fbpx
Acasă Legislaţie medicală Cum întocmesc dosarul pentru o acuzaţie de malpraxis medical?

Cum întocmesc dosarul pentru o acuzaţie de malpraxis medical?

Câteva îndrumări despre malpraxisul medical cu Avocat Camelia Iusco

Neglijența este o teorie comună legală despre care putem vorbi atunci când evaluăm cine este vinovat într-un caz de delict. Cel mai eficient este să gândim  un caz de delict din perspectiva unui caz de vătămare civilă. Aşadar, ne vom îndrepta spre cei pregătiţi în domeniu.

Medicii și alte categorii profesionale din domeniul medical au datoria față de pacienții lor, de a le oferi un tratament conform cu standardul medical de îngrijire.

Malpraxisul Medical – Standardul medical de îngrijire

Acesta este definit, în esenţă, ca acel nivel și tip de îngrijire pe care o persoană competentă și calificată, cu un fundal similar și în aceeași comunitate medicală, le-ar fi oferit în circumstanțele care au constituit  presupusa situaţie de  malpraxis.

Articolul continua mai jos

Aşadar, putem constata o neglijența medicală atunci când un medic, un medic dentist, o asistentă medicală, un chirurg sau orice alt profesionist din domeniul medical se achită de standardul medical de îngrijire, îndeplind activitatea sa într-o manieră diferită, îndepărtându-se de la acest standard.

Pentru a corecta erorile comise asupra sa, pacientul constată neglijenţa şi poate încerca să acuze săvârşirea unui act de malpraxis. Atunci când doreşte să fie despăgubit de medicul pe care îl învinuieşte, are de urmat câţiva paşi pe care îi vom trece în revistă cu cu avocat Camelia Iusco de la Codrean, Iusco, Jucan, continuând demersul început de ceva vreme în ceea ce priveşte malpraxisul medical.

Dosarul de malpraxis medical beton sau aşa ceva

Deşi românii nu se grăbesc să acuze medicii de neglijenţă şi malpraxis, majoritatea preferând sistemul public de sănătate, bazat pe asigurările naţionale, aşadar fără cheltuieli directe, sistemul privat de sănătate se dezvoltă spectaculos. Asta înseamnă că mulţi cheltuiesc sume considerabile pentru servicii medicale de calitate, iar atunci când acest lucru nu se întâmplă, problemele trebuie corijate şi de cele mai multe ori, corecţiile sunt mai anevoioase şi mai costisitoare.

Cum la Codrean, Iusco, Jucan pacienţii se pot adresa avocatului Camelia Iusco pentru consultaţii şi reprezentare în cazurile de malpraxis medical, am încercat să aflăm ce trebuie să facem şi ce să nu facem în aceste situaţii, de ce să nu recunoaştem, de evitat.

Ziar Medical – Ce aţi reprezentat cel mai adesea, pacienţi sau medici în cazurile de malpraxis?

Avocat Camelia Iusco – Am reprezentat şi medici şi pacienţi.

Ziar Medical – Deci nu sunteţi avocatul medicilor!

Avocat Camelia Iusco – Nu, şi nici doar al pacienţilor. Dar e bine, pentru că vezi din ambele perspective şi aşa ştii ce ai de făcut nu doar teoretic, ci şi practic, acumulând experienţă directă în acest sens.

Cum facem un dosar beton?

Avocat Camelia Iusco – Ca pacient, aşa cum am mai spus, trebuie să strângi toate dovezile cheltuielilor efectuate, pentru a putea dovedi cuantumul daunelor materiale. Pe medici, in schimb, ii sfatuiesc sa aplice un cod de urgenta- ii spun eu- atunci cand se confrunta cu o acuzatie de malpraxis: 1. sa adune toate documentele legate de caz, 2. Sa isi anunte superiorul, 3. Sa ia legatura cu un avocat 4.Sa nu faca discute imediat cu presa.

Ziar Medical – Asta după ce s-a stabilit fără tăgadă culpa medicală?

Avocat Camelia Iusco – Nu, ci chiar în momentul în care eu consider că am suferit actul de malpraxis medical. Dacă eu mă prezint la medic pentru un anumit act medical şi el el nu îl săvărşeşte în maniera sau în locul dorit de mine, merg întâi la un alt medic, plătesc o consultaţie şi primesc o medicaţie, fac recuperare şi aşa mai departe, păstrând toate aceste documente. Aceste acte doveditoare trebuie păstrate şi ele vor putea fi utilizate şi după momentul ulterior începerii litigiului, când vor fi actualizate cu cele mai noi.

Ziar Medical – Pe lângă daune materiale, pacienţii pot solicita şi despăgubiri pentru daune morale?

Avocat Camelia Iusco – Ideea este că nu pot porni un proces în care să solicit plata unor daune, fără să le pot dovedi. Dacă nu am cheltuit şi am fost tratat doar în baza asigurării medicale, atunci pot solicita doar daune morale.

Expertiza medico-legală nu e o regină a probelor

Ziar Medical – Problema care se pune în prima etapă este cea de a demonstra culpa medicală. Cum fac asta?

Avocat Camelia Iusco – E complicat, pornesc de la câteva afirmaţii cu nişte dovezi în spate. Ca orice pacient, am un dosar medical care arată că am un istoric. Acesta demonstrează unde aveam eu problema pentru care m-am prezentat la medic. Deci, grijă la hârtii în primul rând!

Dar mai este un aspect, acela că nu se va ajunge la o soluţie în instanţă fără o expertiză medicală. În final, tot nişte oameni specializaţi vor efectua o expertiză medicală, dar e important de ştiut că această expertiză medico-legală nu e o regină a probelor. Ea trebuie să se coroboreze şi cu alte probe. Au fost cazuri în care instanţele au îndepărtat concluziile expertizei medico-legale, care era favorabilă medicului şi au concluzionat în favoarea pacientului, bazându-se pe celălalte probe.

Ziar Medical – Care pot fi aceste probe?

Avocat Camelia Iusco – Probarea se poate face cu martori, cu documente medicale, extrase din tratate de medicină şi aşa mai departe. De asemenea, se mai poate face apel la alţi experţi medicali care sunt în cadrul Direcţiei de Sănătatate Publică, la alte opinii de specialitate care pot fi folosite.

Ziar Medical – Ţine de o schemă clară de urmat sau de abilitatea avocatului?

Avocat Camelia Iusco – Nu există o reţetă general-valabilă, se discută de la caz la caz ce trebuie făcut efectiv. Pentru medic este relativ mai simplu, pentru că nu el trebui să-şi dovedească nevinovăţia. Dacă fac o afirmaţie, trebuie să o şi demonstrez.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,937FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Pneumonia este o infecție respiratorie acută, care afectează alveolele plămânilor, cauzată de diverse organisme,...

Ce este  hepatita? Ce înseamnă viral?

Hepatita reprezintă inflamația ficatului. Inflamația are loc în urma distrugerii celulelor (hepatocite). Termenul viral...

Cancerul colorectal – Simptome, factori de risc, tratament

Cancerul colorectal definitie - Cancerul colorectal sau cancerul de colon reprezintă apariția unor celule...

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...

Osteoartrita – tratată cu celule stem printr-o tehnică nouă

Osteoartrita - noi tehnici de tratament. Cercetătorii britanici au afirmat că o nouă tehnică...

Ce sunt alergiile alimentare? Cauze, tipuri, diagnostic, tratament

Ce sunt alergiile alimentare? Alergia alimentară este o reacție exagerată a sistemului imunitar la...