fbpx
Acasă Fapt divers Caniculă : cum să protejăm bebeluşii de căldură? Risc de Accident Vascular...

Caniculă : cum să protejăm bebeluşii de căldură? Risc de Accident Vascular Cerebral crescut

Dacă copilul suferă de diaree sau vărsături, adică se manifestă deja o pierdere de apă, aceasta este periculoasă şi crește riscul de Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii.

Căldura reprezintă pentru toţi, dar mai ales pentru cei sensibili un pericol crescut de Accident Vascular Cerebral. Pătuţul bebeluşilor este deosebit de sensibil la căldură. În această perioadă de caniculă sunt necesare unele măsuri de precauție pentru a preveni deshidratarea și  accidentul vascular cerebral. Expunerea la surse de căldură excesivă la copiii mici poate duce la o creștere a temperaturii și la deshidratare severă, prin pierdere rapidă de apă a organismului.

Risc de Accident Vascular Cerebral crescut

Chiar dacă un  Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii este posibil şi în timpul iernii (datorită încălzirii excesive), pe perioada verii sunt cele mai numeroase situații critice. Dacă copilul suferă de diaree sau vărsături, adică se manifestă deja o pierdere de apă, aceasta este periculoasă şi crește riscul de Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii.

În cazul în care se constată o deshidratare (cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale), trebuie să „reîncărcați“ copilul cu săruri minerale, la o rată de un pacheţel pentru fiecare 200 ml de apă, să îl îmbrăcaţi cu lenjerie proaspătă și să îl aşezaţi la umbră pentru douăzeci și patru până la patruzeci și opt de ore. Nu este recomandată practica de scăldat în apă călduţă sau chiar rece pentru a reduce temperatura. Este mult mai eficient și mai puțin traumatic  să i de dea copilului febril un medicament antitermic de tip paracetamol (paracetamol sau ibuprofen) decât să i se aplice o baie rece. Dacă el refuză să bea sau  este încă somnoros după o jumătate de oră,  trebuie să ne îndreptăm cu grabă înspre camera de urgență a celui mai apropiat spital.

Articolul continua mai jos

În caz de Accident Vascular Cerebral din cauza căldurii, tulburările apar în aproximativ o jumătate de oră, mai ales în cazul în care copilului nu  i-a fost administrat alcool. Părinții vor constata că e cu un pic mai somnoros, mai apatic decât starea lui obişnuită. La temperatură ridicată,  copilul pierde multă apă prin scaune diareice și vărsături, dar scutecele nu vor demonstra o pierdere a apei, prin creşterea cantităţii de urină.

 

Citeste si: Măsuri pentru perioadele de caniculă. Cum să vă protejați?

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,937FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Albirea dinților – cum se face și când este recomandată

Albirea dinților este unul din cele mai cerute tratamente estetice în cabinetele medicilor stomatologi....

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

Cauzele disfuncției erectile

Disfuncția erectilă constă în incapacitatea de a ajunge și de a menține o erecție...

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...

Grefa care poate întârzia menopauza cu 20 de ani

Bufeuri, insomnie, iritabilitate... menopauza vine cu aproximativ cincizeci de simptome neplăcute. Medicii britanici au...