Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) si Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) își exprimă poziția privind situația financiară curentă a medicilor rezidenți considerați ca fiind „un pilon semnificativ al sistemului sanitar, pentru orice stat modern, necesar pentru asigurarea calității actului medical, pentru orice cetățean”. SMMR, reprezentând medicii rezidenți din România, împreună cu FASMR, reprezentând peste 24 000 de studenți mediciniști, își exprimă îngrijorarea cu privire la situația financiară precară și la condițiile neatractive de muncă oferite de către Statul Român, acestea ducând la o migrare masivă a tinerilor medici.
SMMR, ȋn colaborare cu FASMR, își exprimă ȋngrijorarea ȋn ceea ce priveşte legea nr 153/2017. În săptămȃna 9-13 octombrie 2017, spitalele angajatoare ale medicilor rezidenţi, care au ȋntre atribuţii şi plata acestora, i-au informat despre faptul că, ȋncepand cu 1 ianuarie 2018, acestora nu li se vor mai acorda bonuri de masă şi bursă. Acest lucru duce la o scădere a veniturilor medicilor rezidenţi cu 970 RON, ceea ce ȋmpreună cu potenţiala trecere a contribuţiilor de la angajator la angajat, duce la o scădere totală a veniturilor de aproximativ 1200-1300 RON – ȋn jur de 50%-60% din veniturile totale ale medicilor rezidenţi. Conform legii 153/2017 , capitolul IV, Art. 38 , punctul b) “salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022”. Cu toate acestea, situaţia veniturilor medicilor rezidenţi ȋn perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2018 este cea antemenţionată.
„Solicităm Ministerului Sănătăţii un punct de vedere ȋn această privinţă. Rugăm oferirea de dovezi ferme că veniturile medicilor rezidenţi nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018 şi că va exista o soluție pentru a acoperi integral această eliminare a bonurilor şi a bursei. De asemenea, solicităm o confirmare publică a creșterii salariale promise personalului medical, parte a grilei de salarizare ce va intra în vigoare de la 1 martie 2018. În caz contrar, există posibilitatea de a ne afla ȋn situaţia ȋn care vor avea loc nu numai proteste, ci şi greve, din partea unei comunităţi a medicilor rezidenţi care deja lucrează in condiţii dificile, de dragul pacienţilor, a vocației şi a mentorilor”, precizează, într-un comunicat de presă, reprezentanții SMMR și FASMR.
Actuala poziție este susținută de medicii rezidenți si studenții mediciniști din România, reprezentând viitorul sistemului medical, mai susțin aceștia.
„Ne dorim să beneficiem de condiții echitabile financiare și de lucru, astfel încât să putem profesa în România, spre beneficiul cetățenilor. Facem un apel către asociații și federații cu interese comune spre a se alătura acestui demers și a încuraja factorii decidenți spre adoptarea de măsuri concrete pentru susținerea personalului medical. Asigurăm Guvernul României de toată colaborarea noastră în ceea ce privește soluționarea acestei crize”, adaugă reprezentanții SMMR și FASMR.