fbpx
Acasă Legislaţie medicală Parlamentul European vrea să incrimineze substanţele psihioactive legale

Parlamentul European vrea să incrimineze substanţele psihioactive legale

Parlamentul European dorește să interzică substanțele suspecte de a fi dăunătoare și să dispună de un sistem de avertizare rapidă mai rapidă.
Marți, 24 octombrie, deputații europeni au votat o actualizare a legislației existente pentru a se asigura că noile medicamente sintetizate din componente juridice sunt declarate ilegale și retrase de pe piață mai repede și sunt supuse unor sancțiuni similare în întreaga UE. Mai mult de o suta din aceste substante psihoactive noi apar in fiecare an si pot avea efecte similare cu drogurile ilegale cum ar fi heroina si cocaina.

Anual piaţa substanţelor  psihoactive se completează cu 100 de noi formule. Ele se răspândesc în rândul populaţiei cu repeziciune şi cu eludarea oricăror norme legale. Parlamentul European intenţionează interzicerea produselor periculoase, abordând activ fenomenul crimei organizate.

Parlamentul dorește ca țările UE să poată adăuga rapid aceste așa-numite maxime legale în listele lor de droguri ilegale. Există deja un sistem de avertizare rapidă, dar deputații europeni doresc ca evaluările să fie efectuate mai rapid, astfel încât substanțele considerate a fi dăunătoare să poată fi interzise.

Articolul continua mai jos

Așa-numitele substanţe psihoactive  legale maxime sunt comercializate sub denumirea de „substanţe euforizante legale”, „substanţe chimice în curs de cercetare”, „îngrăşăminte pentru plante” şi chiar „săruri de baie”. Ele pot avea efecte similare cu drogurile ilegale, cum ar fi heroina și cocaina. Parlamentul dorește să faciliteze interzicerea acestor substanțe psihoactive dacă se consideră că acestea sunt dăunătoare.

“Este necesar să creştem gradul de conştientizare cu privire la necesitatea de a penaliza nu doar uzul substanţelor psihoactive periculoase, ci şi comercializarea şi producerea lor, orice activitate care implică ajungerea lor pe piaţă afirmă Teresa Jiménez-Becerril, raportor al Partidului Popular European, subliniind lipsa oricărui control în cazul comercializării lor prin intermediul reţelei internet, când nici vânzătorul nici consumatorul nu sunt penalizaţi.

Reprezentantul polonez al PPE, Michal Boni a scris un raport privind  sistemul de avertizare timpurie pentru situații de urgență, a adăugat: “Trebuie, de asemenea, să luptăm împotriva crimei organizate care furnizează acele substanțe”.

Ce s-ar putea schimba?

Parlamentul a convenit deja cu Consiliul European o versiune finală a propunerii. Aceasta include consolidarea rolului Europol, precum și simplificarea procedurii de declarare a acestor substanțe periculoase. În plus, producția, distribuția și vânzarea celor mai periculoase substanțe noi de către membrii reţelelor criminale ar fi sancţionată cu o pedeapsă maximă de cel puțin zece ani de închisoare. Acest lucru este deja în cazul altor droguri ilicite.

Înainte de intrarea în vigoare a planurilor, acestea vor trebui să fie aprobate de deputații europeni în sesiunea plenară din această săptămână, precum și de către Consiliu.

De asemenea, uzul personal nu va fi considerată o infracţiune.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă....

Ce este arteriopatia cronică obliterantă. Cauze, diagnostic, tratament

Arteriopatia cronică obliterantă este o boală arterială cauzată de ateroscleroză (depuneri de grăsime la...

Sângele respins la analize sau „sângele-rebut”. Ce trebuie să știe donatorii despre asta

Una dintre problemele tot mai frecvente cu care se confruntă cei implicați în campaniile...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân - riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!...

Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai...

Fibroza chistică – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Ce este fibroza chistică? Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce...