Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va propune creșterea cu 20% a bugetului alocat Programului Național de Diabet. Anunțul a fost făcut de Răzvan Vulcănescu, președintele interimar al CNAS, în cadrul conferinței-dezbatere „Femeia, în contextul diabetului zaharat… Povești de viață”.
În acest fel se are în vedere asigurea medicației specifice, introducerea de noi molecule, dar și creșterea accesului pacienților la program.
Dintre cei un milion și jumătate de pacienți diabetici, în jur de 800.000 sunt tratați prin Programul Național de Diabet, iar finanțarea, în 2017, a ajuns la 1 miliard de lei.
“CNAS face toate demersurile in sprijinul pacientilor cu diabet dar nu este suficient să investim în programe de sănătate, în noi medicamente sau în noi tipuri de aparate de monitorizare a glicemiei daca nu reversam ritmul alert de crestere a bolii generat de schimarile in modul de viata al populatiei prin dietă neadecvată, excese și sedentarism! Trebuie să trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos!”, a mai precizat Răzvan Vulcănescu.
Programul Naţional de Diabet Zaharat vizează evaluarea periodică a bolnavilor cu diabet zaharat prin dozarea hemoglobinei glicozilate, asigurarea tratamentului specific bolnavilor cu diabet zaharat: insulină şi ADO, asigurarea testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis, în vederea automonitorizării persoanelor cu diabet zaharat insulinotrataţi, dar și asigurarea accesului la pompe de insulină şi materiale consumabile pentru acestea pentru cazurile aprobate de coordonatorii centrelor metodologice regionale.