15 copii şi adolescenţi cu Diabet Zaharat de Tip 1 vor merge într-o tabără la Sălicea

Lions Club 360, în parteneriat cu Asociaţia MindFood organizează în perioada 26 iunie – 2 iulie 2017 a doua ediţie a taberei destinate copiilor si adolescenţilor care suferă de Diabet Zaharat de Tip 1.

Tabara va avea loc la Pensiunea Mesteceni din Salicea si va fi sponsorizata de District Lions 124 Romania, Lions Clubs International Foundation, Farmec, Banca Transilvania.

Diabetul, marea provocare pentru sănătatea noastră

Diabetul afectează tot mai mulţi copii şi adolescenţi, iar consumul de alimente procesate, alimente tip fast food şi cantitatea tot mai mare de zaharuri pe care le conţin alimentele, combinat cu lipsa de mişcare şi alte predispoziţii, duc la înregistrarea permanentă a noi cazuri de diabet în rândul tinerilor.

Cum diabetul nu este o boală, ci un complex de afecţiuni, pentru a avea un control cât mai bun al manifestărilor şi transformărilor în timp a acestei afecţiuni, este nevoie de educaţie specifică. Medicul curant diabetolog nu este şi nu trebuie să fie singura persoană din jurul bolnavului de diabet care să îi furnizeze suportul necesar. Eforturilor conjugate ale personalului medical şi sanitar implicat în acest demers li se adaugă pentru cei mai tineri iniţiativa Asociaţiei MindFood şi Lions Club 360.

- Articolul continua mai jos-

diabetes 528678 19201

Cine sunt copiii din Tabăra de Diabet?

Beneficiarii acestei tabere vor fi 15 copii şi adolescenţi din judetul Cluj. Ei vor învăta să îşi gestioneze diabetul, atât din perspectivă medicală, cât şi psihologică, emoţională şi socială, prin diverse activităţi şi jocuri. Fiecare copil va primi un senzor de monitorizare a glicemiei, iar părinţii lor vor beneficia de activitati de parenting, cu scopul de a gestiona mai bine relatia cu copilul şi dificultăţile pe care această boală le provoacă.

De ce o tabără de Diabet?

În judetul Cluj şi în regiunile limitrofe există peste 1000 de copii cu vârste cuprinse între 8-14 ani care suferă de Diabet zaharat de tip 1. Medicii curanţi au constatat şi  au semnalat lipsa de instruire atât a copiilor, cât şi a părinţilor, cu privire la alimentaţie, administrarea insulinei sau exerciţii fizice  necesare. De asemenea, micii pacienţi, dar şi părinţii lor au nevoie de sprijin psihologic în depăşirea unor situaţii în care uneori se simt compleşiţi. Aşadar proiectul a pornit de la sesizarea nevoii, iar sprijinul financiar acordat de susţinătorii lui este salutar, iar pentru copiii şi tinerii cu diabet o dovadă de înţelegere şi unsemn de bunăvoinţă din partea societăţii.

Iniţiativă, susţinere, finanţare

 Tabăra de la Sălicea a fost iniţiată de Cluburile Lions 360 şi Lions Transilvania, prin intermediul Dr. Mădălina Indrie, medic nutriţionist şi diabetolog, specialist în obezitate şi boli metabolice şi este susţinută din fonduri private ( District Lions 124 Romania, Lions Clubs International Foundation, Farmec, Banca Transilvania.)

Scopul principal al proiectului este acela de a ajuta copiii şi tinerii care suferă de Diabet Zaharat de Tip 1 (insulino-dependenţi) să duca o viaţă cât mai normală şi să înveţe să îşi gestioneze boala. Acest lucru se face pe două niveluri principale. Întâi este vorba de un  nivel fiziologic, prin măsurarea glicemiilor, managementul hipoglicemiilor, calculul carbohidraţilor şi educaţie alimentară, activitatea fizică, calculul dozei de insulină). În al doilea rând, ţinerea sub control a diabetului presupune şi efort la nivel psihologic, prin gestionarea emoţiilor, comunicare şi interacţiune cu ceilalţi, tolerarea ideii de boală şi tratament pentru restul vieţii, precum şi relaţia cu părinţii.

Iniţiativele bune trebuie repetate

Prima ediţie a taberei desfăşurate anul trecut a avut loc a început demersul de educaţie cu 10 copii şi tineri. Aceştia au fost identificaţi cu ajutorul medicilor pediatri şi diabetologi de la spitalele de stat. Tabara a beneficiat de o echipă multidisciplinară, formată din medici, dieteticieni şi psihologi.

- Articolul continua mai jos-

Obiectivele primei ediţii a taberei au fost atinse la toate nivelurile propuse şi asta i-a făcut pe tineri să devină mai independenţi din toate punctele de vedere. De aceea organizatorii au continuat pe parcursul anului cu grupuri de sprijin pentru beneficiari şi părinţii lor.

Sprijin pentru copii şi părinţi

„Anul acesta s-au înscris 15 beneficiari, care au venit ei spre noi, iar la nivel de activităţi ne-am propus să continuăm educaţia în ceea ce priveste diabetul prin intermediul specialiştilor (medici, dieteticieni, psihologi), să îi implicăm in activităţi, atat educative, cât şi distractive – ateliere de olărit, gătit, creaţie, drumeţii – susţinute de persoane specializate şi să le organizăm petreceri pentru copii, teatru de păpuşi, vizualizare  de filme, foc de tabără.

Pe lângă ajutorul din partea specialiştilor, grupul pe care şi-l formează singuri, interacţiunea cu alţi copii cu dificultăţi similare îi ajută să se simtă acceptaţi şi să îşi formeze natural un grup de sprijin.

Părinţii vor avea parte de asemenea de ateliere educative, în care vor fi îndrumaţi în vederea îmbunătăţirii comunicării cu copilul/adolescentul şi gestionarea eficientă a momentelor critice”  a spuns  psihologul Oana Marchiş, vicepreşedinte al Asociaţiei MindFood şi organizator al taberei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari