Tratament la standarde europene pentru pacientul cardiac la SCJU Tîrgu-Mureș

Școala mureșeană de cardiologie intervențională a mai făcut un pas spre excelență pentru asigurarea tratamentului modern și la standarde europene a pacientului cu infarct miocardic acut. În cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș funcționează una dintre cele mai moderne Unităţi de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), dotată cu echipamente de ultimă generaţie, fiind destinată pacientului cardiac critic şi terapiei de urgenţă a bolnavului cu infarct miocardic acut.

Ordinul ministrului Sănătății 879 din decembrie 2012 prevedea înființarea unităților de supraveghere și tratament avansat a pacienților critici, obligatorii pentru unitățile sanitare care derulează Programul Național de tratament intervențional al infarctului miocardic acut tocmai pentru a asigura acestor pacienți asistență medicală la cele mai înalte standarde. Potrivit Ordinului ”prin sintagma unităţi de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici (ustacc) se înţelege acel compartiment care îndeplineşte criteriile de spaţiu, dotare tehnică şi de personal pregătit pentru îngrijirea pacienţilor cardiovasculari critici”.

”Unitatea de terapie intensivă coronarieni este un deziderat care a necesitat foarte mult efort și multă muncă din partea colectivului Clinicii de Cardiologie pentru că practic atunci când vine o urgență cardiacă, un pacient cu infarct miocardic acut, este foarte important ca după ce i-ai asigurat tratamentul de urgență acesta să beneficieze de condiții de tratatment la standarde optime. Există studii care demonstrează că dacă acest pacient, odată ce l-ai revascularizat, i-ai asigurat tratamentul de urgență, este găzduit într-o unitate de terapie intensivă, cu dedicație pentru pacientul coronarian, supraviețuirea lui este mult mai mare. Unitatea este dotată la cele mai înalte standarde, a beneficiat de o renovare substanțială prin efortuirle conducerii spitalului și a Ministerului Sănătății și practic poate asigura tratamentul acestor urgențe cardiace la cel mai înalt nivel disponibil pe plan european. Are toată aparatura necesară, de ultimă generație, și condiții de supraveghere intensivă a pacientului coronarian la cele mai înalte standarde”, a precizat prof. Dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională din cadrul SCJU Tîrgu-Mureș.

Un vis devenit realitate pentru tratamentul optim al pacientului

- Articolul continua mai jos-

Realizarea acestei unități a fost un vis care a devenit realitate pentru întemeietorul școlii mureșene de cardiologie intervențională, prof. dr. Benedek Imre, ”cel care a gândit și a depus eforturi de-a lungul a multor ani pentru a realiza această unitate”.

”Aveam 35 de ani când am intrat în această unitate (n.red.-SCJU Tîrgu-Mureș) și am visat îndrăzneț că voi înființa o Unitate de Cardiologie, vis care s-a realizat mai frumos decât aș fi visat vreodată. (…) De acum, bolnavii care se adresează Unității Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș au intrat în Europa din punct de vedere al asistării urgențelor bolilor cardiovasculare. S-a realizat ultima verigă la care am visat”, a mărturisit prof. dr. Benedek Imre, medic primar cardiologie.

Prin eforturile colectivului format de prof. dr. Benedek Imre s-a creat, în urmă cu mai mulți ani, o rețea de tratament de urgență a infarctului miocardic acut care ulterior a fost luată ca model la nivel național și s-a implementat Programul național de tratament intervențional al infarctului miocardic acut.

”Au fost multe eforturi și pentru implementarea acestei rețele și pentru crearea acestei unități de terapie intensivă coronarieni din partea colectivului nostru.

În urmă cu 5-6 ani a trebuit să vină americanii să spună că ceea ce se întâmplă la Tîrgu-Mureș în tratamentul infarctului miocardic acut este un model care trebuie urmat în alte țări europene”, a adăugat prof. dr. Theodora Benedek.

Investiție în valoare de peste 3 milioane de lei

- Articolul continua mai jos-

Pentru realizarea acestei unități s-au alocat două saloane din cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională. Din cele 30 de paturi ale Clinicii de Cardiologie, au fost alocate 10 paturi de terapie intensivă coronariană pentru a fi înființată unitatea pentru supraveghere și tratament avansat a pacienților critici. Lucrările de renovare au început în aprilie 2017, lucrările de compartimentare și renovare au fost în valoare de 440.000 lei, restul de bani au fost orientați pentru dotarea cu aparatură. În total, investiția s-a cifrat la suma de 3.187.000 lei, din care 1.890.000 venituri proprii, iar de la nivelul Ministerului Sănătății 1.297.000 lei. Totuși, dotarea cu paturi adecvate pentru unitatea de terapie intensivă a fost realizată prin eforturile proprii ale prof. dr. Benedek Imre urmând ca în perioada următoare conducerea unității medicale să identifice fonduri pentru achiziționarea paturilor. ”Am rămas datori conducerii secției de cardiologie pentru că, din păcate, datorită unor greutăți financiare nu am reușit să dotăm cu paturi ATI viitorul compartiment USTACC, dar am avut aici mănimia și sprijinul domnului prof. Benedek care, prin eforturi proprii, până ce vom reuși noi să schiziționăm zece paturi ATI, a reușit să facă această dotare”, a precizat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Tîrgu-Mureș.

Unitatea urmează să fie acreditată de Ministerul Sănătății, iar conducerea spitalului va înainta o propunere de modificare de structură a spitalului la nivelul Ministerului Sănătății și înființarea prin ordin de ministru a acestei unități.

USTACC a fost dotată cu zece paturi ATI, stații de monitorizare care asigură monitorizarea bolnavului invaziv și neinvaziv- sunt monitorizați parametrii vitali: tensiune, puls, temperatură, prezența respirației, presiunea intraaortică-, iar aceste monitoare sunt legate la stația centrală unde supraveghează medicul sau asistenta.

De asemenea, paturile sunt prevăzute cu dispozitive pentru aspirație de secreții, pentru oxigen, cu suporturi de stative pentru injectomate, infuzomate, există două aparate de ventilație ”care pot asigura ventilația mecanică a pacientului intubat, aflat în comă, care vine în stare critică, aparate care sunt disponibile numai în secțiile ATI sau USTACC”. Unitatea are în dotare un aparat de ecocardiografie de ultimă generație cu posibilități de ecografie, inclusiv ecografie transesofagiană.  ”Sunt aceste paturi cu noptierele aferente pentru confortul bolnavului, există dispozitiv de contrapulsație care se utilizează dacă pacientul este în șoc cardiogen, prin implantarea unui balon în aortă care este legat la un aparat care ajută inima să pompeze sângele, se montează în sală și vine împreună cu pacientul sus”, a explicat șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională.

USTACC, un exemplu apreciat de autorități

Investiția, dar și efortul de a realiza această unitate au fost apreciate și de către autorități. Prezent la inaugurarea USTACC, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, dr.Laszlo Attila a felicitat echipa Clinicii de Cardiologie cu mențiunea că ”rareori am văzut în ultima perioadă o astfel de investiție în condițiile în care nu pot da niciun exemplu că lucrurile merg bine în niciun domeniu. Apreciez efortul pe care l-ați făcut și mă bucur că ați ajuns aici și urmăresc cu invidie tot ceea ce faceți în condițiile în care sunt foarte puțin pacienți care beneficiază de aceste servicii de performanță. Din păcate, am ajuns acolo încât depinde foarte mult unde te-ai născut, unde trăiești, la câți kilometri ești de un astfel de serviciu. Este greu de înțeles atunci când vedem statisticile de ce nu conștientizăm că o investiție nefăcută la timp costă mult mai mult făcută mai târziu și ceea ce este și mai grav se cam numără în morți. Vă felicit și sper ca acest exemplu să fie urmat de cât mai mulți”.

-Articolul continua mai jos-

În ceea ce privește finanțarea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș, Rodica Biro, recunoaște că este importantă susținerea financiară și sunt necesare argumente și fundamente foarte serioase, deoarece ”bugetul asigurărilor sociale de sănătate trebuie solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în baza unei fundamentări foarte serioase” însă există toate motivele pentru a fi alocate fondurile necesare ”pentru că aici aveți o locație în care o să rezolvați atât bolnavi de pe raza județului cât și din toată țara, ceea ce înseamnă o adresabilitate mare și o să fie nevoie și de bani. O să discutăm să susținem din punct de vedere financiar activitatea”.

Adresabilitate crescută din partea pacienților cu IMA

În Clinica de Cardiologie se internează între 800 și 1000 de pacienți cu infarct miocardic acut (IMA), pe an, ”diferite forme STEMI și non STEMI, diferite sindroame coronariene acute care alături de celelalte urgențe cardiovasculare, care pot fi insuficiență cardiacă acută, diverse forme de aritmii, vor beneficia de internare în aceste condiții în unitatea de terapie intensivă coronarieni și ne bucurăm că reușim prin acest efort să oferim o șansă de supraviețurie mai mare a acestor bolnavi care se prezintă într-o stare de urgență cardiovasculară”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek. 98% din internări în Clinica de Cardiologie sunt de urgență, zilnic ajungând aici în jur de de 4-5 cazuri de urgență.

Numărul de cazuri referite Clinicii de Cardiologie este în creștere și datorită eforturilor organizatorice de realizare a rețelei de tratament de urgență a infarctului miocardic acut, implementat în Regiunea Centru, se reușește ca pacientul să se prezinte la timp într-o proporție mai mare și să se recunoască infarctul miocardic, să nu scape nediagnosticat. Multe dintre centrele din județele învecinate, Harghita, Covasna, Bistrița, Sibiu trimit cazurile de infarct pentru a fi rezolvate la Clinica de Cardiologie din Tîrgu-Mureș. ”În Clinica de Cardiologie activează șapte medici care pot asigura tratamentul intervențional de urgență al infarctului miocardic acut  24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Este modelul recomandat de Societatea Europeană de Cardiologie și Ministerul Sănătății ca la orice oră din zi și noapte când se prezintă un bolnav cu infarct miocardic acut medicul care-i poate face revascularizarea de urgență să fie aici, disponibil în spital. Clinica de Cardiologie este și centru de training acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie și Ministerul Sănătății pentru acordarea competențelor în cardiologie intervențională, este unul din cele două centre acreditate. Avem medici specialiști cardiologi care fac a doua specializare în anestezie terapie intensivă tocmai pentru că rolul acestei unități USTACC este de a oferi pacientului critic cardiac cu comorbididități severe, cu complicații severe după infarct miocardic, intubați în comă, un tratament fără a mai fi duși la Clinica de Terapie Intensivă unde nu beneficiază de acea atenție focusată a specialistului cardiolog”, a conchis șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari