Caniculă : cum să protejăm bebeluşii de căldură? Risc de Accident Vascular Cerebral crescut

Căldura reprezintă pentru toţi, dar mai ales pentru cei sensibili un pericol crescut de Accident Vascular Cerebral. Pătuţul bebeluşilor este deosebit de sensibil la căldură. În această perioadă de caniculă sunt necesare unele măsuri de precauție pentru a preveni deshidratarea și  accidentul vascular cerebral. Expunerea la surse de căldură excesivă la copiii mici poate duce la o creștere a temperaturii și la deshidratare severă, prin pierdere rapidă de apă a organismului.

Risc de Accident Vascular Cerebral crescut

Chiar dacă un  Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii este posibil şi în timpul iernii (datorită încălzirii excesive), pe perioada verii sunt cele mai numeroase situații critice. Dacă copilul suferă de diaree sau vărsături, adică se manifestă deja o pierdere de apă, aceasta este periculoasă şi crește riscul de Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii.

În cazul în care se constată o deshidratare (cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale), trebuie să „reîncărcați“ copilul cu săruri minerale, la o rată de un pacheţel pentru fiecare 200 ml de apă, să îl îmbrăcaţi cu lenjerie proaspătă și să îl aşezaţi la umbră pentru douăzeci și patru până la patruzeci și opt de ore. Nu este recomandată practica de scăldat în apă călduţă sau chiar rece pentru a reduce temperatura. Este mult mai eficient și mai puțin traumatic  să i de dea copilului febril un medicament antitermic de tip paracetamol (paracetamol sau ibuprofen) decât să i se aplice o baie rece. Dacă el refuză să bea sau  este încă somnoros după o jumătate de oră,  trebuie să ne îndreptăm cu grabă înspre camera de urgență a celui mai apropiat spital.

În caz de Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii, tulburările apar în aproximativ o jumătate de oră, mai ales în cazul în care copilului nu  i-a fost administrat alcool. Părinții vor constata că e cu un pic mai somnoros, mai apatic decât starea lui obişnuită. La temperatură ridicată,  copilul pierde multă apă prin scaune diareice și vărsături, dar scutecele nu vor demonstra o pierdere a apei, prin creşterea cantităţii de urină.

- Articolul continua mai jos-

 

Citeste si: Măsuri pentru perioadele de caniculă. Cum să vă protejați?

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari