Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA) din Statele Unite ale Americii au pus bazele astăzi, 15 noiembrie, la Bruxelles, unei colaborări pe termen lung, prin semnarea unui protocol de colaborare care prevede, printre altele, creșterea rezilienței și pregătirii celor două țări pentru a face față dezastrelor.
Protocolul a fost semnat la sediul Delegației Permanente a SUA la NATO de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și administratorul adjunct pentru protecție și pregătire națională din cadrul FEMA, prof. dr. Daniel Kaniewski.
Scopul protocolului este acela de a crește nivelul de reziliență și de a reduce riscul de dezastre atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii, de a facilita colaborarea în caz de dezastre și de a face schimb de experiență în domeniul pregătirii pentru situațiile de urgență.
Pentru a pune în aplicare acest protocol, DSU și FEMA vor crea un punct de contact care să permită schimbul de informații non-stop și care să faciliteze coordonarea. De asemenea, cele două instituții vor face schimb de experiență pe baza situațiilor de urgență pe care au trebuit să le gestioneze și vor organiza seminarii și conferințe pentru pregătirea personalului din serviciile de urgență.
Acordul semnat între DSU și FEMA are o valabilitate de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire.
Colaborarea dintre DSU și FEMA a început în 2016 când a fost semnat un memorandum privind organizarea unor cursuri de instruire pe partea de reziliență și asigurarea continuității în cazul unor dezastre. Protocolul dintre DSU și FEMA a avut drept scop dezvoltarea unor programe de pregătire pentru personalul care lucrează în serviciile de urgență și răspuns la dezastre.
Continuitatea operațiunilor este efortul organizațiilor individuale de a asigura funcționarea continuă a serviciilor esențiale în timpul dezastrelor sau a altor urgențe care pot întrerupe funcționarea normală a operațiunilor. Primul curs a avut loc în luna noiembrie 2016 cu reprezentanți din cadrul DSU, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Serviciului Român de Informații, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, ai unităților de primiri urgențe, urmând ca în anii următori să se desfășoare și alte cursuri. Aceste cursuri sunt menite să asigure și să îmbunătățească capacitățile și cunoștințele participanților în privința continuității operațiunilor.