Dosarul vitaminelor. Posibile beneficii pentru sănătate ale vitaminei D

Orice adevăr acceptat până la un moment dat şi-a găsit mai devreme sau mai târziu confirmarea ştiinţifică ori dărâmarea lui, iar în cazul vitaminelor povestea stă la fel, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia vitaminei D. Aşadar încă vorbim de efecte posibile asupra sănătăţii nostre chiar şi despre vitamina vacanţelor.

 Vitamina D beneficii pentru sănătate – pentru oase sănătoase

Vitamina D joacă un rol important în reglarea calciului și menținerea nivelurilor de fosfor în sânge, doi factori care sunt extrem de importanți pentru menținerea oaselor sănătoase. Avem nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul din intestine și pentru a recupera calciul, care altfel ar fi excretat prin rinichi.

Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism, o boală caracterizată printr aspectul grav al picioarelor şi un stern supradimensionat. Rahitismul e declanșat de degradarea mineralizării și înmuierea oaselor. El se manifestăîn special la copiii malnutriţi sever, infometaţi sau  la cei care au regim dietetic nepotrivit cu necesarul lor de nutrienţi.

La adulți, deficitul de vitamină D se manifestă ca osteomalacie sau osteoporoză.

- Articolul continua mai jos-

Osteomalacia are ca rezultat o densitate slabă a oaselor, o slăbiciune musculară și adesea, cauzează mici pseudo fracturi ale coloanei vertebrale, ale femurului și ale humerusului.

Osteoporoza este cea mai frecventă boală osoasă dintre femeile aflate în postmenopauză și bărbații mai în vârstă.

Vitamina D beneficii pentru sănătate – Reducerea riscului de apariție a gripei

Copiii cărora li s-au administrat 1200 UI de vitamină D pe zi, timp de 4 luni în timpul iernii, au redus riscul de infecție cu gripă A cu peste 40% .

Vitamina D beneficii pentru sănătate – Reducerea riscului de diabet

Mai multe studii efectuate au arătat o relație inversă între concentrațiile din sânge ale vitaminei D și riscul de diabet de tip 2. La diabeticii de tip 2, nivelurile insuficiente de vitamina D pot avea un efect advers asupra secreției de insulină și toleranței la glucoză. Într-un studiu particular, sugarii care au primit 2 000 UI / zi de vitamina D au avut un risc de 88% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 după 30 de de ani.

 

Vitamina D beneficii pentru sănătate – Sugari sănătoși

Copiii cu tensiune arterială normală cărora li s-au administrat 2000 UI / zi au avut o rigiditate semnificativ mai scăzută a peretelui arterial după 16 săptămâni, comparativ cu copiii cărora li s-au administrat numai 400 UI / zi.

Nivelul scăzut de vitamina D a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de severitate a bolilor atopice la copii și a bolilor alergice, incluzând astmul, dermatita atopică și eczemele. Vitamina D poate îmbunătăți efectele antiinflamatorii ale glucocorticoizilor, ceea ce îl face util în terapia de susținere pentru persoanele cu astm bronșic rezistent la steroizi.

- Articolul continua mai jos-

Vitamina D beneficii pentru sănătate – Sarcină sănatoasă

Femeile însarcinate care au deficit de vitamina D par a fi mai expuse riscului de a dezvolta preeclampsie si să aibă nevoie de o cezariană. Starea slabă a vitaminei D este, de asemenea, asociată cu diabetul gestaţional și vaginoza bacteriană la femeile gravide. De asemenea, este important de observat că nivelurile de vitamină D care au fost prea mari în timpul sarcinii au fost asociate cu o creștere a alergiilor alimentare la copil în primii doi ani de viață.

Vitamina D beneficii pentru sănătate –  Previne cancerul

Vitamina D este extrem de importantă pentru reglarea creșterii celulare și a comunicării intercelulare. Unele studii au sugerat că calcitriolul (forma hormonală activă a vitaminei D) poate reduce progresia cancerului prin încetinirea creșterii și dezvoltării de noi vase de sânge în țesuturile canceroase, creșterea mortalității celulelor canceroase și prin reducerea proliferării celulelor și a metastazelor. Vitamina D   influențesaă peste 200 de gene umane, care pot fi afectate atunci când nivelul ei este suboptimal.

Deficitul de vitamina D a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, scleroză multiplă, autism, boala Alzheimer, artrita reumatoidă, severitatea astmului și gripa porcină, însă sunt necesare studii mai fiabile înainte ca aceste asociații să poată fi dovedite.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari