fbpx
Acasă Ştiri Medicale Un vaccin experimental care ar putea lupta împotriva colesterolului rău

Un vaccin experimental care ar putea lupta împotriva colesterolului rău

Recent a fost descoperit un vaccin care, la soareci, scade nivelul colesterolului rău. În prezent vaccinul este în perioada de verificări clinice pe pacienți umani.

Imunizarea oameni împotriva nivelurilor ridicate de colesterol rău din sange prin intermendiul unui vaccin este apropae de realitare. Cel puţin aşa speră cercetătorii companiei austriece Affiris, care a dezvoltat un vaccin – promițător,deocamdată la șoareci, așa cum a anunțat European Heart Journal –  şi care acum se află în studii clinice, Faza I.

Cum este posibil să fii imunizat împotriva colesterolului?

Cercetarea a fost efectuată pe modele animale care implică şoareci modificaţi genetic pentru a produce anticorpi imunizați la PCSK9, o enzimă care joaca un rol fundamental în apariția de colesterol rău, sau LDL.

PCSK9 afecteaza curățarea sângelui de excesul de colesterol rău, neutralizându-l cu anticorpi. Astfel, organismul devine mai eficient graţie  vaccinului, în curățarea vaselor de sânge de excesul de colesterol. Odată ce a fost injectat sub pielea soarecilor, vaccinul a redus cu 53% cantitatea totală de colesterol, 64% din daunele aterosclerotice ale vaselor de sânge și 21-28% din moleculele care indică prezența inflamației. În plus, anticorpii au rămas funcționali şi concentrațiile lor ridicate pe tot parcursul perioadei de studiu.

Speranţă pentru pacienţi

 „Dacă aceste rezultate vor avea același succes la om, iar în cazul în care efectul vaccinului durează pentru o lungă perioadă de timp, am putea dezvolta o terapie pe termen lung care, după prima doză de vaccinare, va necesita doar o altă doză peste un an” explică autorul studiului, Günther Staffler. „Aceasta înseamnă un tratament eficient și la prețuri accesibile, precum și o aderență mai mare a pacienților la tratament.“

Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolui rău, atât din cauze genetice, cât şi din cauza unei diete și a stilului de viață incorect, prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare manifestate prematur. Acestea sunt  principala cauza de boală şi deces la nivel mondial. În prezent, medicamentele, cum ar fi statinele poate fi folosit zilnic pentru a reduce colesterolul rău, și, deși acestea sunt bine tolerate, iar în unele cazuri pot provoca reacții adverse. Se presupune, de fapt, că reducerea colesterolului total prin intermediul statinelor (sau alte medicamente) poate fi asociat cu o apariție crescută a diabetului.

O opțiune preventivă: Vaccinul

În timpul studiilor efectuate pe  șoareci, vaccinul AT04A a fost injectat sub piele și în timp a produs rezultate foarte promițătoare:

Colesterolul total a scăzut cu 53%

Valoarea aterosclerozei a fost redusă cu 64%

Indicatorii biologici ai inflamației vaselor sanguine au scăzut cu 21-28%

Toate schimbările în colesterol și ateroscleroză au fost comparate cu șoarecii carele-a fost indus un nivel ridicat al colesterolului și ateroscleroză înaltă, dar nu au fost injectați cu AT04A. În plus, vaccinul părea să aibă un efect de lungă durată, micșorându-se markerii periculoși, prin creșterea concentrației de anticorpi.

Studiul a fost publicat  de  European Heart Journal.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,848FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Căderea părului: cauze pe care le poți preveni

Păr pe haine, perie, canapea? Căderea părului poate avea multiple cauze, unele surprinzătoare. Care...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...

Boala Marfan – Diagnostic, simptome, tratament

Boala Marfan reprezintă o boală genetică care afectează țesutul conjunctiv. Țesutul conjunctiv este responsabil de...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Mononucleoza Infectioasa / Boala Sărutului – Diagnostic, Complicații, Tratament

Mononucleoza sau boala sărutului este o boală infecțioasă acută și contagioasă, provocată de virusul...