fbpx

Părinții copiilor bolnavi de cancer din România „locuiesc” luni întregi pe un scaun în spital. Reușita unei campanii le-ar putea oferi un ajutor real

În fiecare an, în România, 500 de copii sunt diagnosticați cu cancer și mulți dintre aceștia au o situație financiară modestă și sunt departe de centrele medicale specializate. Părinții care nu se dau bătuți au o singură alternativă pentru a fi alături de copiii lor pe parcursul tratamentului: un scaun într-un salon de spital. Însă, nevoile reale ale pacienților și ale familiilor lor  depășesc capcitatea centrului MagicHOME, localizat în București, care oferă găzduire gratuită, suport și alte facilități familiilor cu copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni grave. De asemenea, apartamentul de patru camere din Cluj-Napoca, inaugurat în martie 2017, este aproape întotdeauna ocupat, le fel și micul apartament cu două camere din Viena. În acest context, MagicMakers, fondatorii taberei MagiCAMP, lansează o campanie de strângere de fonduri pentru finalizarea și deschiderea unui nou centru, care să poată găzdui de 30 de ori mai mulți copii și părinți aflați în această situație. Vedete, voluntari și oameni obișnuiți vor sta non-stop pe un scaun până se vor strânge 100.000 de SMS-uri necesare finalizării unui centru pentru familiile copiilor cu afecțiuni grave, care necesită tratament departe de casă.

Despre părinți și “testul lor de rezistență” la căpătâiul propriilor copii bolnavi

În prezent, 5.000 de copii din România sunt tratați pentru afecțiuni oncologice, cărora li se adaugă 500 de noi cazuri anual. Copiii care suferă de cancer necesită îngrijiri medicale în clinici oncologice specializate în pediatrie, care sunt, de obicei, departe de localitățile de domiciliu.

Peste 70% provin însă din familii cu o situație financiară modestă, iar costurile necesare transportului și cazării reprezintă principala cauză pentru care mulți copii sunt diagnosticați târziu, amână sau întrerup tratamentul sau consultațiile, ceea ce le scade dramatic șansele de vindecare.

„Părinții care nu își permit cazare în afara spitalului, dar aleg să fie alături de copiii lor pe toată durata tratamentului, trebuie să treacă un adevărat test de rezistență: dorm pe scaun, într-un salon de spital, lângă patul copilului, nu au condiții de igienă personală, putând folosi doar baia comună, unde de cele mai multe ori nu există un spațiu de duș, nu au unde să își spele hainele sau unde să își pregătească o masă. Și chiar dacă nici măcar nu se gândesc la confort în acele momente, ci doar la accesul efectiv la tratament pentru copil, credem că este rolul nostru să ne gândim la confortul lor, atât fizic, cât și emoțional, și să le ușurăm sarcina atât de dificilă de a-și îngriji copilul bolnav. În plus, pentru că medicii cunosc de multe ori situația materială grea a familiilor, copiii sunt internați în spital, deși acest lucru nu este întotdeauna necesar, ceea ce crește exponențial riscurile contractării de către copii a infecțiilor nosocomiale”, au declarat Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu, fondatorii MagiCAMP și MagicHOME.

- Articolul continua mai jos-

Campania care vrea, cu adevărat, să facă o schimbare

În prezent, centrul MagicHOME, localizat în București în apropierea unităților de tratament – Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni, oferă găzduire gratuită, suport și alte facilități familiilor cu copii diagnosticați cu cancer sau alte afecțiuni grave. În prima jumătate a anului, aici au fost cazați gratuit 300 de copii și membri ai familiilor acestora, însă nevoile reale sunt mult peste capcitatea acestui centru. De asemenea, apartamentul de 4 camere din Cluj-Napoca, inaugurat în martie 2017, este aproape întotdeauna ocupat, le fel și micul apartament cu 2 camere din Viena, aflat la 15 minute de Spitalul de Copii Sf. Ana și AKH Viena.

Pentru că actualele centre MagicHOME nu acoperă nevoia reală de cazare și suport pentru copiii cu afecțiuni grave și familiile acestora, MagicMakers a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției unui nou centru MagicHOME: Împreună #PentruMagicHOME. Noul centru va avea o suprafață de 700 de metri pătrați și va putea găzdui între 25 și 30 de persoane în fiecare zi, oferind aproape 10.000 de mese pe an.

Pentru a strânge fondurile necesare finalizării centrului, sunt necesare 100.000 de SMS-uri. Oricine dorește să doneze în cadrul campaniei o poate face trimițând cuvântul „MAGIC” la numărul 8844 (valabil în rețelele Digi, Orange și Vodafone). Fiecare SMS este echivalentul unei donații de 2 euro/lunar pentru Refugiul Părinților copiilor cu afecțiuni grave.

Vedetele stau pe scaunul suferinței

Pentru a atrage atenția asupra problemei, pentru a-și arăta solidaritatea și empatia față de părinți și pentru a încuraja oamenii să doneze, vedete, voluntari și oameni obișnuiți vor ocupa non-stop un scaun din Galeria Galateca, din Strada C.A. Rosetti, nr. 2-3, de pe care nu se vor ridica până nu se primesc cele 100.000 de sms-uri și, implicit, fondurile necesare finalizării proiectului. Printre primele vedete care au stat pe scaun s-au numărat actrița Oana Pellea, cântăreața Antonia și actorul Marius Manole.

Spațiul unde este amplasat scaunul, simbolul campaniei, a fost amenajat astfel încât să recreeze contextul din spital, de lângă patul unui copil în tratament, în care se află părinții care ajung să „locuiască” pe un scaun. Recuzita include un pat de spital cu perfuzii și pereți cu proiecții care redau gândurile acestor părinți și faptul că nu este vorba de confort, ci efectiv de acces la tratamentul copiilor. Un counter va înregistra numărul de SMS-uri trimise, în timp real, iar oricine dorește să se alăture demersului se poate programa pe www.magichome.ro/refugiul  pentru a ocupa scaunul rezistenței din galerie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari