Să protejăm copiii! Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

Sub sloganul Listen first! Ascultaţi mai întâi! se va marca şi la Cluj Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

Ţine de fiecare dintre noi să protejăm copiii de droguri, indiferent dacă sunt ai noştri sau nu. Consumul şi traficul de droguri sunt o realitate de care trebuie să ţinem cont, iar pentru asta e nevoie să ne alăturăm eforturilor făcute de instituţiile specializate ale statului, de organizaţiile nonguvernamentale şi de orice asociaţie sau organizaţie care prin evenimente publice sau activitate zilnică încearcă să reducă fenomenul consumului de droguri şi implicit al traficului. Dar pasivitatea fiecăruia dintre noi atunci când vine vorba de cei din jur, face tot mai dificile aceste demersuri.

Cum protejăm copiii de droguri?

Organizarea unei zile internaţionale nu va reuşi să protejeze efectiv copiii, dar va atrage atenţia asupra unui fenomen de care nu ne mai putem ascunde şi nu ne mai putem preface că nu ne priveşte.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, instituţie de interes public aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, va marca Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri printr-o serie de activităţi derulate de către Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj, în colaborare cu partenerii săi, manifestări ce vor avea loc luni, 26 iunie 2017.

- Articolul continua mai jos-
Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri la Cluj

Astfel, la sediul instituţiei de pe strada General Eremia Grigorescu, nr. 37-39, din Cluj-Napoca, între orele 11.00-14.00, vor avea loc o serie de activităţi ce au ca obiectiv principal prevenirea consumului de droguri, prin promovarea de alternative pentru un stil de viaţă sănătos. Cei prezenţi vor putea participa la dezbateri cu privire la efectele consumului de droguri, şi totodată, vor putea lua parte la demonstraţii cu câine dresat în vederea descoperirii drogurilor – Punctul de Trecere a Frontierei Aeroportul Cluj-Napoca, demonstraţii cu câini de intervenţii – Inspectoratul de Jandarmi Cluj, prezentarea laboratorului mobil de criminalistică – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj.

De asemenea, vor fi organizate demonstraţii privind efectele conducerii autovehiculelor sub influenţa diferitelor substanţe psihoactive, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, precum şi prezentarea unei maşini de raliu – Danny Ungur Racing, şi a une maşini din dotarea Poliţiei Locale, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Beneficiarii principali ai acestei iniţiative ce va marca Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri vor fi copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială.

Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri în lume

Prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a hotărât să marcheze ziua de 26 iunie ca Ziua Internațională împotriva Abuzului de Droguri și Traficului Ilicit . Această zi este o expresie a hotărârii de a consolida acțiunile  și de cooperare pentru a atinge scopul unei societăți internaționale fără abuz de droguri. Sprijinită în fiecare an de indivizi, comunități și diverse organizații din întreaga lume, această marcare la nivel mondial vizează sensibilizarea populaţiei cu privire la problema majoră pe care o reprezintă drogurile ilicite pentru societate.

Listen first! Ascultați mai întâi!

Bazându-se pe succesul anului trecut, tema pentru anul 2017 este: „Ascultați mai întâi – Ascultarea copiilor și a tinerilor este primul pas pentru a-i ajuta să devină sănătoși și în siguranță”. Este o inițiativă de sporire a sprijinului acordat prevenirii consumului de droguri, care se bazează pe știință și este, prin urmare, o investiție eficientă în bunăstarea copiilor și a tinerilor, a familiilor acestora și a comunităților acestora.

Adunarea Generală a ONU a organizat, în aprilie 2016, o sesiune specială (UNGASS) privind drogurile. Această sesiune specială a marcat un reper important în atingerea obiectivelor stabilite în documentul politic din 2009 „Declarația politică și planul de acțiune privind cooperarea internațională pentru o abordare integrată și echilibrată. Strategia de combatere a problemei mondiale a consumului de droguri „, care a definit acțiunile întreprinse de statele membre, precum și obiectivele care trebuie îndeplinite până în 2019.

- Articolul continua mai jos-

Documentul final recomandă măsuri care să abordeze reducerea cererii și a ofertei și să îmbunătățească accesul la medicamente controlate, prevenind în același timp deturnarea înspre consum a celor care au trecut printr-o dezintoxicare. Recomandările se referă, de asemenea, la domeniile drepturilor omului, ale tineretului, ale copiilor, ale femeilor și ale comunităților.

Alte elemente de luat în calcul când vorbim de droguri

Provocările emergente, inclusiv noile substanțe psihoactive;

Consolidarea cooperării internaționale;

Dezvoltarea alternativă.

Textul pune un nou accent pe politicile și practicile proporționale de condamnare la nivel național pentru infracțiunile legate de droguri și pune accentul pe prevenirea consumului și tratamentul în urma dezintoxicării de droguri.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari