fbpx
Acasă Legislaţie medicală Criza managementului durerii: 25 de milioane de pacienți nu au acces la...

Criza managementului durerii: 25 de milioane de pacienți nu au acces la morfină – STUDIU

Aproximativ 25 de milioane de persoane, dintre care 2,5 milioane de copii, mor în fiecare an în suferințe care ar putea fi reduse cu ajutorul morfinei. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat recent în revista medicală The Lancet, potrivit căruia această cifră reprezintă aproape jumătate din totalul deceselor înregistrate în lume în fiecare an.

Majoritatea pacienților care sunt privați de analgezice trăiesc în țările cu venituri mici sau mijlocii, care primesc sub 4% din cele 299 de tone de morfină distribuite în lume, informează AFP.

”Accesul diferențiat la analgezice dedicat îngrijirilor paliative reprezintă una dintre cele mai mari nedreptăți din lume. Lumea se confrunta cu o lamentabilă criză a managementului durerii: accesul limitat spre nul la morfină pentru zecile de milioane de adulți și copii care trăiesc și mor în suferințe oribile, dar evitabile”, a declarat Felicia Knaul, de la Universitatea din Miami, unul dintre autorii studiului.

Articolul continua mai jos

Autorii studiului atrag atenția asupra discrepanței dintre lipsa, din țările sărace, a opioidelor, destinate a alina durerea, și abuzul acestor substanțe în țările bogate.

În America de Nord, un număr crescând de persoane devin dependente de analgezice puternice obținute pe rețetă, înainte de a recurge la heroină, deseori amestecată cu substanțe de sinteză.

La nivel mondial, autorii studiului pledează pentru ”politici globale mai echilibrate înainte de a facilita accesul la analgezice opioide destinate problemelor medicale”.

”Exemplul mai multor țări, dintre care Austria, Germania, Elveția, Marea Britanie sau Uganda, precum și statul Kerala din India demonstrează că este posibil să lărgim accesul la aceste substanțe în scop medical, fără să creștem riscul utilizării lor în scopuri nemedicale. Nu trebuie să permitem ca ‘opiofobia’ să îi priveze de aceste medicamente mai puțin costisitoare și esențiale pe pacienții aflați în agonie din țările sărace, în timp ce luptă cu boli precum cancerul sau SIDA”, a adăugat profesorul Felicia Knaul.

Autorii studiului estimează că furnizarea morfinei sau a tratamentelor echivalente către țările sărace ar costa doar 145 de milioane de dolari pe an (122 de milioane de euro) dacă s-ar aplica tarifele scăzute de care beneficiază țările bogate.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Gastrita – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce este gastrita? Gastrita este o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice caracterizată...

Scleroza multiplă – boala cu o mie de fețe

Cea mai bună definiţie pentru scleroza multiplă spune multe despre impactul acestei afecţiuni aspura...

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Otita externă – Simptome, Complicații, Prevenție, Tratament

Otita externă - cunoscută și sub denumirea de “otita înotătorului”- este infecția localizată la...

Ce este cataracta? Tipuri de cataractă, simptome, tratament

Ce este cataracta? Cataracta este reprezentată de încețoșarea (sau opacifierea) lentilei ochiului, cristalinul, care...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...