România va participa la proiectul Focus on Youth, Football and Alcohol, iniţiat de Comisia Europeană pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, unul din cele 144 de proiecte ale acestei comisii la care ţara noastră este implicată. Anterior, Federația Română de Fotbal se alăturase Asociației SpiritsRomânia și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) într-o campanie de educare a adolescenților în scopul combaterii consumului de alcool, în 2015.
Uniunea Europeană finanțează proiecte de îmbunătățire a sănătății publice, de prevenire a bolilor și de eliminare a amenințărilor la adresa sănătății fizice și mintale în țările europene. Până în prezent, aproximativ 820 de proiecte și acțiuni, împreună cu 7249 de organizații din Europa, au fost finanțate prin cele trei programe multianuale de sănătate. Ele funcţionează prin intermediul unei baze de date, care a fost restructurată şi publicată în 6 august 2017. Ea furnizează informații privind natura proiectelor și rezultatele proiectelor finanțate prin programele UE în domeniul sănătății, programul pentru consumatori, inițiativa „O mai bună pregătire pentru o alimentație mai sigură” și promovarea politicii europene privind produsele agricole.
Baza de date este gestionată de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente a Comisiei Europene (Chafea). În cadrul celui de-al treilea program de sănătate 2014-2020, România este inclusă în nu mai puţin de 144 de proiecte.
Atenţie la tineri, fotbal și alcool (F.Y.F.A.)!
Acest proiect va contribui la eforturile de reducere a efectelor nocive ale alcoolului, cu accent special pe situaţia minorilor şi episoadele grave de consum de băuturi alcoolice în rândul acestora. Proiectul va urmări generarea de bune practici care să vizeze reducerea consumului de alcool episodic în rândul tinerilor( cazurile de consum zilnic sunt cu o incidenţă scăzută şi fac obiectul altor zone de analiză). Vor fi elaborate linii directoare destinate cluburile de sport pentru tineri în ceea ce privește consumul de alcool în întreaga Uniune Europeană.
Tineri, fotbal şi alcool în proiectul european
Proiectul Atenţie la tineret, fotbal și alcool (Focus on Youth, Football and Alcohol- F.Y.F.A.) va facilita crearea de rețele pentru a construi capacitățile UE și naționale. Uniunea Europeană îşi propune, printre altele:
1) să revizuiască politicile referitoare la tineri, sport, marketing și alcool, acordând o atenție specială fotbalului la nivel internațional, național și local;
2) să intervieveze părțile interesate și factorii de decizie relevanți la nivel internațional, național și local în ceea ce privește tinerii, sportul, marketingul și alcoolul;
3) Identificarea unui club local de fotbal pentru tineret în șase state membre, în care tinerii cu vârste între 13 și 15 ani participă la activități sportive regulate;
4) Să intervieveze conducerea clubului de fotbal pentru a afla: atitudini, strategii de reducere a consumului de alcool și ale efectului asupra tinerilor;
5) să intervieveze 8 tineri din șase țări pentru a discuta și a face recomandări factorilor de decizie în legătură cu tinerii, sportul, marketingul și alcoolul.
6) Să realizeze un videoclip, împreună cu Proiectul european de studii privind alcoolul și alte droguri – cu 6 femei tinere și 6 tineri între 13 și 15 ani din trei țări.
7) Combinarea videoclipurilor din ţările participante într-un singur videoclip cu subtitluri pentru diferite țări care vor fi produse și difuzate.
8) Consolidarea capacității părților interesate și a partenerilor implicați prin schimbul de experiență între UE și schimburile de bune practici.
Substanţele psihoactive utilizate de tineri
Cu excepția tutunului și a cofeinei, alcoolul este substanța psihoactivă utilizată cel mai mult de tinerii din Uniunea Europeană. Consumul episodic în cantităţi mari şi cu efecte grave de băuturi alcoolice de către minori reprezintă o preocupare deosebită în Europa, deoarece este legată de sănătatea și bunăstarea populației. O serie de studii au asociat consumul de alcool de către tineri la diverse probleme, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Nu e o mare descoperire a Europei şi cu siguranţă mulţi dintre noi încadrăm acest tip de comportament la normalitate, fiind nişte deprinderi moştenite şi împământenite chiar. Însă trebuie avute în vedere câteva aspecte importante.
În primul rând, în ultimii 50 de ani, volumul de muncă fizică a scăzut foarte mult, în schimb a crescut consumul de proteine de origine animală. Carnea şi produsele din carne au, la rândul lor un crescut aport de stimulenţi de creştere, conservenţi, amelioratori etc. Situaţia nu e diferită în ceea ce priveşte alcoolul, aceasta având adesea, surse discutabile şi conţinutul contaminat.
Nu sunt mai puţin importante schimbarea raportului dintre adulţi şi tineri, dintre părinţi şi copii, precum şi faptul că cei tineri regăsesc cu greu modele de comportament în imediata apropiere, în familia restrânsă ori în cea lărgită şi, în consecinţă, educaţia străzii, a grupurilor cu influenţă, dorinţa de popularitate, singurătatea, labilitatea psihică şi emoţională îi conduc spre teribilisme, pentru a se alinia grupurilor de infuenţă, ajungând la consumul ocazional de alcool în cantităţi mari.