Prima carte de reţete utile în tratarea autismului şi a simptomelor ADHD se lansează la Cluj

Acum ceva vreme scriam despre Daniela și lupta ei pentru Alex, băiețelul cu autism în articolul http://www.clujmanifest.ro/medical/autismul-se-trateaza-cu-dragoste-si-cu-dieta/. Vă spuneam atunci că Daniela pregătește o carte de rețete potrivit dietei care e cunoscuta în SUA , dar necunoscuta la noi.

afis daniela final final 1 5

Nutriţionistul Daniela Man lansează  miercuri, 28 iunie la orele 18:30, la Bastionul Croitorilor din strada Baba Novac nr. 35, prima carte de reţete utilă în tratarea autismului, bazată pe dieta Dieta Carbohidraţilor Specifici fără Lactate, eliminând toate polizaharidele-adică toate grânele, toate lactatele şi zahărul de masă. Această dietă a fost elaborată de Elaine Gottschall şi explicată în cartea sa,”Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet”.

Reţetele au la bază studii ştiinţifice despre microbiomul intestinal

Utilizând informaţiile furnizate de studiile publicate de Elaine Gottschall, Daniela Man a elaborat o serie de reţete, pe care le-a adunat în cartea sa Introducere în Dieta Carbohidraţilor Specifici fără Lactate în tratarea autismului şi a simptomelor ADHD, dar şi a bolii celiace, bolii Crohn, colitei ulcerative şi a sindromului colonului iritabil.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Reţetele sunt însoţite de fotografii şi de explicaţii amănunţite. Nu lipseşte o listă de cumpărături utilă fiecărei persoane care decide să utilizeze această dietă.

IMG 0891a

Alex e alt copil de când Daniela i-a schimbat alimentația

„Implementarea acestei diete şi a noului mod de a găti a fost unul dintre cele mai grele momente din viaţa mea. Asta pentru că pe lângă faptul că eram considerată un dezastru în bucătărie şi pentru că era poate singurul loc din casă pe care încercasem toată viaţa să îl evit dintr-o lipsă totală de interes şi din convingerea că a găti este o pierdere de vreme, mai era şi încăpăţânarea lui Alex de a refuza o mulţime de mâncăruri noi” mărturiseşte Daniela în introducerea cărţii

„Cred că cel mai dificil a fost să-i găsesc o pâine care să-i placă şi pe care să o accepte. Mi-au trebuit aproape 6 luni să găsesc reţeta perfectă pentru el-la fiecare reţetă nouă îi tăiam o felie de pâine pe care el o lua atent din mâna mea, o mirosea şi apoi o arunca pe jos.

După 6 luni de chin şi de momente în care mă închideam în baie să pot plânge în linişte toată frustrarea, tot stresul şi toată senzaţia de neputinţă, am reuşit să implementez mai multe reţete pe care Alex nu doar că le acceptă, dar le consumă cu mare plăcere şi chiar îmi cere să i le prepar”mai spune Daniela Man, o femeie mulţumită că a schimbat în bine o mare parte din starea fiului ei.

Povestea reţetelor utile în tratarea autismului

Cum a aflat ea despre dieta necesară lui Alex şi alte amănunte ştiinţifice care stau la baza elaborării acestui mod de viaţă vor fi relatate de autoare la întâlnirea de miercuri, 28 iunie, în cadrul lansării cărţii sale de reţete, dar se poate citi şi în introducerea volumului extrem de util unei arii largi de pacienţi.

- Articolul continua mai jos-

„Să fii autist nu înseamnă să fii neuman. Însă înseamnă să fii un străin. Înseamnă că ceea ce este normal pentru mine, nu este normal pentru alţi oameni. Sub anumite aspecte, eu sînt foarte prost echipat pentru a putea supravieţui în această lume, precum un extraterestru eşuat fără un manual de orientare… Acordaţi-mi demnitatea de a mă cunoaşte în termenii mei- recunoaşteţi faptul că sîntem în mod egal străini unii faţa de ceilalţi, că felul meu de a fi nu este doar o versiune defectă a felului vostru de a fi. Suspendaţi pentru o clipa propriile voastre prezumţii. Definiţi-vă propriii termeni. Lucraţi cu mine pentru a construi punţi între noi” spunea Jim Sinclair, una din persoană cu autism.

Istoricul autismului în lume

Autismul (inclusiv sindromul Asperger) afectează puţin subuna din 100 de persoane. Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă care apare datorită unor disfuncționalități organice, neurobiologice la nivelul creierului.

Prima descriere consemnată a 11 copii care manifestau o serie de particularităţi specifice şi total deosebite de tot ceea ce fusese înregistrat anterior a fost făcută în 1943 de un  psihiatru  american. În paralel şi independent de Leo Kanner, Hans Asperger studia în Europa un grup de băieţi cu probleme sociale specifice. Asperger a descris aceste particularități în 1944 într-un articol care a rămas cvasinecunoscut până în anii ’80.

Acestea sunt  primele articole oficiale cunoscute despre autism,însă primele consemnări anecdotice au apărut înainte de 1940. Este vorba despre însemnarea din 1799 a  lui Jean Itard despre Victor, un băieţelul sălbatic de la Aveyron,despre care acum ceredm că era vorba de un copil cu autism, abandonat de părinţii săi.

Copil/adult cu autism

Persoanele cu autism pot să îşi atingă potențialul maxim şi să ducă o viață bună şi semnificativă dacă au parte de sprijin un mediu structurat, suportiv acasă, în şcoală şi în afara acesteia.

Persoanele cu autism doresc adesea să îşi facă prieteni, însă datorită dizabilității generate de dificultățile pe care le au în ariile de comunicare, relaționare, înțelegere a lumii sociale, le este foarte greu să îşi facă prieteni şi să mențină relațiile sociale.

-Articolul continua mai jos-

Autismul şi felul în care părinții îşi cresc copilul nu au nicio legătură. Stau mărturie numeroasele cazuri în care,  în aceeaşi familie cu mai mulți copii, unul are autism, iar celălalt-ceilalți sunt neurotipici,  adică nu au autism.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

La nivelul județului Mureș în jur de 18.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap, în ultima perioadă cele mai multe afecțiuni pentru...