fbpx
Acasă Realitatea medicală La Spitalul Judeţean Sibiu s-a realizat o prelevare de organe la un...

La Spitalul Judeţean Sibiu s-a realizat o prelevare de organe la un pacient aflat în moarte cerebrală

O complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient de 48 de ani, aflat în moarte cerebrală, a avut loc la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în data de 21 octombrie. La procesul de prelevare a organelor a participat o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, respectiv o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal. Prelevarea realizată la SCJU Sibiu este cea de-a doua din acest an.

Echipa din București, coordonată de Dr. Lungu Vasile a prelevat ficatul pacientului iar echipa din Cluj, coordonată de Dr. Liviu Constantin, a prelevat rinichii donatorului. După prelevare echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant din Bucureşti şi Cluj.

SCJU Sibiu

Articolul continua mai jos

Pacientul de 48 de ani a fost internat în data de  16 otombrie 2017, cu diagnosticul de accident vascular ischemic iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 19 octombrie ora 22.00. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost stabilit de către Dr. Mihai Sava, medic şef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, în calitate de „key donation person”. De asemenea, Dr. Sava a avut rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Acordul pentru donare a fost obţinut de la către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

„Mulțumim familiei pentru acceptul prelevării de organe ținând cont de faptul că există foarte mulți pacienți pe listele de așteptare”, a declarat Dr. Liviu Constantin, medic primar urolog la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj Napoca.

SCJU Sibiu

„Permanent depunem eforturi la nivel local pentru dezvoltarea acestei activități esențiale în demersul de salvare a vieții cât mai multor pacienți. În acest sens, când există potențiali donatori, discutăm cu familia, le explicăm însemnătatea acestui gest, care, în fond, este unul umanitar”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule prin ordinul MS 1224/23 octombrie 2013.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cum se manifestă glaucomul? Clasificare, factori de risc

Ce este glaucomul? Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, de cele mai multe ori...

Diabetul zaharat de tip 2: 4 simptome care trebuie să ne alerteze

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut și ca diabet secundar sau diabet non-insulino-dependent, este caracterizat...

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Alergia la praf – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Alergia la praf este cunoscută drept reacția alergică la acarienii care populează praful de...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...