Când prezentul ne dezamăgeşte, recursul la trecut şi mai ales idealizarea lui, e la îndemână. Cât de des nu ne vine să spunem „Ce frumos a fost odată!” Investim cu asupra de măsură uneori, în epitete şi percepţie, lucrurile care ne lipsesc, lucrurile care ne sunt dragi, oamenii de care ne este dor. În definitiv, suntem oameni şi ne pasă, în primul rând, de ceea ce este al nostru, dar depinde de fiecare până unde extinde aria acestui interes şi înspre binele comun.
Dacă a avut bucuria de a sta suficient în preajma bunicilor, nu e om să nu-şi amintească nostalgic de clipele acelea. Ce bunătăţi făcea bunica, ce ghiduşii bunicul, ori ce sever era, cum i se oblojeau căderile şi febra şi mâncatul nemăsurat de fructe de tot felul, în grădinile acelea paradisiace. Aşa se face că urmând cărarea plantelor de leac, drumul ne-a dus până în inima Daciei, în Orăştie, la doamna dr. Carmen Nonn, director medical In cadrul Laboratoarelor Fares Bio Vital şi vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor Fitoterapeuţi din Romania.
Rep.: Dezvoltarea industriei de produse naturiste a pornit de la farmacia bunicilor de odinioară. De la ce s-a pornit şi unde e azi compania Fares?
Dr. Carmen Nonn: Compania Fares efectiv, ca prim punct de plecare în cultivarea şi prelucrarea plantelor medicinale, a pornit în 1929, dar bazele sunt mult mai vechi. Cum spuneaţi mai devreme tradiţia e cunoscută, se ştie că dacii erau foarte buni terapeuţi, de fapt plantele au fost singurele remedii până târziu.
Farmacia din Orăştie, menţionată încă din Evul Mediu, a fost preluată de Farago, întemeitorul firmei noastre, aşadar tradiţia la Fares este veche. Ne bazăm şi pe o dragoste pentru plantele medicinale, pe un bazin de plante medicinale numeroase, zona, relieful, ţara în sine ne-a ajutat foarte mult. E important şi ce şi cum duci mai departe. Şi dacă Farago a fost un vizionar la vremea lui şi a pus totul pe baze ştiinţifice la 1929, cu atât mai mult de-a lungul timpului, cu evoluţia ştiinţei şi cercetării, cu aprofundarea lor, normal era ca urmaşi lui, cei ce au preluat şi au dus mai departe, să dezvolte ceea ce au găsit.
Dacă firma iniţială era pe un teren de mici dimensiuni şi culturile erau în cadrul terenului firmei, compania actuală se găseşte pe acelaşi teren, dar azi are culturi proprii pe 200 hectare.
Fares însemană fitoterapie bazată pe ştiinţă
Rep.: Ce are Fares şi nu au alte companii?
Dr. Carmen Nonn: Fares e o companie cu capital integral românesc, cu activitate neîntreruptă de aproape 88 de ani. S-a adus în plus, pe lângă dezvoltarea extensivă, caracteristică multor companii, un accent foarte mare pe calitate şi eficienţă. Verificarea eficienţei este un obiectiv prioritar pentru firmă, pentru că ne dorim ca reţetele noastre să fie cu adevărat eficiente. Şi sunt.
Rep.: De la ce vine Fares? Fa vine de la Farago?
Dr. Carmen Nonn: Da, de acolo a pornit şi prima particulă este din numele întemeietorului. Spuneaţi că îţi pasă de ceea ce e al tău şi ţi-e drag de el, iar noi ne simţim ataşaţi şi de faptul că Fares a pornit ca un acţionariat din firmă. Nu e cineva din afara companiei, din afara ţării, acţionarii lucrează acolo, sunt interesaţi direct, sunt implicaţi nu doar cu fizicul, ci şi cu sufletul. Şi asta contează. La orice om care lucrează se observă dacă merge la un job sau vrea să facă bine ceea ce face.
Rep.: Ce produse avea farmacistul Farago la vremea sa?
Dr. Carmen Nonn: Farago mergea mult pe ceaiuri, tincturi, reţete personalizate, avea pacienţi care veneau şi i se adresau direct. Cu evoluţia vremurilor, muncind pentru români, nu doar pentru o zonă restrânsă, facem reţete care să fie valabile pentru cât mai multe afecţiuni, alegem plante care să aibă un numitor comun pentru cât mai mulţi pacienţi. Produsele noastre pot fi şi sunt recomandate şi de medici, iar din acest punct de vedere spuneam că punem un accent mare pe evaluarea eficienţei acestor reţete.
Dacă atunci era simplu ca pacientul să se întoarcă la farmacistul Farago şi să-i spună dacă i-a fost bine sau nu cu remediul său, acum vorbim de colaborări cu medici la nivelul întregii ţări, practic. Aşadar, e important să aveg genul acesta de produse, care să ştim că sunt valabile pentru afecţiuni comune.
Cine spune despre un produs că e un panaceu, greşeşte, ideiferent dacă e vorba de un medicament de sinteză sau un produs pe bază de plante. Dar echipa de cercetare multidisciplinară creează în aşa fel reţetele, construite pe baza colaborărilor cu medicii din ţară, cu centrele universitare, cu spitalele clinice, încât să răspundă nevoilor unui cât mai larg anasamblu de pacienţi. Studiile clinice sunt derulate tocmai din acest motiv, pentru a pune un accent deosebit asupra aspectului ştiinţific.
De fapt Fares însemană fitoterapie bazată pe ştiinţă. Ştim din documente la ce erau bune plantele şi acum 1500 de ani. Pătlagina era bună pentru tuse, se ştia că vindecă. Acum ştim şi de ce este bună. E un avantaj al produselor din plante medicinale, care deşi nu au atâtea studii, precum se spune despre unele medicamente, proba timpului, a peste1000 de ani dovedeşte că deşi nu se cunoştea exact principiul activ, ştiinţa a dovedit, până la urmă, efectul. Era o etnoiatrie, o medicină populară, a omului atent, a bunului simţ, care acum e şi probată.
Rep.: Între timp am aflat şi când trebuie culeasă o plantă, cum se usucă, cum se prelucrează. Vă invit să îmi confirmaţi sau să demontaţi nişte mituri. Eu ştiam că plantele cu flori colorate se usucă la umbră şi cele cu flori albe la lumină. Ce le spuneţi celor care vor să îşi culegă singuri plantele preferate, poate chiar de dragul de a repeta plimbările din copilărie, alături de bunici, după plante de leac? Era şi bună grinda la care atârnau buchete de sunătoare, mentă şi coada şoricelului, nu doar frumoasă? Care este adevărul verificat şi probat ştiinţific?
Dr. Carmen Nonn: În general, lumina directă, soarele direct, nu sunt recomandate. E bine să fie puse în spaţii foarte bine aerisite, să fie în strat subţire, nu una peste alta, pentru că se încing şi fermentează. Apoi să se aleagă zone călduţe, cu lumină indirectă, e mult mai eficient acest tip de uscare, pentru acasă.
La nivel de firmă, trebuie să respectăm standardele impuse de farmacopee. Rădăcinile se usucă la o temperatură, seminţele la alta, plantele cu uleiuri esenţiale se usucă la temperaturi mai mici. Ştim că uleiul, în afară de faptul că e volatil, e esenţial, e esenţa plantei, adică toată puterea ei deosebită.
Aşa am realizat gama Biomicin, cu mai multe produse pe bază de uleiuri esenţiale care şi-au dovedit eficienţa pentru afecţiuni respiratorii, pentru cele urinare, ale vezicii biliare sau pentru parazitoze. Uleiurile esenţiale sunt deosebit de eficiente şi cunoşterea eficienţei lor ne-a făcut să ne bazăm şi pe cercetările colectivului nostru. Astfel, noi am aplelat la aromatograme similare antibiogramelor; putem în acest fel verifica eficienţa lor, spectrul de acţiune, eficienţa clinică pentru fiecare pacient în parte, acolo unde este cerută. Grija noastră pentru pacienţi este deosebită şi fiecare etapă din fluxul tehnologic este extrem de importantă.
Rep.: Cum se face această aromatogramă? Cine o poate realiza?
Dr. Carmen Nonn: Aromatograma este foarte simplu de făcut, dar încă nu e o metodă standardizată. Ştiţi că acum laboratoarele respectă standardele necesare, fără de care nu primesc autorizaţia de funcţionare. Noi am realizat aceste aromatograme în colaborare cu laboratoare din ţară, bineînţeles în paralel cu antibiogramele. A fost extrem de simplu: câte un contract cu acele laboratoare, care au respectat toţi paşii unei antibiograme. Doar că nu există acele dischete gata impregnate precum în cazul antibioticelor, ci vorbim despre dischete care trebuie impregnate de către biochimist, pentru că uleiul e volatil. Dischetele sterile se impregnează cu micrograme de ulei esenţial pentru a face posibilă testarea, iar ceilalţi paşi sunt identici. Acest lucru ne ajută ca pe lângă ceea ce găsim în monografii, în studii, în cercetări in vitro, să verficăm şi noi ceea ce scrie acolo.
Rep.: Aţi verificat nişte plante specifice ţării noastre, din flora spontană a României ?
Dr. Carmen Nonn: Desigur. Cimbrul creşte la noi şi uleiul de cibru este unul din cele mai puternice antibiotice naturale, cu spectru foarte larg de acţiune pe bacterii, virusuri, fungi, paraziţi. Medicii sunt adesea intrigaţi când văd o asemenea listă de indicaţii, dar cimbrul are o formulă foarte complexă, iar substanţele bioactive din compoziţia lui au, într-adevăr, aceste proprietăţi. Să nu uităm de mentă, extraordinară, feniculul, care cresc la noi şi sunt nemaipomenite.
Avem şi uleiuri din plante exterioare României, cum e cel de eucalipt sau cel de cuişoare, incontestabil, cunoscut şi utilizat pe scară largă în stomatologie, un antibacterian foarte bun, cu putere deosebită. Efectul cuişoarelor este unul anestezic şi antiseptic foarte bun. Ştiţi mirosul acela după care recunoşteam pe cineva care fusese tocmai la cabinetul dentar? Era eugenolul, din cuişoare, care acum există şi ca produs de sinteză. În plus, studiile au demonstrat efectul asocierii uleiurilor. De exemplu, uleiurile de cimbru şi cuişoare acţionează sinergic, potenţându-şi efectul. Modul în care ele acţionează ajută şi antibioticele să fie eficiente şi să nu mai apară acea rezistenţă de care a început să ne fie teamă tuturor. Iată câteva zone care pot fi extrem de bine explorate în beneficiul pacientului!
Rep.: Vă propuneţi să şi extrageţi uleiuri esenţiale? Ştiu că metoda e mai complicată, prin presiunea aburului…
Dr. Carmen Nonn: Extragem câteva. Metoda trebuie aplicată foarte corect, pentru că metoda extragerii cu solvenţi nu o agreem, ci numai distilarea la aburi. Ceea ce nu facem noi, avem surse verificate şi pe care continuăm să le verificăm. Când am avut şi neplăcuta surpriză ca un furnizor ce oferea calitate foarte bună, să o scadă, am preferat să oprim fluxul pentru acel produs specific, până la obţinerea unor materii a căror calitate afirmată în certificate a fost probată şi verificată de noi. Nu utilizăm produsele care nu corespund farmacopeei şi preferăm să oprim producţia până avem în parte toate componentele pe care le dorim.
Rep.: Ce s-a schimbat în ultimii ani în relaţia mediului medical cu fitoterapia?
Dr. Carmen Nonn: Am constatat cu multă satisfacţie că tot mai mulţi medici specialişti vin la cursul de competenţă în apifitoterapie, unde avem şi noi lectori în două zile. Printre cei 39 de medici de acolo am găsit 5 stomatologi, aşadar interesul pentru fitoterapie creşte. Am întâlnit şi neuropsihiatri şi neurologi şi internişti, pediatri şi ginecologi.
S-a constatat clar, cu fitoterapie poţi merge în patru direcţii: prevenţia, care se poate face categoric, tratamentul de primă intenţie, în funcţie de diagnostic, pentru că există asemenea diagnostice, unde curele pot fi pornite cu fitoterapie. Apoi complementar tratamentului clasic, produsul fitoterapeutic e util pentru a reduce perioada de administrare sau doza, pentru a spori eficienţa produsului, pentru a scădea efectele negative inerente ale medicaţiei de sinteză, pe care nu le-am descoperit noi, ci există în prospecte şi, de asemenea, pentru tratamentul de întreţinere. După ce ai abordat şi ai rezolvat un episod acut, întreţinerea o poţi face cu fitoterapie foarte bine, aşadar medicul care spune că nu are unde prescrie fitoterapie, că nu are pacienţi pentru aceste produse, cred că nu realizează cât de multe se pot face.
Sunt patru direcţii clare în fitoterapie, dar, conform legislaţiei, nu putem spune că fitopreparatele previn, vindecă şi tratează afecţiuni, dar putem spune altceva în prospecte. În loc de a preveni, putem spune că asigură o bună stare a sănătăţii şi stimulează sistemul imunitar, facem o cură şi nu că tratăm, complementar medicaţiei alopate şi întreţinem o stare corectată prin medicaţie.
Rep.: În fond şi la urma urmelor oamenii au surse de informare la dispoziţie, au libertatea de a alege ce căi să urmeze, dar ce le lipseşte este un sfat înţelept şi bazat pe cunoştinţe solide, pe care să-l urmeze cu încredere. Se câştigă greu încrederea unui pacient?
Dr. Carmen Nonn: Nu se câştigă aşa de greu. De multe ori, medicii au afirmat că au început să citească despre plantele medicinale, pentru că le-au mărturisit pacienţii că preferă un remediu fitoterapic şi atunci eşti obligat să te informezi. Este mare păcat că în Facultatea de Medicină nu se face deloc, măcar opţional sau facultativ, fitoterapia. Atunci şi medicii ar avea posibilitatea să se documenteze despre multitudinea de calităţi ale plantelor medicinale, ar vedea şi avantajele şi limitele lor.
Podiumul produselor Fares
Rep.: S-a declanşat relativ recent o adevărată campanie împotriva suplimentelor nutritive: ni se spune că dacă ne alimentăm corect, nu avem nevoie de ele şi că oricum, e o mare păcăleală cu ele. Desigur, unii nu se mai ocupă cu cercetarea şi au prins doar un trend pozitiv, pe care îl exploatează, fără istoric, fără experienţă, şi poate fără un conţinut în substanţă activă. Dacă bătălia cu medicina alopată nu e foarte agresivă, ci cele două merg uneori împreună, cu paşi mici, în beneficiul pacientului, cum e bătălia cu concurenţa neloială de pe piaţa produselor fitoterapice?
Dr. Carmen Nonn: În general, avem o atitudine corectă, spunem noi, încercăm să facem tot ce putem să mulţumim consumatorul cu ceea ce îi oferim şi îl lăsăm pe el să aleagă. Nu mi se pare o atiudine profi, să faci foarte multă promovare, să te baţi cu pumnul în piept că produsul tău este mai bun. Cred că e mai bine să faci în aşa fel, încât să fii cu conştiinţa împăcată şi consumatorul va înţelege şi va alege singur.
Rep.: Să laşi produsul să vorbească el despre calităţile sale?
Dr. Carmen Nonn: Da, aşa mi se pare cel mai corect.
Rep.: Care din produsele Fares vă sunt acum cele mai dragi?
Dr. Carmen Nonn: Mi-aţi pus o întrebare grea, e ca atunci când o mamă este întrebată care copil este cel mai iubit de ea. Produsele sunt rezultatul muncii de cercetare a celor din laborator, dar eu am împlinit 10 ani de când lucrez aici, în familia Fares, aşa că pot să spun cu tărie şi să cred în produsele noastre, pentru că nu pot să vorbesc despre ceva în care nu cred. Pot spune că ceea ce scrie pe o cutie sau prospect Fares se şi găseşte în produs, aşa că voi pune câteva produse pe podiumul Fares.
Categoric gama Biomicin: Biomicin simplu, Biomicin forte, Biomicin urinar sunt produse extrem de eficiente, pentru care am primit răspunsuri uimitoare şi foarte mulţi oameni sunt mulţumiţi de ele. Produsele din gama Plantusin, siropul e de 20 de ani pe piaţă, iar proba timpului i-a dovedit eficienţa, mai ales că poate fi administrat de la un an, ceea ce e mare lucru.
Mai am un produs foarte drag, despre care spun că nu ar trebui să lipsească din nicio casă, crema Faraderm, un cicatrizant deosebit. Conţine ulei de lavandă, aloe, iarba tâlharului. Iarba tâlharului este o plantă care creşte la noi, e un cicatrizant foarte bun, îl regăsim şi în produsul Stomac sănătos, pentru gastrită şi ulcer. Am urmărit eficienţa cremei Faraderm pe arsuri de gradul I-II, aplicate după formarea crustei, pe plăgi escoriate, pe plăgi de şlefuire la nivelul feţei, cu efect de restitutio ad integrum, pe plăgile operatorii, după primele zile de Betadină.
Rep.: Despre Aspirină se spune în popor, mai în glumă, că nici nu strică, nici tomenşte. Cum sunt produsele Fares?
Dr. Carmen Nonn: Grija noastră pentru pacienţii cu afecţiuni cronice s-a materializat prin conceptul de produse 1 şi 2. Sunt pacienţi care au colesterol crescut, au afecţiuni, reumatice, hepatice, care necesită un tratament à la longue. La noi găsesc acest gen de produse cu formule diferite, cu acţiune smilară, dar care se adresează aceloraşi afecţiuni, se alternează la interval de trei luni şi pot fi administrate îndelungat.
Produsul Colesterol creează protecţie hepatică şi nu face hepatocitoliză, precum produsele de sinteză. Cele antireumatice pot fi administrate pacienţilor cu probleme cardiace, pentru că nu fac retenţie hidrosalină, acele edeme. De asemenea şi celor cu afecţiuni gastrice, pentru că nu irită mucoasa gastrică, spre deosebire de produsele de sinteză. Chiar dacă efectul lor se simte într-un timp uşor mai îndelungat, ele vin cu aceste protecţii pentru organism. Produsele pentru ficat beneficiază de studii clinice, de evaluări ale eficienţei terapeutice, adică au eficienţă confirmată.
Rep.: Ştiu că sunteţi medic. Cum v-aţi apropiat de lumea fitoterapiei?
Dr. Carmen Nonn: Am folosit întotdeauna plante sub diverse forme, am avut această deschidere, iar 23 de ani am făcut alopatie, am lucrat într-un cabinet şcolar, cu foarte mulţi pacienţi. La un momet dat am simţit că trebuie să-mi schimb locul şi mi-am depus dosarul pentru competenţă în apifitoterapie. Între timp am auzit un spot în care se menţiona că Fares căuta medici şi mi-am depus CV-ul acolo. Aşa a trebuit să fie şi aşa a fost. E solicitant, dar e foarte frumos. Am văzut acum tot mai mulţi medici cu deschidere către fitoterapie, incomparabil mai mulţi faţă de acum 10 ani, când am început eu să lucrez la Fares. În plus, acum pacienţii întreabă, ne caută ca să ne transmită mesaje, ne mulţumesc…
Sunt multe satisfacţii în munca noastră. Anul acesta am avut a opta ediţie a Congresului medicilor Fitoterapeuţi, aşadar îmbinăm tradiţia cu experienţa şi ştiinţa. Faptul că Fares susţine de opt ani acest congres al medicilor fitoterapeuţi cu ateliere de fitoterapie, simpozioane, demonstrează interesul nostru pentru ştiinţă, care vine alături de interesul nostru pentru pacienţi şi pentru natură.
Alte articole: