fbpx
Acasă Fapt divers Vacanţa de vis începe cu o piele sănătoasă. Factorii de protecţie solară...

Vacanţa de vis începe cu o piele sănătoasă. Factorii de protecţie solară -SPF- mai mult decât utili

Orice vacanţă este mai frumoasă dacă ne protejăm pielea. Da, se apropie sezonul estival, se fac planuri de vacanţă şi mulţi visează la vacanţă, pe malul mării sau la munte, pescuind sau străbătând frumuseţile naturale în drumeţii de neuitat. Dar mai e ceva ce nu ar trebui uitat, pe lângă încălţămintea comodă, hainele din fibre naturale şi hidratatea adecvată. Este vorba despre loţiunile cu factor de protecţie UV.

Avem nevoie de produse cu SPF

Să le alegem pe cele potrivite, atât ca indice a factorului de protecţie, cât şi din punctul de vedere al compoziţiei este, la urma urmelor, decizia noastră şi ţine de cât ne-am informat şi de cât ne pasă de noi.

Dermatologii ne spun de ani de zile şi ne atrag atenţia asupra pericolelor  la care suntem  supuşi atunci când ne expunem  la soare fără protecţie UV. Mulţi vor spune că toată viaţa au făcut aşa, că au o piele rezistentă, că nu se ard, că evită orele cu soare puternic. Însă nu e de ajuns şi asta nu trebuie să ne-o spună cei care au ajuns la cancer de piele. Cei mai mulţi dintre ei au gândit la fel.

Alţii vor spune că bunicii noştri nu foloseau astfel de loţiuni, că nici nu ştiau de existenţa razelor ultraviolete şi au muncit o viaţă întreagă în soare, fără să păţească nimic mai mult decât o arsură, pe care au reparat-o cu iaurt. Nimic mai adevărat, dar ştim cu toţii câte schimbări climatice au avut loc şi că o astfel de gândire este păguboasă.

 Aşadar, după principiul sănătos „Mai bine să previi, decât să combaţi”, dermatologii ne sfătuiesc să folosim creme cu un factor de protecţie cât mai ridicat.

Cine şi de ce are nevoie?

După o perioadă îndelungată, petrecută mai ales în interior, ieşim să ne bucurăm de razele soarelui, dar este important ca atunci, în primele zile de expunere, să utilizăm o cremă cu SPF 50, pe care o vor folosi în permanenţă persoanele care se bronzează greu şi  orice ieşire la soare se termină, aproape inevitabil, cu o arsură.

Cei mai expuşi pericolului sunt  în primul rând copiii şi adulţii cu piele sensibilă. Apoi, în general, trebuie să aibă mai m are grijă persoanele  blonde şi roşcate, cu piele albă, cu ochi verzi sau albaştri.

După câteva zile de expunere protejată puternic, se poate trece la o un factor de protecţie 30.  Persoanele cu pielea mai puţin sensibilă, care nu suferă arsuri în urma expunerii de scurtă durată la soare, este bine să utilizeze loţiuni sau creme cu SPF 30.

Cu totul altfel este cazul  celor  care suferă de afecţiuni fotosensibilizante şi  care ar trebui să utilizeze zilnic creme de fotoprotecţie cu factor de protecţie 20, de fiecare dată când o porţiune de epidermă este expusă, chiar şi pentru perioade scurte de timp, radiaţiilor solare.

Persoanele cu păr negru, care nu  simt  niciodată arsuri în urma expunerii solare nu trebuie să piardă din vedere faptul că orice piele trebuie protejată şi să utilizeze  produse cu un factor de protecţie 15.

Produse bio cu SPF

Desigur, există opţiunea cremelor bio de protectie solară. Ele sunt create special  pentru diverse categării : de maturi, copii şi bebelusi. În plus, ingredientele naturale, cu cel puţin 10% din ingrediente de provenienţă din ferme organice şi cu certificare ecologică vor asigura o imixtiune redusă a unor compuşi chimici agresivi cu pielea.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,264FaniÎmi place
522AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ecografia cu substanță de contrast – avantaje și aplicații în practica clinică

Ecografia cu substanta de contrast este o metoda de evaluare imagistică pentru multiple organe...

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...

Eventrațiile – simptome și tratament

Eventrațiile reprezintă defecte ale peretelui abdominal apărute în urmă unor traumatisme survenite la acest...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate....

Lipsa de încredere în sine se citește pe chip, prin fapte și prin iluzii

Lipsa de încredere în sine se citește pe chip. Încrederea de sine este principalul...

Virusul Epstein-Barr – simptome și tratament

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus al grupului herpetic. Infecția cu acest virus poate...