opteze pentru o variantă mai emolientă, preferabil din aceeaşi gamă.

Nu doar tenul trebuie protejat pe timpul iernii

În sezonul rece trebuie protejate şi  părţile corpului expuse indirect la frig. Zonele corpului mai predispuse la uscăciune sunt coatele, gambele şi şoldurile, în aceste zone fiind necesară aplicarea mai deasă  sau în cantități  mai mari a cremei de corp. Folosirea balsamului pentru buze este obligatorie dacă vrem să prevenim uscarea și crăparea lor. În perioadele cu zăpadă puteți folosi cu încredere un balsam de buze și o crema de față cu factor de protecție adaptat sezonului rece ( SPF 15 sau 20).  Mâinile pot fi protejate cu mănuşi în perioadele geroase, dar trebuie să folosim în anotimpul rece şi creme nutritive, foarte potrivite fiind  formulele pe bază de glicerină, parafină sau unt de sheea.

Tuturor ne plac zăpada şi sărbătorile de iarnă. Printre schimbatul cauciucurilor maşinii, scosul paltoanelor din dulapuri şi goana dupa cadouri e bine să includem în programul nostru şi o vizită la farmacie pentru achiziţionarea produselor adecvate de îngrijire a pielii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari