OMS: Obezitatea la copii și adolescenți a crescut de 10 ori în ultimele patru decenii. Ce reflectă cel mai amplu studiu epidemiologic făcut vreodată

Un nou studiu condus de Colegiul Imperial din Londra şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată un fapt cel puțin îngrijorător: numărul copiilor şi adolescenţilor obezi, cu vârste între 5 şi 19 ani, în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, ajungând la 124 de milioane. În tendințele actuale, până în 2022 vor exista mai mulţi copii şi adolescenţi obezi decât subponderali. Politicile din industria alimentară care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor și comunităților sărace este una dintre cauzele care au condus la această situație.

Acesta este cel mai amplu studiu epidemiologic făcut vreodată și a fost publicat în The Lancet înainte de Ziua Mondială a Obezităţii (11 octombrie).  Studiul a analizat măsurătorile greutăţii şi înălţimii de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani – 31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, respectiv  97,4 milioane cu vârsta de peste 20 de ani. Acesta este, de altfel, cel mai mare număr de participanţi implicaţi într-un studiu epidemiologic. În realizarea studiului și-au adus aportul peste 1000 de cercetători, 12 autori şi colaboratori fiind români.

Studiul a analizat indicele de masă corporală (IMC) şi modul în care obezitatea sa schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016.

În această perioadă, rata obezităţii la copii şi adolescenţi din lume a crescut de la mai puţin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete şi şase milioane de băieţi) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) şi la aproape 8% l baieti în 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane în 1975 la 124 milioane în 2016.

- Articolul continua mai jos-

„În ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii şi adolescenţi au crescut la nivel mondial şi continuă să creasca în ţările cu venituri mici şi medii. Aceste tendinţe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului şi al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele nutritive sănătoase fiind prea scumpe pentru familiile şi comunităţile sărace. Tendinţa prezice o generaţie de copii şi adolescenţi care cresc obezi şi, de asemenea, malnutriţi. Avem nevoie de modalităţi de a face alimente sănătoase şi nutritive mai accesibile la domiciliu şi la şcoală, în special în familiile şi comunităţile sărace, precum şi în reglementări şi taxe pentru a proteja copiii de aceste alimente nesănătoase”, a profesorul Majid Ezzati, de la Colegiul Imperial din Londra, pricipalul autor al studiului.

Se estimează că, în aceste condiții, până în 2022, la nivel global, numărul de copii obezi la nivel global îl va depăși pe cel al al copiilor subponderali – 75 milioane de fete și 117 milioane de băieți în 2016. În același an cea mai mare rată a obezității a fost înregistrată în Polinezia și Micronezia — 25,4% în rândul fetelor și 22,4%, în rândul băieților — urmate de țările vorbitoare de limbă engleză precum Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari