Greva generală în sănătate este iminentă-salariaţii nu sunt de acord cu prevederile legii

În urma consultării publice a salariaților din sănătate privind principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor, comandată de Federația „Solidaritatea Sanitară Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” și desfășurată în perioada 28 octombrie – 02 noiembrie 2017au reieşit câteva concluzii care conduc la iminenţa grevei generale în sănătate.

 • 96% dintre salariați s-au pronunțat împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului.
 • 86,65% dintre salariați consideră că legea salarizării va avea efecte negative. Se remarcă o creștere a numărului de nemulțumiți față de perioada anterioară.
 • 85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală.

Principalele cauze care stau la baza declanşării grevei generale

 • Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat
 • Reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă: 60,3%
 • Reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuțiilor): 59,8%
 • Calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază: 57,2%
 • Eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare: 57,2%
 • Eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condițiilor de muncă: 56,9%
 • Păstrarea zilelor de CO suplimentar: 54,7%
 • Plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază: 49,5%
 • Scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25%: 46,6%

Această ierarhizare a revendicărilor oferă un bun punct de orientare în privința negocierilor.

Peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate.

58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei cca. 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai acele organizații care a încheiat înțelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți).

- Articolul continua mai jos-masca medicala

75% dintre salariați nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul „sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează la același loc de muncă”, propus de Guvern și acceptat de-o organizație sindicală.

60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

La nivelul județului Mureș în jur de 18.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap, în ultima perioadă cele mai multe afecțiuni pentru...