fbpx

România, fruntașă UE la consumul de antibiotice. Autoritățile neglijează situația

Consumul ridicat de antibiotice a transformat România într-una din țările europene cu cele mai mai mari rate de rezistență a bacteriilor la tratament. Rezistența la antibiotice a fost catalogată în cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind ‘cel mai mare și urgent factor de risc global care necesită atenție internațională și națională’1. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat perioada 13-19 noiembrie 2017 ‘Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice’.

Subiectul rezistenței la antibiotice a captat atenția publicului românesc doar după tragedia de la Colectiv, când mai multe victime internate în spitalele românești au fost colonizate cu bacterii rezistente, îngreunând tratamentul unor situații deja foarte complicate. Dar acutizarea problemei precede momentului Colectiv.

Înalți oficiali europeni, precum directorul Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr. Marc Sprenger, au atras atenția din 2014 că România se află ‘în zona roșie’ și că soluțiile depind în mare măsură de ‘voința politică’.

În 2016 au fost implementate mai multe acțiuni menite să încurajeze utilizarea rațională și ponderată a antibioticelor și să limiteze fenomenul rezistenței la antibiotice. Cu cât momentul Colectiv s-a îndepărtat, cu atât elanul autorităților a scăzut, ajungându-se ca în 2017 să se înregistreze stagnări în mai multe zone de acțiune. Este important de subliniat că pentru folosirea incorectă și în exces a antibioticelor responsabilitatea nu este unilaterală.

- Articolul continua mai jos-

Miturile referitoare la efectele antibioticelor continuă

Antibioticele în România

România este în top 5 în UE la consumul de antibiotice.

Românii consumă extrem de multe antibiotice care favorizează și agravează apariția bacteriilor rezistente la tratament.

Consumul excesiv de antibiotice duce la creșterea numărului bacteriilor rezistente la tratament.

România este statul din UE cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripție medicală.

- Articolul continua mai jos-

Adeseori pacienții sau familiile lor exercită presiuni asupra farmacistului sau medicului pentru eliberarea unui antibiotic chiar Î i când folosirea acestuia nu este justificată medical. n România, acest fenomen este încă semnificativ după cum arată statisticile existente.

Antibioticele nu scad febra și nu au efect în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii

Factorul comercial prezent în distribuirea de antibiotice către populație contribuie i el la creșterea nejustificată a consumului de antibiotice, prin metode de promovare chestionabile. Reglementările legale în această privință sunt vagi și rar aplicate.

La rândul lor, medicii și farmaciștii prescriu uneori inutil antibiotice în contextul unei medicine defensive la baza căreia stă nu binele pacientului, ci evitarea cu orice preț a unei situații culpabile pentru cadrul medical. La aceasta contribuie și informarea insuficientă pe acest subiect chiar în rândul personalului medical.

Un studiu recent constată că principala cauză a rezistenței la antibiotice este corupția și calitatea redusă a guvernantei și respectării regulilor existente. Ambii factori continuă să fie prezenți în sistemul medical românesc.

Principalele cauze ale situației critice din România

-Articolul continua mai jos-

Utilizarea excesivă și nejustificată de antibiotice, fie la cererea pacientului, fie de către medici.

Colaborarea companiilor farmaceutice cu lideri de opinie pentru a disemina mesaje care favorizează utilizarea excesivă de antibiotice de rezervă.

Ghidurile de terapie antibiotică nu sunt suficient elaborate sau sunt ignorate când există.

Număr redus de medici specialiști dedicați rezolvării problemei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână