Dr. Ramona Colţ dărâmă cele mai importante mituri despre contracepţie

Mituri despre contracepţie – Despre sex se vorbeşte destul de des în zilele noastre, dar când e vorba despre o părere avizată, cel mai important interlocutor este un profesionist şi de aceea vorbim din nou cu doamna dr. Ramona Colţ, cu competenţă de planning familial, împreună cu care vom spulbera câteva dintre miturile contracepţiei.

Ziar Medical –  Care sunt cele mai întâlnite mituri despre contracepție ?

Dr. Ramona Colţ – Sunt multe mituri în contracepție, dar nu toate sunt adevărate. Spre exemplu, pacientele ma întreabă dacă este adevărat ca utilizând contraceptive  timp îndelungat vor fi protejate de sarcină şi dupa ce opresc contracepţia. Fals:  femeia este protejată doar pe perioada în care utilizează mijloace contraceptive. Un alt mit ar fi că nu pot ramâne însarcinate după oprirea contracepţiei. Fals: după oprirea contraceptivelor, fertilitatea se reinstalează.

Altă întrebare pe care o primesc destul de des este dacă contraceptivele sunt avortive. Nu, ele nu pot produce avort. Dar, cea mai frecventă întrebare este cea legată de utilizarea contraceptivelor şi creşterea  în greutate. Studiile arată că, în mod obisnuit contraceptivele nu modifică greutatea corporală. Mai sunt şi alte mituri, dar ca să poată fi demontate, pacientele ar trebui sa fie consiliate de un medic în cadrul consulţatiei de planificare familială şi să primească toate informaţiile corecte despre contracepţie. Aceste mituri pornesc, în general, de la informaţii greşite, obţinute din alte surse, decât cele autorizate.

Ziar Medical – Atunci, cum e cu celebra pilulă de a doua zi?

- Articolul continua mai jos-

Dr. Ramona Colţ – Aceasta se numește contracepție de urgență și se administrează cât mai repede după un contact sexual neprotejat, pentru o eficiență cât mai bună în prevenirea sarcinilor nedorite. Acționează, în principal, prin prevenirea sau întârzierea eliberării ovulelor din ovar. Pilulele pentru contracepția de urgență nu produc: avort, anomalii congenitale sau infertilitate și nu sunt primejdioase pentru sănătatea femeii. Totuşi, nu trebuie să abuzăm de această metodă contraceptivă de urgență.

Ziar Medical – Aşadar, cum alegem contraceptivul potrivit?

Dr. Ramona Colţ –  Consilierea pentru stabilirea unei metode contraceptive trebuie făcută cu mare atenţie  şi adaptată nevoilor fiecărei paciente  în parte.  Se vor identifica antecedentele personale  patologice, antecedentele heredocolaterale, dacă este  fumătoare, dacă are varice la nivelul membrelor inferioare şi  multe alte  elemente vor fi luate în considerare. După stabilirea metodei contraceptive  şi  prezentarea avantajelor şi dezavantajelor  şi a reacţiilor adverse, se stabileşte de comun acord cu pacienta să revină la control perodic, la 3 luni, 6 luni şi un an. Dacă este cazul, se poate face o ecografie, analize de sânge pentru a stabili starea de sănătate a pacientei.

Ziar Medical – Există cazuri în care contraceptivele nu pot fi utilizate?  

Dr. Ramona Colt –  Da, contraceptivele nu pot fi folosite de către: femeile cu vârsta peste 35 de ani și fumătoare, care au hipertensiune arterială sau afecțiuni ale vezicii biliare, care alăptează, care au cefalee migrenoasă, diabet zaharat cu complicații, epilepsie sau tuberculoză, care au factori de risc pentru o boală cardiovasculară și cele care au sau au avut cancer de sân.

Ziar Medical – Ce metode contraceptive exista?

- Articolul continua mai jos-

Dr. Ramona Colţ – Pe piaţă există o multitudine de metode contraceptive:  pilule, plasturi, inel vaginal, dispozitive intrauterine, injectabile, metode de barieră din care face parte prezervativul masculin şi cel feminin, cupola cervicală, spermicide, etc. Din această multitudine de metode cea mai folosită este pilula contraceptivă cu estrogen şi progesteron.

Ziar Medical – Ce ne puteti spune legat de mitul conform caruia după întrerurperea administrării de contraceptive, sarcina nu mai este posibilă?

Dr. Ramona Colţ – Explicația este simplă: în perioada administrării contraceptivului, ovarul este pus în repaus pentru câteva luni, timp în care activitatea acestuia a fost suprimată, iar în momentul în care se întrerupe administrarea contraceptivului, ovarul îşi reia funcţia. Reluându-şi funcţia, poate să apară ovulaţia multiplă. Datorită acestui fapt aţi observat poate în ultima vreme că sunt mult mai mulţi gemeni şi tripleţi.

Ziar Medical – Care dintre metodele contraceptive este, în opinia dumneavoastra, alegerea optimă în cazul unui cuplu stabil?

Dr. Ramona Colţ – Din  metodele  contraceptive care există în acest moment, partenerii pot să îşi aleagă o metodă care să li se potrivească . Este important ca partenerii să fie de acord cu metoda stabilită şi  împreună să stabilească  planificarea unei viitoare sarcini. Metodele  cel mai frecvent utilizate în cuplu sunt  pilulele contraceptive, dispozitivul intrauterin, spermicidele şi nu în ultimul rand prezervativul.

Ziar Medical – Practică bărbaţii în România vasectomia?

-Articolul continua mai jos-

Dr. Ramona Colţ – Vasectomia sau sterilizarea chirurgicală este o metodă contraceptivă pemanentă pentru bărbații care nu își mai doresc copii. Acționează prin blocarea canalelor deferente, împiedicând spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal. Fiind o metodă definitivă de contracepție, trebuie făcută o consiliere temeinică de către medic, pentru ca pacientul să înțeleagă consecințele. Această metodă este similară cu sterilizarea feminină. Personal, eu nu cunosc cazuri de vasectomie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari