Organizatia Tinerilor Medici – OTM și Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj organizează în 7, 8 şi 9 iulie cea de-a II-a ediţie a evenimentului „3 zile de Sănătate”. Ce-a de-a treia zi va beneficia şi de un curs oferit tuturor participanţilor, în cadrul căruia oricine va putea învăța să acorde primul ajutor de la membrii SMURD şi cei de la Maratonul Resuscitării . Cursul de Prim Ajutor este unul gratuit şi se află la cea de-a III-a ediţie. Evenimentul se va desfăşura în Parcul Central din Cluj-Napoca, la Casino-Centru de Cultură Urbană Cluj, oferind tuturor celor interesaţi un weekend plin, dedicat sănătății.
Cine sunt eroii celor „3 zile de sănătate”?
Clujul este cunoscut ca o cetate a medicinii, iar dacă drumurile pacienţilor duc, în mod obişnuit, spre clinicile şi cabinetele din oraş, pentru trei zile, pacienţii interesaţi pot beneficia de entuziasmul a aproape de 100 de voluntari, care vor desfăşura, la fel ca anul trecut, un adevărat circuit al sănătăţii. Vor ajuta şi vor învăţa să muncească în echipe pluridisciplinare, iar roadele efortului lor se vor vedea în felul în care îşi vor aborda pacienţii în viitor. Şi poate se va vedea şi în schimbarea pe care şi-o propun, una în folosul progresului medical şi al pacienţilor. Vor fi 3 zile pline, în care părăsind mediul obişnuit în care îi găsim de obicei, vor fi printre pacienţi, cu pacienţii şi pentru pacienţi, în sfânta treime a dăruirii de sine, aşa cum o înţeleg tinerii medici.
Coordonatorul ediţiei a II-a a celor „3 zile de sănătate” este Anca Diana Lupaşcu , medic rezident pneumolog în anul II la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj Napoca.
Am întrebat-o pe ea şi pe alţi voluntari care vor declanşa pentru noi „3 zile de sănătate” de ce au ales această carieră. Îi veţi cunoaşte în curând pe o parte din voluntari, care muncesc şi aşteaptă cu nerăbdare un sfârşit de săptămână de foc. Nu meteorologic, ci profesional, aşa cum au avut şi anul trecut, în cadrul primei ediţii a evenimentului. Deocamdată, încerc să aflu mai multe de la coordonatoarea proiectului, tânărul medic Anca Diana Lupaşcu.
Dr. Anca Diana Lupaşcu şi Organizatia Tinerilor Medici
Povestea despre alegerea Facultăţii de Medicină este una lungă, tocmai pentru ca este genul de persoană careia, dacă i se spune ca nu poate, va face orice să ajungă unde îşi doreste. Aşa a fost şi în cazul ei, după cum ne-a mărturisit, când în clasa a II-a mama i-a spus să nu se facă medic şi în acel moment a stiut ca asta va face şi va fi medic. „Acum, dacă ar fi să mă întorc în timp, nu aş alege altceva, tocmai pentru că am trăit satisfacţia de vedea rezultatul muncii noastre reflectat în starea de bine şi în calitatea vieţii pacienţilor” a spus ea.
Rep.: Ce vă propuneţi la ediţia de anul acesta a celor 3 zile de sănătate?
Dr. Anca Diana Lupaşcu : Editia aceasta a celor „3 zile de sănătate” au ca scop principal schimbarea viziunii populaţiei despre medici, prin abordare multidisciplinară a pacientului, prevenţie şi consult integrat. Astfel, anul acesta vom propune câteva circuite pe care pacienţii cu diferite patologii le vor parcurge, cu scopul de a individualiza conduita terapeutică, de a vedea pacientul ca un “tot” şi de a învata, în primul rând, noi, medicii tineri, să colaborăm în echipă atunci când ne aflăm în faţa unui pacient ce necesită o abordare multidisciplinară.
În ceea ce priveste prevenţia, e cunoscut faptul că aceasta ar trebui să se afle printre cele mai importante ramuri ale Medicinii, fiind mult mai uşor să previi decât să tratezi. Aşa se face că în aceste 3 zile ne propunem să urmărim câţiva triggeri prin voluntarii pe care îi avem şi prin aparatura de care dispunem, cu ideea de a sensibiliza populaţia asupra faptului că sunt necesare controalele periodice şi în binecunoscuta “stare de sănătate aparentă”.
Rep.: Câţi medici, fiziokinetoterapeuţi, nutriţionişti, farmacişti şi dentişti s-au înscris până acum?
Dr. Anca Diana Lupaşcu : Organizatia Tinerilor Medici s-a dezvoltat simţitor în ultimul an, mai ales datorită faptului că oamenii au început să înteleagă schimbarea pe care tinerii medici o doresc în sistemul medical.
Astfel, anul acesta vor fi în jur de 90 de voluntari, dintre care 40 medici de diferite specializări şi asistenţi medicali, 20 stomatologi, 25 kinetoterapeuţi, 15 farmacişti. Va fi o acţiune de amploare, focusată asupra pacientului abordat multidisciplinar, la care vom încerca să răspundem tuturor întrebărilor.
Rep.: Ce alte specialităţi ar putea interveni în acest lanţ de sănătate cu care veniţi?
Dr. Anca Diana Lupaşcu : Anul acesta vom avea nenumărate surprize pe tema specialităţilor conexe celor medicale. În primul rând, aş aminti aplicaţiile IT, care ne fac viaţa mai uşoară, atât în viaţa de zi cu zi, în spital, cât şi pentru a păstra legătura cu pacienţii noştri. Veţi vedea o nouă abordare, un nou elan transmis.
Există numeroase terapii adiţionale care pot veni atât în sprijinul pacientului, dintre care terapia prin teatru sau cea prin scris. Colaboratorii noştri din domenii conexe vă vor demonstra că medicina e mai mult decat diagnostic, e abordare pluridisciplinară, e dorinţa din partea pacientului de a-şi spori calitatea vieţii. În fond, e o “meserie” pe care noi o iubim şi îmi doresc ca acest lucru să fie resimţit de pacienţi.
Rep.: Care ar fi, în viziunea voastră, valenţele voluntariatului?
Dr. Anca Diana Lupaşcu : Voluntariatul are valenţe pe care încă nu le înţeleg complet. Starea de bine şi de satisfacţie pe care o resimţi după o astfel de acţiune e incredibilă şi mi-e greu să o descriu în cuvinte. Îmi amintesc experienţa celor 3 zile de sănaăate de anul trecut, când la finalul celei de-a treia zi, întreaga echipă era epuizată, dar zâmbeam fără motiv, ştiind că poate, noi, ca tineri medici, am făcut încă un pas important spre schimbarea în bine pe care vrem să o aducem în sistemul medical şi care, până la urmă, pleacă de la fiecare din noi.
Rep.: Cine poate veni la acest eveniment?
Dr. Anca Diana Lupaşcu : Cu riscul de a mă repeta, acest eveniment este unul pluridisciplinar, la care sunt aşteptate persoane de toate vârstele, rasele, religiile, de la persoane sănătoase, care poate doar vor să afle ce ar trebui să facă pentru a-şi păstra vitalitatea şi până la persoane cu diverse patologii. În plus, anul acesta acordăm o atenţie deosebită copiilor pe care îi vom implica în diverse activităţi creative şi, bineinteles, le vom oferi părinţilor un curs de Parenting, despre care, personal cred că, în tumultul vremurilor noastre, este unul extrem de util.