SCJU Sibiu, dotat de către Organizația „Salvați Copiii România” cu un incubator necesar salvării prematurilor

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu a primit, prin programul Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, un incubator necesar salvării prematurilor. Acest incubator performant de terapie intensivă îi va ajuta pe medicii de la secția de neonatologie să acorde asistență medicală imediată și de calitate nou-născuților prematuri.

Dintre cele 2.940 de nașteri care au avut loc aici în anul 2016, 398 (13,53%) au fost înainte de termen. Donația, în valoare de 15.000 de euro, face parte din amplul program de reducere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii România, în cadrul căruia maternitatea din Sibiu a mai fost dotată cu un incubator performant de terapie intensivă (2014), un ventilator de suport respirator pentru nou-născuți (2015) și o masă radiantă cu modul de resuscitare (2017).

”Supravieţuirea prematurilor în mediul extrauterin nu este deloc simplă. Tehnologii moderne, sofisticate ajută aceşti copii să facă faţă unor provocări uneori prea mari pentru puterile lor: diverse tipuri de aparate îi ajută să respire, sondiţe puse în stomac şi linii venoase le asigură nutriţia necesară până când pot suge la sân, monitoare cardio-respiratorii şi pulsoximetre înregistrează ritmul cardiac, respirator şi saturaţia de oxigen a sângelui, alte monitoare pot fi necesare pentru a urmări funcţiile creierului, rinichiului, intestinului”, a declarat Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

- Articolul continua mai jos-

Programul de reducere a mortalității infantile are rezultate din ce în ce mai consistente prin dotarea maternităților din întreaga țară.

”Am pornit la acest drum știind că rata mortalității infantile așază România pe primul loc în Uniunea Europeană. Realitatea de pe teren ne-a impresionat teribil, pentru că am realizat câte vieți de copii ar fi fost salvate dacă cei mici ar fi avut șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată. În șase ani de când Salvați Copiii derulează acest amplu program de combatere a mortalității infantile, progresele au devenit vizibile. De la 10,1 la mie, cât era în 2010, mortalitatea infantilă a ajuns la o rată de 7,3, anul trecut. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Maternitatea SCJU Sibiu este una care are unele dintre cele mai bune rezultate din România, fapt datorat în primul rând colectivului de medici, dar și condițiilor moderne oferite pacientelor și nou-născuților. Ne preocupăm permanent de creșterea calității serviciilor oferite și, spre bucuria noastră, suntem și beneficiarii unui sprijin constant și deosebit de important din partea Organizației Salvați Copiii care, prin donațiile realizate, oferă șansa la viață celor care au cea mai mare nevoie, anume copiii născuți prematur. SCJU Sibiu mulţumeşte Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru dotarea cu acest incubator performat de terapie intensivă, precum şi tuturor celor care au făcut sau vor mai face astfel de gesturi umanitare”, a precizat Ec. Cornel Benchea, manager SCJU Sibiu.

Incubatorul donat maternității sibiene este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. În anul 2017 Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari