Educaţie şi cercetare, management şi dezvoltare medicală, premii pentru întreaga activitate la Gala Elitelor Medicale Transilvane 2017

Gala Elitelor Medicale Transilvane a avut doar punctul culminant la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, dedicând o ceremonie elegantă celor mai merituoşi exponenţi ai lumii medicale din acest colţ de ţară. Însă adevărata Gală durează o viaţă, iar noi ne propunem ca an de an să aducem în faţa publicului, fie ei pacienţi ori nepacienţi, pe reprezentanţii liniei întâi ai frontului medical transilvan, pe cei care luptă neîncetat pentru sănătatea fiecăruia.

Continuăm periplul nostru cu alte categorii premiate, Educatie şi cercetare în domeniul medical, Premiile pentru întreaga activitate medicală, Premiul pentru  management şi dezvoltare medicală precum şi Categoria – Tinerii de azi, medicii de mâine.

 

Educatie şi cercetare în domeniul medical

Prof. Univ.Dr. Mihaela Băciuț

Dacă pe străzile României se văd tot mai mulţi oameni zâmbind larg şi fără nicio reticenţă este şi meritul dentiştilor care au învăţat de la medici şi profesori pricepuţi cum să ajute natura, atunci când dantura nostră nu străluceşte de sănătate.  Profesorului Univ.Dr. Mihaela Băciuț – medic primar în cadrul Clincii de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, şef disciplină Chirurgie şi implantologie maxilo-facială în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” i s-a adresat premiul acestei specialităţi.

- Articolul continua mai jos-

 Mulţumesc pentru acordarea acestui premiu, mulţumesc organizatorilor. Este o onoare pentru mine acest premiu pentru educaţie şi cercetare în medicină. Este o misiune nobilă a noastră, a formatorilor în domeniul medicinii, pentru ca viitorii medici să asigure cele mai bune servicii medicale în comunitatea noastră în special şi în cea europeană, în general sau chiar la nivel global.

Pentru fiecare dintre noi, cei din sănătate este un privilegiu extraordinar să poată face un bine în fiecare zi şi pentru înalţimea acestei şanse trebuie să luptăm toată viaţa printr-o mai bună educaţie medicală, prin specializare şi creşterea continuă a gradului de profesionalism”.

Masa Benedek Achuimas

Conf.Univ.Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu

Toţi medicii sunt devotaţi oamenilor, dar Conf.Univ.Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu,  medic primar de ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”  îşi dedică întreaga energie profesională femeilor şi sănătăţii acestora şi de aceea premiul nostru a venit să aprecieze eforturile domniei sale închinate mamelor, surorilor, fiicelor.

E un premiu al şcolii care m-a format şi îmi place să cred că e o recunoaştere a viziunii pe care o împărtăşim în aceşti ultimi ani. Educaţia şi cercetarea, căci ele nu pot fi separate, cel puţin din 1958, de când  creanurile randomizate fac să citim dificil o carte de medicină, fără să înţelegem metodologia cercetării ştiinţifice. Dar care e măsura lucrurilor? Cum măsurăm excelenţa? Care e metrica după care lucrăm? Poate e mai uşor în cercetare… Măsurăm indici, numărăm articole, dar ce ne facem cu educaţia? Cum măsurăm ce am produs? Cum măsurăm felul în care studenţii noştri îşi vindecă bine pacienţii, cât de mulţumiţi sunt aceştia? Şi dacă putem evalua rezultatele oncologice sau calitatea vieţii, calitatea de om este mai dificil. Cred că aceasta este ceea ce trebuie să urmărim cu toţii în formarea viitorilor noştri medici  a spus fostul Ministru al Sănătăţii.

Prof. Univ Dr. Marius Roman

Următorul premiu a mers către un inginer, unul fără de care mulți medici nu şi-ar putea face meseria cu atât devotament. Domnul Prof. Univ Dr. Marius Roman, căci despre el este vorba, este profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca fiind specializat în Inginerie medicală.

- Articolul continua mai jos-

Acest premiu mă onorează, sunt fericit şi încărcat de emoţii. Este cea mai mare distincţie pe care o primim noi, inginerii la nivelul atât de înalt de intefaţare cu domeniul medical. Ingineria medicală împlineşte 40 de ani, începând cu un curs de Electronică Medicală în cadrul Institutului Politehnic, aşa cum se numea la acea vreme Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. De aceea daţi-mi voie ca acest premiu să-l împart cu colegii de la Universitatea Tehnică, cu colegii mei din cercetare, să mulţumesc membrilor Societăţii Naţionale de Inginerie Medicală şi Tehnologie Biologică de la Cluj.

Şi fiindcă s-a vorbit de Bistriţa vreau să adaug faptul că avem specializare de Inginerie Medicală şi la Bistriţa, iar meritul dezvoltării acestei specializări este imens.  Dacă acum câţiva ani era, să spunem, pe locul 20 între specializările Universităţii Tehnice, acum este pe locul doi, cu mari şanse de a trece pe locul întâi. Nu doresc să închei înainte de a le mulţumi colegilor din Universitatea de Medicină şi Farmacie, unde studenţii noştrii, doctoranzi, viitori cercetători, îşi desfăşoară activitatea pentru a face un bun  act medical şi vreau să adresez mulţumirile mele în mod special unui cadru universitar, domnului profesor Ioan Coman.

Conf.Univ. dr. Ciprian Brisc

Din ramura medicală a Gastroenterologiei, premiul acestei gale s-a îndreptat spre unul din medicii de top ai Oradiei, Conf.Univ. dr. Ciprian Brisc, şeful Secţiei clinice de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Bihor.

Sunt foarte onorat de această invitaţie şi când am fost anunţat că am fost nominalizat m-am gândit care ar putea fi cuvântul care să caracterizeze această seară. Tocmai citisem o ştire apărută în 2016 despre un faimos pacient american, Henry Morrison, care suferind de epilepsie, fusese operat pe creier şi s-a tăiat mai mult decât trebuia. Consecinţa a fost că nu a mai avut memorie anterogradă. Mi-am dat seama că aici la Cluj există tot ceea ce înseamnă memorie.

În 2009 aţi inaugurat un Muzeu al Universităţii de Medicină şi Farmacie şi acolo unde există muzeu există istorie. Tot ceea ce se întâmplă în acestă seară şi se întâmplă în fiecare zi în Cluj înseamnă memoria anterogradă, iar toate acestea, peste ani adună împreună ceea ce psihologii spun că e memorie socială sau memorie colectivă. Ceea ce este mai important în seara aceasta, poate, pe lângă premiile pe  care le primim noi este că prin memoria socială şi cea colectivă, Clujul devine un centru din ce în ce mai regional.

Şef de lucrări dr. Monica Sabău

Când stresul cotidian, migrenele şi memoria mai puţin ageră fac legea şi schimbă mult în calitatea vieţii noastre, neurologul este cel care poate face ordine acolo unde totul pare pierdut. Următorul premiu a ajuns la şeful de lucrări dr. Monica Sabău, medic primar neurolog şi şef  de secţie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Oradea.

-Articolul continua mai jos-

Mulţumesc foarte mult. Sunt la fel de emoţionată precum toţi cei dinaintea mea şi cei care vor veni după. Este extrem de impresionant ca medic să înţelegi că mulţi apreciază munca ta. Mă aflu aici, desigur, nu doar pentru munca mea, ci şi pentru că am avut şansa să muncesc pentru un colectiv foarte unit. La Oradea noi ne străduim să distrugem mitul acela al doctorului foarte bun, de care ştim toţi de ani de zile, ne străduim să facem echipe interdisciplinare şi colegul Conf.univ.dr. Ciprian Brisc face parte din astfel de echipe, cu care implementăm  proceduri cu care să facem posibil tratamentul pacienţilor noştri acolo. Sigur că apreciem tot ce am învăţat în şcoala de la Cluj, cei mai mulţi suntem absolvenţi de Cluj şi încercăm să facem asta şi la noi acasă. 

Conf. Univ. Dr. Dan Eniu

„Pentru că la operaţie nu contează omul care o face, ci harul lui Dumnezeu care lucrează prin el”. Aşa a răspuns  Părintele Iustin Pârvu, pacientul cu har de sfânt al Conferenţiarului Universitar Dr. Dan Eniu, Medic primar chirurgie generală, Chirurgie oncologică şi gineco – oncologie de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, medic şi personalitate distinctă în peisajul clujean.

Mulţumesc de această prezentare şi de apreciere. Sunt onorat de invitaţie şi mulţumesc, în primul rând organizatorilor pentru această gală. Sunt onorat şi să mă aflu într-o societate atât de selectă.

În spatele acestor realizări pentru care am primit apreciere este muncă, este dedicaţie, este timp şi efort, dar nu numai atât. Nimic nu era posibil fără o echipă şi fără o şcoală care m-a format. Un maestru spunea „Dacă vrei să mergi repede, du-te singur. Dacă vrei să mergi departe, du-te într-o echipă”. De aceea vreau să mulţumesc în primul rând şcolii medicale clujene şi maeştrilor mei, doresc să mulţumesc studenţilor noştri, pacienţilor noştri, rezidenţilor care fac posibile aceste rezultate şi nu în ultimul rând familiei, părinţilor, soţiei şi copiilor care mi-au deschis noi orizonturi.

Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău

Profesorul Universitar Dr. Marcel Tanțău  este nu numai șeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca, dar şi un mentor în endoscopia digestivă superioară, din mâna căruia au ieşit cercetători ce duc mai departe realizările domniei sale din acest domeniu, iar premiul nostru a fost unul mic, faţă de însemnătatea muncii sale.

Mă simt onorat de această distincţie. Sigur că sunt şi puţin emoţionat. Mulţumesc pentru cuvintele frumoase, dar aşa cum a spus prietenul meu, Dan Eniu, într-adevăr, fără echipă nu poţi să faci nimic şi în momentul de faţă echipele trebuie pregătite. Mă aflu aici şi mă bucur că sunt foarte mulţi tineri, întotdeauna am spus că în această ţară, entuziasmul şi forţa acestor tineri sunt o bună premiză pentru viitorul medicinii româneşti, dar eu încep să mă apropiu de o altă generaţie şi de aceea poate că sunt de partea mai avansată a baricadei. Trebuie ca această generaţie tânără să fie bine pregătită şi să predăm cât mai bine, din timp, tot ceea ce ştim, pentru că medicina nu este a noastră, nu va fi nici a celor care vin, ci a tuturor celor care o vor îmbrăţişa şi vor încerca să aducă cât mai mult bine pacienţilor noştri.

Prof.Univ. Dr. Monica Acalovschi

Conduce Societatea  Română de Gastroenterologie şi Hepatologie,  Revista de gastroenterologie românească, Clinca de Gastroenterologie de la Institutului Regional „Prof. Dr. Octavian Fodor” , conduce teze de doctorat, dar în primul rând conduce destine. Destine ale pacienţilor şi ale cercetătorilor pe care îi îndrumă şi îi încurajează să îşi asume pasiunea până la capăt. Doamna Prof.Univ. Dr. Monica Acalovschi.

Mulţumesc celor care s-au gândit să mă pună pe o listă de premiere. Aş vrea să spun că pentru o carieră de succes ai nevoie de câteva ingrediente în viaţă. În primul rând ai nevoie de nişte mentori care să fie personalităţi deosebite şi  l-am vut ca mentor pe Profesorul Octavian Fodor şi pe Profesorul Dumitru Dumitraşcu. În al doilea rând ai nevoie de un colectiv care să aibă tradiţie şi performanţă şi am avut posibilitatea de a lucra într-un colectiv de vârf în Clinica III Medicală a Universităţii din Cluj.

Ai nevoie de unele granturi de cercetare şi am reuşit să le obţin şi, bineînţeles că ai nevoie şi de colaborări internaţionale pentru a ajunge la performanţă. Am avut şansa să le obţin pe toate şi am început să studiez în domeniul meu de predilecţie-litiaza biliară, pornind cu lucrări care au fost publicate în anii 80 în reviste internaţionale şi de aici în tratate majore de gastro-enterologie şi ulterior în alte domenii ale patologiei digestive. Şi am avut şansa recent să lucrez într-un colectiv, împreună cu cercetători din Germania şi să decoperim primul şi cel mai important polimorfism, care este responsabil pentru riscul de litiază biliară.

Toate acestea au condus la participarea mea la Ghidul European, publicat anul trecut pentru tratamentul litiazei şi la obţinerea acestui premiu, pentru care încă o dată mulţumesc celor care s-au gândit şi doresc Galelor Transilvane mult succes în viitor!

Premii pentru întreaga activitate medicală

Prof. Univ.Dr. Gheorghe Tomoaia

De fiecare dată când mergem la medic o facem cu speranţa şi încrederea că ne va pune pe picioare, dar numai ortopedul poate să îţi pună şi picioarele pe picioare, iar primul premiu al categoriei a fost acordat  Profesorul Univ.Dr. Gheorghe Tomoaia,  Medic Primar Ortopedie – Traumatologie.

Vă mulţumesc foarte mult pentru onoarea pe  care mi-aţi acordat-o de a fi alături de dumneavoastră în această seară şi de elitele Transilvaniei. În acelaşi timp vreau să vă spun, conduc Clinica de Ortopedie-Traumatologie din  Cluj-Napoca, o clinică aflată în plin proces de modernizare, perfecţionare şi tehnologizare. În acelaşi timp am norocul să lucrez alături de o echipă performantă, care mi-a adus multe satisfacţii şi împliniri. În acelaşi timp vă spun, anul trecut eram puţin indignat când am văzut că la Gala Elitelor Medicale nu erau premiaţi şi medici în afară de Cluj-Napoca. Iată că această greşeală a fost reparată şi am venit pe fundalul acesta. În final, vreau să aduc un omagiu tuturor maeştrilor mei, de la care am deprins această grea meserie a Ortopediei şi Traumatologiei. Vă mulţumesc şi vă doresc succes în continuare!

Masa Copotoiu Porav

Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu

Domnul Profesor  Univ. Dr. Nicolae Hâncu este unul dintre cei mai renumiți specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din România. Este Membru titular al Academiei de stiinte Medicale din Romania, dar şi Membru de onoare al Academiei Romane, cel mai înalt for stiintific si cultural al României, care reuneste personalitati marcante din tara si din strainatate din toate domeniile stiintei, artei si literaturii. Autor şi co-autor a peste 300 lucrari stiintifice publicate în tara si peste hotare, 17 monografii sau tratate (autor sau co-autor), dar și colaborator la 16 carti, aşadar premiul pentru întreaga activitate este unul mic, în faţa unei asemenea cariere.

Premiul a fost ridicat de Alexandru Danciu, student al Universităţii Tehnice, specializarea Inginerie Medicală şi nepot  al profesorului Hâncu, iar mesajul a fost transmis video.

Mesajul Prof. Univ Dr. Nicolae Hâncu

Gala aceasta aduce foartă multă bucurie şi primăvară  în sufletele laureaţilor. Mă bucur foarte mult că fac parte dintre aceştia şi pe această cale mulţumesc tuturor acelora care s-au gândit să mă propună pentru premiu. Elitele medicale au un rol extrem de important, nu doar în viaţa academică sau în actul medical, au un rol deosebit şi în viaţa cetăţii, pentru că ele se încadrează în ceea ce a propus Iuliu Haţieganu, marele rector şi fondator al şcolii de medicină din Cluj în urmă cu multe decenii, în perioada interbelică. Anume, rolul universitar, este vorba de participarea lumii academice la viaţa cetăţii.

S-a modernizat acest concept prin anii ’70, când profesorul Octavian Fodor şi profesorul Dumitraşcu au modernizat-o şi au inaugurat Galele şi Salonul de iarnă al Medicilor, care se continuă şi în zilele noastre. Toate astea nu fac decât să arate cât de importante sunt elitele medicale în viaţa cetăţii. Recunoaşterea rolului şi importanţei elitelor medicale în cadrul acestor deosebit de impresionante şi onorante gale trebuiesc subliniate pentru că fac parte dintr-un eveniment de excepţie. Vreau să mulţumesc pe acestă cale organizatorilor, să-i felicit pentru această ideea extraordinară şi să urez mult succes următoarei ediţii.

Prof. Univ. Dr. Silviu Albu

Auzul, mirosul, gustul sunt simţuri considerate de unii secundare faţă de văz, dar când nu mai poţi simţi parfumul unei flori, gustul unei pâini calde ori nu mai poţi auzi glasul copiilor sau cântecul păsărilor sau nu mai poţi să-i spui omului de lângă tine că îl iubeşti,  îţi dai seama ce importantă este misiunea doctorului otorino-laringolog.  Unul dintre cei mai iubiți și respectați medici ORL din Cluj, Profesor Universitar Doctor Silviu Albu, de la  Spitalul Universitar C.F. Cluj-Napoca este următorul nume de pe lista premianţilor. Un medic inimos, un profesor desăvârșit, dar mai ales un exemplu perfect de profesionalism.

Pentru că seara se desfăşoară sub aura lui Hipocrate, mi-aduc aminte de jurământul său, unde se spunea că îi voi pune pe aceeaşi treaptă pe dascălii mei în arta medicală cu părinţii mei. Cred că prima dedicaţie este pentru dascălii mei, părinţii mei, mulţi dintrei ei aici, iar chiar dacă nu, sunt în inima mea, pentru cel mai preţios dar-educaţia. Şi pentru că vorbeam de educaţie, mulţumesc colectivului meu, rezidenţi, asistenţi, colaboratori şi pacienţilor mei, pentru că în ciuda obstacolelor, a dificultăţilor, în ciuda piedicilor de zi cu zi, îmi demonstrează, vorba unui român, că cel mai frumos loc din lume este chiar aici. Mulţumesc pentru tot!

Prof. Univ. Dr. Constantin Copotoiu

Tot în cadrul acestei gale s-au acordat alte câteva premii  pentru întreaga activitate medicală, iar Profesorului Universitar Dr. Constantin Copotoiu – Preşedintele Senatului UMF Târgu Mureș l-a primit cu emoţie şi un strop de poezie, emoţionat de cuvintele frumoase cu care a fost primit şi care au motivat premierea sa.

Atunci când medicul practician de o exemplară calitate profesională este dublat de formaţia sa academică, de talentul de formator de la catedră şi de funcţia înaltă la nivel universitar, înseamnă că  l-au îndreptăţit cu prisosinţă să primească următorul premiu al galei, adresat Profesorului Universitar Dr. Constantin Copotoiu – Presedintele Senatului UMF Târgu Mureș.

Mă bucur mult pentru acestă distincţie şi consider că împreună cu toţi ceilalţi premianţi, astăzi avem o zi frumoasă, nu numai meteorologic, dar plină de soare, de lumină şi în special de căldură, o zi de neuitat, atunci când organizatorii şi-au îndreptat atenţia şi spre noi. Vin dintr-o şcoală apropiată de Cluj, suntem prieteni, întotdeauna am venit în acest oraş, în citadela medicală a Transilvaniei cu foarte multă plăcere şi voi contiuna să o fac.

 Îmi pare aşa ciudat că avem

atâta vreme pentru ură,

când viaţa nu-i decât o picătură,

între acest moment şi celălalt.

 

Şi-aşa de trist, de necrezut

că nu privim la cer mai des

că nu culegem flori, că nu iubim,

noi, care-atât de repede murim. Vă mulţumesc! 

Prof. Dr. Benedek Imre

Prof.Univ.Dr. Benedek Imre

Medicina este legată de om în cea mai mare măsură, tehnica fiind secundară, ca importanţă, oricât ar fi de avansată.  Uneori, însă, cifrele pot spune mai mult decât cuvintele, iar  cariera Prof.Univ.Dr. Benedek Imre  poate fi exprimată şi aşa: În decursul a peste 40 de ani de carieră a realizat peste peste 4.000 coronarografii, peste 1.000 angioplastii şi stentări coronariene, peste 1.200 angioplastii şi stentări periferice, renale şi carotidiene, peste 6.000 Arteriografii şi aortografii, peste 100 ablaţii, studii electrofiziologice, peste 100 implantări de pacemakere şi cardiovertere, peste 15.000 ecocardiografii, peste 100 trombolize intraarteriale, peste 100 biopsii endomiocardice unui numar de 25 bolnavi. A înființat un spital teritorial la Miercurea Nirajului, care asigură asistenţa medicală a unei populaţii de peste 30.000 locuitori şi a dat în funcţiune de 4 unităţi de terapie intensivă.

 În 1782 un membru al familiei mele a fost printre primii care au iniţiat şcoala medicală clujeană

Mă aflu în faţa dumneavoastră şi sunt extrem de onorat. Aduc salutul călduros al şcolii de cardiologie mureşene. Nu cred şi nu ştiu, n-am numărat, cred că sunt mai multe, poate sunt mai puţine, dar vă mulţumesc că aţi făcut un inventar.

Se află în faţa dumneavoastră un om care a realizat tot ce a visat, tot ce n-a visat ăn domeniul profesiei, cercetării, educaţiei şi familiei. Acest lucru este în puterea multora. Mă gândesc că în 1782 un membru al familiei mele a fost printre primii care au iniţiat şcoala medicală clujeană. Fratele meu a contribuit la renumele Bacteriologiei clujene şi a contribuit la făurirea Universităţii din Târgu Mureş, împreună cu mama mea.

Dacă mă gândesc la alte contribuţii, nu pot uita contribuţia echipei pe care am reuşit să o creez, a studenţilor care m-au stimulat să duc în Târgu Mureş tot ceea ce este nou în domeniul medicinii, care, fără exagere, a ajuns o mare putere medicală.

Şi încerc să termin spunând că acest lucru nu se poate face fără o familie. Este prezentă în sală doamna Profesor Teodora Benedek, soţia mea, mama a celor trei din cele cinci fete, cu care împreună suntem în domeniul cardiologiei, campioni naţionali la gradul de cercetare, suntem făuritori ai unei reţele de asistare a infarctului miocardic, proiect preluat de Ministerul Sănătăţii. Suntem autori a numeroase lucrări în Europa şi America, atacăm şi extratereştii să publicăm şi acolo şi suntem realizatori a multor reviste medicale, ceea ce mă face să spun că, da, am realizat tot ce am visat.

 Prof.Univ.Dr. Oliviu Pascu

Prof.Univ.Dr. Oliviu Pascu are în spate o carieră impresionantă, de peste 53 de ani petrecuți în aceeași clinică în cadrul actualului Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”. „Non multa, sed multum” spunea latinul, iar domnia sa le întruneşte pe amândouă, cariera sa fiind una îndelungată şi rodnică.

Mulţumesc pentru premiu şi sigur, sunt bucuros pentru el, dar în seara acesta am avut o altă bucurie, şi anume că am văzut cât de mulţi specialişti performanţi există în Transilvania. Îi cunoşteam şi îi ştiu pe cei din Cluj ce fac, însă pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută că actul medical de performanţă s-a democratizat şi că există performanţă, există medicină de foarte înalt nivel în multe oraşe din Transilvania, de la Bistriţa, Sibiu, Braşov, Baia Mare şi multe altele, plus centrele universitare deja tradiţionale din Târgu Mureş, Timişoara sau Oradea.

Spunea domnul Conferenţiar Patriciu Achimaş că e foarte greu să evaleze educaţia azi, că nu există, ca în cercetare, un indice de impact, însă faptul că la Cluj, împreună cu celălalte centre universitare au reuşit să disemineze performanţa în Transilvania şi să vedem astă seară atât de mulţi medici care fac cinste profesiei noastre, este o mare bucurie. Educaţia, iată, poate fi evaluată, prin rezultatele pe care noi, formatorii am reuşit să le obţinem şi să le diseminăm în întreaga ţară, dar mai ales aici, în Transilvania.

Premiul pentru  management si dezvoltare la Gala Elitelor Medicale

Dr. Mihai Pandrea

În medicină, poate mai mult ca în alte domenii, cred că nu există specialist să nu fi avut nevoie uneori de o a treia mână, ori chiar a patra, precum zeul Vişnu din îndepărtata Indie: cu două să opereze, cu una să semneze acte, decizii, facturi şi cu una să mângâie,  să vegheze ca toate cele din grija sa să fie în bună regulă, pentru binele pacientului şi a spitalului unde activează. Este şi cazul Doctorului Mihai Pandrea, chirurg şi manager al Spitalului Municipal Dej, cel care este răsplătit în această seară pentru management şi dezvoltare medicală.

Este o onoare pentru mine să fiu alături de dumneavoastră. Şi eu su t produs de Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi foarte mulţi dintre dumneavoastră mi-aţi fost dascăli şi vă mulţumesc mult că am avut de la cine să învăţ şi să fur meserie.

Vreau să-i felicit pe organizatori din două motive: pentru că mergând spre Bistriţa şi-au amintit că între Cluj şi Bistriţa este şi Dejul şi apoi pentru că s-au gândit să premieze şi managementul unei instituţii publice, a unui spital municipal.

De asemenea, nu pot să-mi asum acest premiu personal, aşa cum aţi văzut, în spatele meu este o întreagă echipă. Vreau să mulţumesc celor două doamne care sunt alături de mine la conducerea Spitalului Municipal Dej şi colectivului medical. Medicii sunt, au fost şi vor rămâne întotdeauna sufletul şi motorul unui spital. De asemenea, trebuie să mulţumesc şi primarului din municipiul Dej, care a înţeles foarte bine ce înseamnă să ai un spital care să meargă bine acolo. Avem o colaborare foarte bună şi îi mulţumesc, dar nu în ultimul rând aş vrea să mulţumesc familiei mele, care este alături de mine.

 DSC 3414

Categoria – Tinerii de azi, medicii de maine

Rezidentul anului a fost desemnat doctorul  Răzvan Couți , absolvent al şcolii de medicină clujene, actualmente medic rezident urolog în anul 5, în echipa Prof. univ. dr. Ioan Coman.  Preocupat de cercetarea fundamentală şi de chirurgia minim invazivă cu specific urologic, Răzvan Couţi este un tânar pasionat, încă din studenţie, de activităţi extracurriculare care au adus plus de valoare mediului chirurgical şi academic. Dorinţa de a avea un impact pozitiv în comunitate a păstrat-o până în prezent, el fiind Membru Fondator şi Vicepreşedintele al Centrului de Training şi Cercetare „Sergiu Duca”, organizaţie care are ca scop perfecţionarea competenţelor chirurgicale ale studentilor, medicilor rezidenți si tinerilor medici.

Studentul anului  a fost desemnat Robert Simon, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. Dacă nu ar fi fost atât de tânăr, cu siguranţă că ar fi făcut parte din echipajul câştigător al concursului de odinioară „Sanitarii pricepuţi”. Este abia student, dar e implicat în atât de multe proiecte pe care le coordonează, încât experienţa sa profesională e deja una bogată, deşi e doar student, iar specialitatea înspre care pare să se îndrepte este Anestezia şi Terapia Intensivă. Îmbină performanţa în sport, fiind campion la arte marţiale, iar astăzi este campion  al excelenţei medicale.

Premiul pentru cel mai bun proiect medical a fost acordat Organizaţiei Tinerilor Medici. OTM a fost înființată în 2015 pentru consolidarea vieții socio-profesionale a tinerilor din sistemul sanitar românesc. Ei își propun să îmbunătățească relațiile dintre specialitățile medicale, printr-o serie de proiecte și evenimente educative, cu scopul de a fi cât mai în folosul pacientului. O inițiativă nobilă din partea unor tineri cu care România ar trebui să se mândrească.

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari