Criza managementului durerii: 25 de milioane de pacienți nu au acces la morfină – STUDIU

Aproximativ 25 de milioane de persoane, dintre care 2,5 milioane de copii, mor în fiecare an în suferințe care ar putea fi reduse cu ajutorul morfinei. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat recent în revista medicală The Lancet, potrivit căruia această cifră reprezintă aproape jumătate din totalul deceselor înregistrate în lume în fiecare an.

Majoritatea pacienților care sunt privați de analgezice trăiesc în țările cu venituri mici sau mijlocii, care primesc sub 4% din cele 299 de tone de morfină distribuite în lume, informează AFP.

”Accesul diferențiat la analgezice dedicat îngrijirilor paliative reprezintă una dintre cele mai mari nedreptăți din lume. Lumea se confrunta cu o lamentabilă criză a managementului durerii: accesul limitat spre nul la morfină pentru zecile de milioane de adulți și copii care trăiesc și mor în suferințe oribile, dar evitabile”, a declarat Felicia Knaul, de la Universitatea din Miami, unul dintre autorii studiului.

Autorii studiului atrag atenția asupra discrepanței dintre lipsa, din țările sărace, a opioidelor, destinate a alina durerea, și abuzul acestor substanțe în țările bogate.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

În America de Nord, un număr crescând de persoane devin dependente de analgezice puternice obținute pe rețetă, înainte de a recurge la heroină, deseori amestecată cu substanțe de sinteză.

La nivel mondial, autorii studiului pledează pentru ”politici globale mai echilibrate înainte de a facilita accesul la analgezice opioide destinate problemelor medicale”.

”Exemplul mai multor țări, dintre care Austria, Germania, Elveția, Marea Britanie sau Uganda, precum și statul Kerala din India demonstrează că este posibil să lărgim accesul la aceste substanțe în scop medical, fără să creștem riscul utilizării lor în scopuri nemedicale. Nu trebuie să permitem ca ‘opiofobia’ să îi priveze de aceste medicamente mai puțin costisitoare și esențiale pe pacienții aflați în agonie din țările sărace, în timp ce luptă cu boli precum cancerul sau SIDA”, a adăugat profesorul Felicia Knaul.

Autorii studiului estimează că furnizarea morfinei sau a tratamentelor echivalente către țările sărace ar costa doar 145 de milioane de dolari pe an (122 de milioane de euro) dacă s-ar aplica tarifele scăzute de care beneficiază țările bogate.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Ce este histerectomia, de ce se face și care sunt riscurile?

Ce este histerectomia? Histerectomia (origine grecească – hustera = uter) este o procedură chirurgicală prin care uterul este îndepărtat. Astfel, rezultatul este imposibilitatea de...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...