Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Fizioterapeuţi din Cluj (ASAFC) a organizat în perioada 20-22 Octombrie Congresul FIZIOPLUS în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi Asociatia de Podiatrie.
Ca în oricare domeniu medical, Fizioterapia şi Recuperarea medicală necesită permanent educarea celor care o practică, dezvoltarea şi creşterea calităţii profesionale a tuturor categoriilor implicate. Pentru a atinge aceste deziderate tinerii fizioterapeuţi au conturat un program educaţional bine articulat, axat pe conferinţe, dialoguri şi activităţi non-formale menit să consolideze caracterul multidisciplinar al echipei de reabilitare.
Pe parcursul celor 3 zile ale congresului au fost abordate teme de interes medical dedicate atât fizioterapeuţilor, cât şi medicilor, asistenţilor medicali şi altor specialităţi din domeniul sănătăţii care alcătuiesc echipa de reabilitarea atât de necesară pacienţilor.
Reabilitarea respiratorie în bolile pulmonare cronice- provocări şi soluţii– Dr. drd.Anca Lupaşcu,
Încadrarea osteopată a pacienţilor. Semne vs simptome la pacienţi lombalgici-Dr. Dan Mezei ,
PREM- Pain-Resistance Evaluation Model -KT. Andrei Gheorghiu,
Procesul de recuperare a funcţiilor motorii în sindromul Guillain Barre -KT. Alex Muresan,
Rolul nutriţiei în performanţa sportivă şi recupearea medical-NT. Diana Porumb,
Dispraxia oro-facială. Aplicaţii psihopedagogice în contextul sindomului Down -Logoped Mihaela Telecean,
Cauzele traumatismelor sportive la echipele naţionale de rugby– Dr. Alin Popescu ,
Importanţa Hipoterapiei la copiii cu paralizie cerebral-Dr. Erika Weisz.
De la proiect la realitate
Congresul FizioPlus 2017 a pornit de la ideea unui proiect mic şi s-a transformat într-un real success din sfera didactică, datorită profesionalismului si implicării voluntarilor ASAFC.
Acest congres a avut un impact puternic în rândul manifestărilor ştiinţifice, găzduind pe parcursul celor 3 zile peste 300 de participant şi 35 de lectori de renume din domeniul reabilitării medicale.
“Congresul FizioPlus a fost menit să aducă împreună un număr cât mai mare de specialişti, pentru a oferi oportunitatea de a schimba idei şi a acumula noi cunoştiinţe şi experienţe, dar şi de a socializa şi a lega noi prietenii şi colaborări” a declarant, coordinator al congresului FKT, Cristina Pană.
Pentru un proiect e nevoie de o idee
Preşedintele ASAFC FKT, Bianca Alexandra Moţ conduce asociaţia încă de la data înfiinţării asociaţiei. Ea a absolvit anul acesta Facultatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj- Napoca, specializarea Balneofiziokinetoterapie si recuperare medicală, şi este astfel proaspăt fiziokinetoterapeut. În prezent are vederea de ansamblu a Asociaţiei Studenţilor şi Absolventilor Fizioterapeuti din Cluj, implicandu-se în organizarea evenimentelor şi sprijinirea oricarui membru ce doreşte să dezvolte o idee sau un proiect în cadrul aceastei organizaţii. O găsim activând şi ca voluntar în Asociaţia de Podiatrie şi Organizaţia Tinerilor Medici (OTM ).
„Acest proiect a început de la ideea de a reuni specialişti din domeniul reabilitării medicale pe parcursul a 3 zile de program educaţional, atât pentru formarea profesională, cât şi pentru sesizarea importanţei conceputului de multidisciplinaritate a echipei de reabilitare, formată din medici, fizioterapeuţi, nutriţionişti, asistenţi medicali.
Pot încadra acest eveniment la categoria success, datorită feedback-urilor pozitive primite, atât din partea lectorilor, cât şi a participanţilor. Prin acest proiect am convingerea că am reuşit să creştem gradul de consum al culturii de specialitate şi implicarea tinerilor în programe de dezvoltare profesională şi personală. Succesul Congresului FIZIOPLUS este dedicat echipei de organizare care a dat dovadă de profesionalism pe tot parcursul evenimentului.
Implicarea mea în evenimentul Congres FizioPlus a fost o provocare utilă care m-a ajutat să mă descopar pe mine şi felul în care interactionez cu o echipa, oameni cu idei diferite şi care trebuiau centrate asupra unui singur scop. Pot spune că am fost omul din spate, care a colaborat foarte mult cu coordonatorul acestui proiect, dar şi cu oamenii din fiecare departament” a declarat preşedintele ASAFC FKT, Bianca Alexandra Moţ.
Evenimentul a fost acreditat de către OAMMR cu 12 credite EMC.