fbpx
Acasă Realitatea medicală Fizioterapeuţii în pas cu dezvoltarea recuperării medicale

Fizioterapeuţii în pas cu dezvoltarea recuperării medicale

Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Fizioterapeuţi din Cluj (ASAFC) a organizat în perioada 20-22 Octombrie  Congresul FIZIOPLUS  în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi Asociatia de Podiatrie.

Ca în oricare domeniu medical, Fizioterapia şi Recuperarea  medicală necesită permanent educarea celor care o practică, dezvoltarea şi creşterea calităţii profesionale a tuturor categoriilor implicate. Pentru a atinge aceste deziderate tinerii fizioterapeuţi au conturat un program educaţional bine articulat, axat pe conferinţe, dialoguri  şi activităţi non-formale menit să consolideze caracterul multidisciplinar al echipei de reabilitare.

Articolul continua mai jos

 Pe parcursul celor 3 zile ale congresului au fost abordate teme de interes medical dedicate atât fizioterapeuţilor, cât şi medicilor, asistenţilor medicali şi altor specialităţi din domeniul sănătăţii care alcătuiesc echipa de reabilitarea atât de necesară pacienţilor.

 Reabilitarea respiratorie în bolile pulmonare cronice- provocări şi soluţii– Dr. drd.Anca Lupaşcu,

Încadrarea osteopată a pacienţilor.  Semne vs simptome la pacienţi lombalgici-Dr. Dan Mezei ,

PREM- Pain-Resistance Evaluation Model -KT. Andrei Gheorghiu,

Procesul de recuperare a funcţiilor motorii în sindromul Guillain Barre -KT. Alex Muresan,

Rolul nutriţiei în performanţa sportivă şi recupearea medical-NT. Diana Porumb,

Dispraxia oro-facială. Aplicaţii psihopedagogice în contextul sindomului Down -Logoped Mihaela Telecean,

Cauzele traumatismelor  sportive la echipele naţionale de rugby– Dr. Alin Popescu ,

Importanţa Hipoterapiei la copiii cu paralizie cerebral-Dr. Erika Weisz.

De la proiect la realitate

Congresul FizioPlus 2017 a pornit de la ideea unui proiect mic şi s-a transformat într-un real success din sfera didactică, datorită profesionalismului si implicării voluntarilor ASAFC.

 Acest congres a avut un impact puternic în rândul manifestărilor ştiinţifice, găzduind pe parcursul celor 3 zile peste 300 de participant şi 35 de lectori de renume din domeniul reabilitării medicale.

“Congresul FizioPlus a fost menit să aducă împreună un număr cât mai mare de specialişti, pentru a oferi oportunitatea de a schimba idei şi a acumula noi cunoştiinţe şi experienţe, dar şi de a socializa şi a lega noi prietenii şi colaborări”  a declarant, coordinator al congresului FKT,  Cristina Pană.

 

Pentru un proiect e nevoie de o idee

Preşedintele ASAFC FKT, Bianca Alexandra Moţ conduce asociaţia încă de la data înfiinţării asociaţiei. Ea a  absolvit anul acesta Facultatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj- Napoca, specializarea Balneofiziokinetoterapie si recuperare medicală, şi este astfel proaspăt fiziokinetoterapeut. În prezent are vederea de ansamblu a Asociaţiei Studenţilor şi Absolventilor Fizioterapeuti din Cluj,  implicandu-se în organizarea evenimentelor şi sprijinirea oricarui membru ce doreşte să dezvolte o idee sau un proiect în cadrul aceastei organizaţii. O găsim activând şi ca voluntar în Asociaţia de Podiatrie şi Organizaţia Tinerilor Medici (OTM ).

„Acest proiect a început de la ideea de a reuni specialişti din domeniul reabilitării medicale pe parcursul a 3 zile de program educaţional, atât pentru formarea profesională, cât şi pentru sesizarea importanţei conceputului de  multidisciplinaritate a echipei de reabilitare, formată din medici, fizioterapeuţi, nutriţionişti, asistenţi medicali.

 Pot încadra acest eveniment  la categoria  success, datorită feedback-urilor pozitive primite, atât din partea lectorilor, cât şi a participanţilor. Prin acest proiect am convingerea că am reuşit să creştem gradul de consum al culturii de specialitate  şi implicarea tinerilor în programe de dezvoltare profesională şi personală.  Succesul Congresului FIZIOPLUS este dedicat echipei de organizare care a dat dovadă de profesionalism pe tot parcursul evenimentului.

Implicarea mea în evenimentul   Congres FizioPlus a fost o provocare utilă care m-a ajutat să mă descopar pe mine şi felul în care interactionez cu o echipa, oameni cu idei diferite şi care trebuiau centrate asupra unui singur scop. Pot spune că am fost omul din spate, care a colaborat foarte mult cu coordonatorul acestui proiect, dar şi cu oamenii din fiecare departament” a declarat preşedintele ASAFC FKT, Bianca Alexandra Moţ.

Evenimentul a fost acreditat de către OAMMR cu 12 credite EMC.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cum se tratează colica renală?

Cum se tratează colica renală? Colicele nefritice corespund prezenței unui calcul care obstrucționează tractul...

Virusul HPV și impactul acestuia asupra sănătății

Șansa să fi auzit măcar osingură dată de virusul HPV este mare. Infecția HPV...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși...

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este...