Când folosim cald şi când folosim rece în patologia aparatului locomotor? Răspunde Dr. Alin Popescu

„Am auzit eu că e bună compresa cu … , mi-a pus şi mie când am căzut şi mi-a făcut bine”.  Cald sau rece în patologia aparatului locomotor? Am auzit de nenumărate ori reţete salvatoare pentru diverse situaţii. Ca de fiecare dată, vă propunem sfatul speciaşliştilor, iar azi îl avem alături pe doctorul Alin Popescu, medicul rugbyştilor, aşa cum îl cunosc mulţi iubitori ai sportului.

Doctor Alin Popescu

Dr. Alin Popescu este medic primar medicină sportiva, iar de 10 ani este medic coordonator la  F.R. Rugby, cu care colaborează de 15 ani. Pe dr. Alin Popescu  îl găsiţi şi la Hyperclinica MedLife de peste 9 ani, iar ân cadrul Trustului de Presa Galenus de 12 ani. Timp de 5 sezoane  a fost coprezentator al emisiunii săptămânale “Cearta în bucate” de la Prima tv.

Din iunie 2016 Dr. Alin Popescu este secretarul general al Societatii Române de Medicină Sportivă, este membru fondator şi secretar general al Centrului de Studii despre bere, sănătate şi nutriţie. De asemenea, este membru al Consiliului Director al Fundatiei Ronald Mc Donald Romania.

- Articolul continua mai jos-

Termoterapia şi preparatelor topice pe bază de plante

Poate cel mai expus aparat al organismului uman, din punctul de vedere al accidentărilor, fie ele voluntare sau nu, este aparatul locomotor. Acesta este format, în principal  din sistemul muscular şi sistemul osteo-articular.

O problematică ce apare frecvent în practica medicală şi in viaţa de zi cu zi este atunci când pacientul are dificultăţi în a folosi terapiile ce utilizează mijloace care produc caldură sau cele ce produc răcirea segmentului osteo-muscular afectat.

În cele ce urmează vom încerca să trasăm nişte linii clare în simplificarea noţiunii de cald şi rece în ameliorarea simptomatologiei aparatului locomotor şi ce este cel mai important: să ştim când folosim cald şi când folosim rece în acest context.

Trebuie înţeles că muşchiul produce căldură prin mecanisme intrinseci complexe,  atunci când este solicitat prin efort fizic de orice fel: mers pe stradă, ridicat greutăţi, dans, sport. Modalitatea organismului de a elimina această caldură provenită din  efectuarea unui efort fizic pentru a rămâne la o valoare a temperaturii corporale  normale, este de a  transpira. Însă atunci când organismul suferă în urma unui traumatism, reacţia lui normală este de a se inflama.

Ce este inflamaţia?

Inflamaţia reprezintă reacţia nespecifică de apărare a organismului, la acţiunea unor agenţi patogeni sau alte cauze, incluzând aici şi evenimentele traumatice, producătoare de leziuni tisulare, şi manifestată prin cunoscutele sale semne clinice: tumor (umflarea ţesutului afectat), rubor (înroşirea zonei), dolor (durere locală) şi calor (creşterea temperaturii locale). Toate sunt datorate vasodilataţiei produse, precum şi eliberarii de substanţe cu acţiune locală.

- Articolul continua mai jos-

Termoterapia şi aplicaţiile ei în patologia aparatului locomotor

În momentul imediat următor declanşării reacţiei inflamatorii trebuie intervenit pentru o recuperare cat mai precoce a segmentului interesat. Aplicaţiile calde sau reci au efecte uşor diferite asupra manifestărilor inflamaţiei, iar utilizarea acestora la momentul oportun fac ca potenţialul maxim de refacere să fie atins curând.

A. Popescu Tr.

Rece

Crioterapia locală (punga cu gheaţă, compresiile reci sau spray-ul cu gheaţă) este importantă şi deosebit de eficace  dacă este aplicată în primele 24 – 48 h, câte 15 – 20 min/oră, după producerea traumatismului (contuzie, entorsă, luxatie). Astfel se reduce senzaţia de durere prin anestezia rapidş, scăzând tumefacţia.

Motivul pentru care nu aplicaă substanţe ce produc o încalzire suplimentară la un ţesut deja umflat, este pentru a evita o mărire a inflamaţiei.

Stopând procesul de supraîncalzire a muşchiului, în final vom beneficia de o refacere rapidă.

Durerile musculare de origine mecanică, deci nu cele traumatice, sunt cele provocate de eforturi fizice intense, în mod repetat, de-a lungul unei perioade variabile de timp sau de adoptarea unor pozţtii vicioase timp îndelungat, adică afecţiuni ce s-au cronicizat ulterior.

-Articolul continua mai jos-

Cald

În acest caz, atunci când nu există zonă umflată, durerile pot fi ameliorate eficient, prin aplicarea de caldură sub diverse forme la nivel local. Aceasta se poate obţine prin ataşarea de tegument, în zona interesată, a unor plasturi pe bază de capsaicină (substanţa activă din ardeiul iute) sau prin ungerea cu anumite creme, definite în mod generic încalzitoare, prin efectul care îl produc.

Substanţele ce produc caldură pot fi utilizate terapeutic pe o piele integră, fără zgârieturi sau umflături, atunci când musculatura se află în repaus, sau înainte de efectuarea unui efort fizic, pentru relaxarea musculară şi prevenirea accidentării.

Terapia prin căldură acţionează prin destinderea vaselor de sânge, cu efect pozitiv asupra stării de bine, prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, grăbind deci vindecarea, iar prin creşterea elasticităţii duce la îmbunătăţirea mobilităţii. Aceasta intervine eficace în fazele următoare ale inflamaţiei, după depaşirea controlată a evenimentului acut.

Cum se face duşul scoţian?

Un beneficiu pentru menţinerea tonusului muscular îl reprezintă alternarea duşului rece cu cel cald, cunoscut sub numele de ʺduş scoţianʺ. Ca în orice procedură alternantă, se începe cu cald şi se termină cu rece, durata recelui fiind sub jumătate din durata aplicarii caldului. Numărul repetărilor este de 3 – 5 şi se face până se obţine reacţia de stimulare urmarită.

În concluzie, termoterapia cu aplicarea de cald este indicată cu predilecţie în tratamentul patologiei cronice de aparat locomotor, iar crioterapia este rezervată cazurilor acute. Alături putem situa aplicatiile alternante, atunci când se urmareste şi atingerea unui efect stimulant, tonifiant.

Daca vom respecta aceste principii de bază, recuperarea segmentului afectat va apărea mult mai rapid şi pe o cale corectă de tratament.

Macheta Vaxicum Sport ClujManifest 130x175mm bleed 5mm

 Alte intervenţii la traumatisme. VAXICUM® SPORT

Utilizarea preparatelor topice pe bază de plante pentru a calma durerea a crescut constant în ultimii ani, deoarece acestea sunt adesea percepute ca fiind naturale și, prin urmare, fără reacții adverse. VAXICUM® SPORT este un unguent care conţine principii active extrase din plante medicinale renumite. Tehnologia modernă de fabricație germană a permis standardizarea extractelor din acest produs, astfel concentrația în principii active este aceeași în fiecare gram din produs. Această combinație de plante este caracterizată din punct de vedere fitoterapeutic, chimic şi clinic, reprezentând un succes în cadrul terapiei naturale bazate pe plante. Datorită acestei compoziții speciale și calității germane, VAXICUM® SPORT este aliatul de nădejde al persoanelor care practică sport de performanță sau de agrement. Este recomandat să fie folosit ca bază pentru masaj atât înainte de efort fizic (pentru încălzirea musculaturii), cât mai ales după efort fizic (pentru relaxarea musculaturii).

Alte articole:

Bolile infecțioase – profilaxia și tratamentul lor, în călătorii (VIDEO)

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari