fbpx
Acasă Realitatea medicală Program suplimentar pentru efectuarea de mamografii la Spitalul Județean de Urgență Satu...

Program suplimentar pentru efectuarea de mamografii la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare de Ziua Internațională a Radiologiei

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, prin Laboratorul de Radiologie din cadrul Ambulatorului de Specialitate, organizează miercuri, 8 noiembrie, un program suplimentar pentru efectuarea de mamografii, punctând Ziua Internațională a Radiologiei, respectiv 122 de ani de la descoperirea razelor X .

Mamografiile se vor efectua miercuri 8 noiembrie, între orele 13:30-18:00 pe str. Gheorghe Lazăr nr. 2  – Policlinica veche. Se pot adresa femeile cu vârsta peste 40 de ani în baza unui bilet de trimitere simplu sau decontat de CJAS.

Radiologia este specialitatea care în zilele noastre a devenit foarte ‘populară’ , dar trebuie să devină și din ce în ce mai prestigioasă și mai des apreciată de toți aceia care o solicită în fiecare zi. Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării și gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanța magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente aplicații imagistice folosite.

Articolul continua mai jos

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, la laboratorul de radiologie și imagistică medicală se efectuează o gamă largă de investigații imagistice precum: Radiografii, radioscopii, mamaografii, ultrasosnografii, CT, angiografii. Se lucrează în 4 puncte de lucru: Locația I; Locația II; Ambulatorul de specialitate; Punct de lucru Tășnad.

Examinările pacienților se fac la solicitarea medicilor de familie și specialiști pe baza biletelor de trimitere. Examinările de mamografie introduse în cadrul serviciilor oferite de laboratorul de radiologie și imagistică, din anul 2002, sunt utilizate pentru depistarea tumorilor mamare în stadiu curabil și pentru evaluarea sănătății femeilor. Din 2013 se efectuează examinări CT, iar din 2018 se va lărgi gama de investigații imagistice cu examinări osteodensitometrice.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai...

Reumatismul – tot ce trebuie să știi despre el

Reumatismul - tot ce trebuie să știi despre el. Impactul pe care afecțiunile reumatismale...

Ce este lupusul? Cauze, simptome, tratament

Ce este lupusul? Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală cronică autoimună, care...

Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria...

Hipertensiunea arterială – cauze și tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) contribuie la apariția a peste jumătate din bolile cardiovasculare și  este...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...