fbpx
Acasă Info Pacient Dosarul diabetului: Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul

Dosarul diabetului: Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul

Cum poate duce această complicație majoră la moartea precoce?

Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul și ar trebui să se pună mai mult accentul pe ulcerul piciorului care poate fi fatal, a afirmat dr. David G. Armstrong, profesor de chirurgie şi director la Southern Arizona Limb Salvage Alliance.

Diabetul zaharatDiabetul de tip 2 ) poate fi mai important decât multe forme de cancer, a afirmat dr. David G. Armstrong, profesor de chirurgie şi director la Southern Arizona Limb Salvage Alliance al Universităţii din Arizona College of Medicine – Tucson.

“Acesta este un concept care nu este corect aliniat chiar acum în medicină. Pe măsură ce ne îndreptăm înspre bolile de dezintegrare, așa cum le numesc – afecţiuni cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul – scopul nostru ca medici, chirurgi, oameni de știință și factori de decizie este acela de a amâna această descompunere”.

Ulcerul diabetic al piciorului – o complicaţie extrem de gravă

Dr. Armstrong s-a concentrat asupra ulcerului diabetic al piciorului – o complicație predominantă pentru milioane de oameni cu diabet zaharat.

Estimările indică faptul că o treime dintre persoanele care suferă de această boală vor dezvolta cel puțin un ulcer de picior pe parcursul vieții.

Aceste răni pot duce la complicații suplimentare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, infecții, pierderea membrelor și moarte prematură.

Expertul a declarat că morbiditatea și mortalitatea asociate direct cu ulcerele piciorului sunt adesea nerecunoscute de medici și pacienți. În prezent, accentul clinic este de a repara un țesut înconjurător al ulcerului și de a vindeca rana.

În schimb, medicii și pacienții trebuie să se concentreze asupra remisiunii ulcerului – adică să extindă timpul dintre formarea ulcerelor, a argumentat dr. Armstrong. El a precizat că extinderea zilelor fără ulcer la pacienţii sub tratament şi prevenirea sunt esenţiale.

Diabetul de tip 2 şi complicaţiile sale pentru picior

Persoanele cu ulcere diabetice la nivelul piciorului sunt mai puțin capabile să simtă durerea. Atunci când ulcerul este vindecat, până la 40% dintre pacienți vor avea o recurenţă într-un fel asau altul după un an. Numărul acestora creşte  la trei sferturi dintre pacienți pentru o perioadă de cinci ani.

Dr. David G. Armstrong, profesor de chirurgie şi director la Southern Arizona Limb Salvage Alliance al Universităţii din Arizona College of Medicine – Tucson

“Oamenii pot avea o gaură în picior, așa cum tu sau eu am putea avea o gaură în șosete”, a spus el.

Aceste leziuni sunt acoperite de un pantof sau de șosete și, foarte des, o persoană cu diabet poate simți o durere mică sau deloc.

Expertul a spus că apariția unui ulcer diabetic la picior înseamnă că șansele unei persoane de a trăi încă zece ani sunt reduse la jumătate decât cele ale unei persoane care nu a dezvoltat aşa ceva.

“Am analizat datele de la 5 miliarde de vizite în ambulatoriu și am constatat că ulcerul piciorului diabetic și infecțiile piciorului diabetic au fost surprinzători factori de risc pentru spitalizare”, a spus Armstrong.

El a afirmat că rata de îmbolnăvire pentru persoanele cu diabet zaharat a fost comparabilă cu cea a insuficienţei cardiace congestive, a bolilor renale, a depresiei si a celor mai multe tipuri de cancer.

Dr. Armstrong a cerut ca medicii să vorbească despre pacienții care suferă de complicații severe.

„Ideea reală aici este ca medicii să-i ajute pe oameni să se deplaseze mai bine prin lumea lor și să le dea mai multe zile fără ulcer și mai multe zile bogate în activități”, a adăugat el.

“Vrem să ne păstrăm pacienții în mișcare, așa că nu sunt pe marginea vieții”.

Dr. Andrew J. M. Boulton de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, și Sicco A. Bus de la Universitatea din Amsterdam, Olanda, sunt coautori ai studiului. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,264FaniÎmi place
522AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Osteoartrita – tratată cu celule stem printr-o tehnică nouă

Osteoartrita - noi tehnici de tratament. Cercetătorii britanici au afirmat că o nouă tehnică...

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Ce este leucemia și cum se tratează

Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură...

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...