În 16 noiembrie ne solidarizăm împotriva cancerului pancreatic

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului pancreatic la 16 noiembrie este o iniţiativă a Coaliţiei Mondiale a Cancerului Pancreatic. Această zi face parte dintr-o întreagă lună dedicată conştientizării faţă de cancerul pancreatic, iar susţinerea acestei iniţiative se manifestă prin culoarea violet.

În această zi, oamenii din întreaga lume se vor reuni în dorinţa lor de a lupta împotriva celui mai dificil cancer din lume. Coalitia Mondiala a Cancerului Pancreatic a adus împreună peste 60 de organizaţii din 27 de ţări şi de pe şase continente pentru a creşte gradul de conştientizare si a mobiliza actiunea de Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic. Prin acest efort combinat ăniţiatorii îşi doresc să atragă mai puternic atenția spre conștientizare și rezultate mai bune împotriva acestei boli fatale.

În fiecare zi, mai mult de 1000 de persoane în lume sunt diagnosticate cu cancer pancreatic. Dintre acestea, conform datelor statistice de până acum, se estimează că 985 dintre acestea vor muri din această cauză.

Pentru acestă zi, iniţiatorii adresează câteva îndemnuri atât celor care au reuşit să supravieţuiască acestei boli, cât şi familiilor celor care au pierdut lupta cu boala, dar şi tuturor celor îşi regăsesc factorii de risc în viaţa lor.

- Articolul continua mai jos-

Cere tot ce e mai bun! Pentru Pacienţi. Pentru supravieţuire

Cere tot ce e mai bun alături de noi! Ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul pancreatic, simptomele și riscurile acestei boli, precum și necesitatea urgentă de detectare precoce a acestei maladii!

Lupta cu cancerul pancreatic poate fi dusă doar prin cercetare, iar aceasta are nevoie de fonduri. De aceea, unul din obiectivele acestei zile este creşterea gradului de conştientizare şi strângerea de fonduri prin activităţi specifice pentru finanţarea cercetării.

Singura formă de cancer cu o rata mortalităţii extrem de crescută, indiferent de sex este cancerul pancreatic. El are cea mai scăzută rată de supravieţuire dintre toate cancerele majore.

Cum se manifestă cancerul pancreatic?

Tăcut şi nedureror în faza iniţială, când e localizat la capul pancreasului, el se manifestă prin scădere în greutate, icter şi grasimi în scaun, iar bolnavii pot sau nu să acuze dureri abdominale.

Când cancerul ajunge în corpul pancreasului sau în coada lui, durerile se manifestă puternic, iar pierderea ponderală este foarte vizibilă. În plus, apare o creştere a nivelului glicemic. Astfel, mulţi bolnavi pot dezvolta şi diabet, prin disfuncţionalităţile inerente acestei afecţiuni în producerea insulinei. Cu toate acestea, cei mai mulţi pacienti nou diagnisticaţi cu diabet nu suferă de cancer pancreatic.

Simptomele cancerului de pancreas

Cele mai importante simptome sunt durerile abdominale, balonarea abdominală, greţuri, diaree, determinată de prezenţa masivă a grăsimilor în scaun. Acestor simptome manifestate în spectrul gastro-intestinal li se adaugă cele cutanate, prin prurit şi îngălbenirea tegumentelor datorită icterului. Acesta apare deoarece componente ale bilei se acumulează în sânge, din cauza blocării ductului biliar comun de cancerul de la nivelul capului pancreatic. Pe lângă piele se colorează în galben si sclerele oculare.

- Articolul continua mai jos-

Cauze şi factori de risc a cancerului pancreatic

Chiar dacă nici la această oră nu sunt identificate cauzele care duc la apariţia acestui tip de cancer, se preconizează că până în anul 2020 vor fi diagnosticate peste 418000 de noi cazuri. Cancerul pancreatic va deveni astfel a doua cauza de deces din spectrul patologiilor oncologice.

Factorii de risc presupuşi ar fi cei genetici, obezitatea, diabetul, fumatul, sedentarismul, dieta bogată în grăsimi şi carne, la care s-au identificat ca elemente ce favorizează instalarea acestui tip de cancer valorile scăzute de licopen si seleniu, identificate la bolnavii diagnosticaţi.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari