Serviciul gratuit de sfat pediatric, o nevoie tot mai acută. Numărul de apeluri ALOPEDI a crescut simțitor în 2017

Nevoia părinților de a primi un sfat medical din partea specialiștilor este tot mai acută; o demonstrează ALOPEDI 0364 – 917, serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca. Doar în primele nouă luni ale anului 2017 numărul de apeluri a crescut cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut, însemnând 8.035 de sfaturi medicale cerute prin telefon de către părinți. Iar trendul este unul în creștere.

30 de medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, cu pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, consiliază părinții, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, și le oferă sfatul medical adecvat stării de sănătate a micului pacient. Specialiștii apreciază gravitatea stării copilului, lucru care stă la baza sfatului. De foarte multe ori chiar se evită aducerea copilului în serviciul de urgență. În acest mod se evită aglomerația sau contactul cu alți pacienți. În cazul în care se impune un consult medical, părinții sunt îndrumați să meargă cu copilul în serviciul medical potrivit, în intervalul de timp adecvat problemei medicale descrise de părinte.

70% dintre solicitări, pentru îngrijirea copilului la domiciliu

Comparativ cu alte județe, tot mai mulți părinți din zona metropolitană Cluj-Napoca apelează la aceste sfaturi primite prin telefon de la specialiști.

70% din numărul total al solicitărilor a vizat recomandări pentru îngrijirea copilului la domiciliu, evitându-se astfel deplasarea la medic. De asemenea, 13,35% dintre cazuri au vizat recomandări privind efectuarea unui consult medical imediat în cadrul unui serviciu de urgență. Intervenția medicilor de la Serviciul de Ambulanță a fost solicitată în cazul a 12 copii.

- Articolul continua mai jos-

În toată această perioadă, febra copilului a rămas cea mai frecventă cauză de solicitare a sfatului medical. Începând cu luna iunie a scăzut treptat numărul apelurilor primite pentru probleme respiratorii și a crescut numărul copiilor cu manifestări digestive, în special vărsături.

Obiectivul ALOPEDI: asigurarea sănătății, a siguranței și confortului copilului

Serviciul ALOPEDI 0364 – 917 a fost înființat la inițiativa Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj – Napoca cu scopul de a reprezenta un sprijin real pentru părinți și copii, prin asistența medicală potrivită problemei de sănătate cu care aceștia se confruntă, bazat pe evaluarea telefonică a gravității stării de sănătate a copilului și acordarea sfaturilor medicale în concordanță cu aceasta. Merită menționat faptul că unitatea medicală clujeană are o experiență de aproape patru ani în domeniul telemedicinii. Practic, scopul funcționării serviciului a fost asigurarea sănătății, a siguranței și confortului copilului.

„Interesul tot mai crescut pentru acest serviciu gratuit de sfat medical ne confirmă, o dată în plus, faptul că această inițiativă este una extrem de utilă atât pentru părinți, cât, mai ales, pentru micii pacienți. Medicii ALOPEDI formulează, într-un interval de timp foarte scurt, cele mai potrivite recomandări în funcție de simptomele manifestate de copii, evitându-se astfel deplasarea la cabinetele medicilor de familie sau la unitățile spitalicești, de multe ori supraaglomerate”, a declarat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

Astfel, medici pediatri sau medici în specialitatea medicină de urgență cu experiență în domeniul pediatriei, răspund, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la numărul de telefon 0364 – 917. Aceștia efectuează, practic, un triaj telefonic al urgențelor pediatrice, iar în cazurile cazurile ce pot fi rezolvate la domiciliu, acordă sfaturi.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a obținut acordul Ministerului Sănătății pentru funcționarea Serviciul ALOPEDI 0364 – 917, finanțarea liniei de gardă făcându-se de la bugetul de stat. Numărul de telefon este un număr cu tarif normal, putând fi accesat din orice rețea pentru a facilita accesul părinților la sfaturi medicale primite din partea specialiștilor Spitalului de Copii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari