La 30 OCTOMBRIE 2017 la GENEVA a fost dat publicităţii Raportul Global TB 2017, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ceea ce priveşte tuberculoza. Din acest raport reiese faptulcă eforturile globale de combatere a tuberculozei au fost salvate aproximativ 53 de milioane de vieti din anul 2000 până astăzi, iar rata mortalitatii TBC a fost redusă cu 37%.
În ciuda acestor realizări, cea mai recentă imagine este sumbră. TBC rămâne cauza infecțioasă de top în 2016. TBC este, de asemenea, principala cauză a deceselor legate de rezistența antimicrobiană și ucigaşul principal al persoanelor cu HIV. Progresele înregistrate în majoritatea țărilor se ameliorează, dar nu sunt suficient de rapide pentru a atinge obiectivele globale sau pentru a remedia lacunele persistente în ceea ce privește îngrijirea și prevenirea tuberculozei.
„În timp ce lumea s-a angajat să pună capăt epidemiei de TBC până în 2030, acțiunile și investițiile nu se potrivesc cu retorica politică. Avem nevoie de o abordare dinamică, globală, multisectorială” a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.
„Vestea bună este că avem în cele din urmă două oportunități mari de a avansa: prima Conferință Ministerială Globală a OMS pentru eradicarea TBC de la Moscova în 2017, urmată de prima reuniune la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind tuberculoza în 2018. Acestea vor spori ritmul în diferite sectoare si vor accelera eforturile noastre de a face din TBC istorie” amai spus director general al OMS.
Tuberculoza, o grea povară globală pentru boală și deces în 2016
În 2016 au fost înregistrate aproximativ 10,4 milioane de cazuri noi de tuberculoză la nivel mondial, dintre care 10% erau persoane cu HIV. Șapte țări au reprezentat 64% din povara totală, India ocupând cea mai mare parte, urmată de Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria și Africa de Sud. Se estimează că 1,7 milioane de persoane au murit de TBC. Au fost incluse aicie cele aproape 400 000 de persoane care au fost concomitent infectate cu HIV. Aceasta este, totuşi o scădere cu 4% față de 2015.
Tuberculoza multirezistentă la medicamente (MDR-TB) rămâne o problemă de criză a sănătății publice și o amenințare la adresa securității sănătății. OMS estimează că au existat 600 000 de cazuri noi cu rezistență la rifampicină – cel mai eficient medicament de primă linie, din care 490 000 au avut MDR-TB. Aproape jumătate dintre aceste cazuri au fost în India, China și Federația Rusă.
„Numarul mare de decese şi suferinţa vorbesc de la sine – nu ne străduim suficient de bine”, a spus dr. Mario Raviglione, Director al Programului OMS Global TB. „Acțiunea promptă pentru o acoperire universală a stării de sănătate și protecție socială, precum și progresele înregistrate în cercetare și inovare vor fi esențiale pentru a permite accesul la îngrijirea centrată pe pacienți la cele mai înalte standarde pentru toți, în special pentru cei mai săraci și cei mai dezavantajați de pretutindeni”.