Atunci când apare necesitatea intervenţiei cu lucrări protetice, de la primul consult şi până la finalizare perioada este de o durată mai mare sau mai mică, în funcţie de complexitatea şi gravitatea problemelor dentare care trebuie rezolvate înainte de aplicarea definitivă a lucrării. În tot acest timp intervenţiile sunt numeroase şi adesea invazive, care lasă dinţii descoperiţi în faţa tuturor influenţelor exterioare. Pentru a reduce efectele negative ale factorilor exteriori şi a prezerva dantura în stare de sănătate, se aplică lucrări provizorii. Am rugat-o pr dr. Anca Ţepuşe Nicoară să atingă câteva aspecte ale acestei etape.
„Este important să ştiţi în calitate de pacient că, pe parcursul etapelor de tratament care pregătesc rezultatul final, restaurările protetice provizorii au o mare importanţă. Ştiind acest lucru, veţi putea testa suplimentar corectitudinea planului de tratament care vi se propune.
Concret, de la momentul şlefuirii şi până la finalizarea lucrării protetice, dinţii trebuie să fie acoperiţi de lucrări cu caracter provizoriu, fixate cu cimenturi provizorii şi realizate de obicei din acrilat. Aceste restaurări nu trebuie să exercite doar rol de protecţie a dinţilor şlefuiţi, ci vor fi folosite şi pentru a verifica corectitudinea viitoarei lucrări definitive. Mai mult, perioada de probă are un rol important în acomodarea cu noile lucrări dentare .
Un aspect la fel de important este acela că utilizarea în cadrul planului de tratament a lucrărilor provizorii este importantă pentru pacient în vederea menţinerii vieţii sociale active, dar şi în deprinderea unor tehnici corecte de menţinere a igienei la nivelul restaurărilor” a spus dr. Anca Ţepuşe Nicoară.