Seara de 27 aprilie a adunat excelenţe medicală din zona Transilvaniei în cadrul unei gale de premiere, Gala Elitelor Medicale Transilvane, eveniment în cadrul căruia au fost câteva categorii importante înspre care atenţia organizatorilor a fost îndreptată anul acesta.
Pentru că este important să fie cunoscuţi, ne facem o datorie de onoare din a vă face părtaşi la bucuria tuturor, de la motivul acordării acestui trofeu până la cuvintele frumoase pe care le-au rostit cu această ocazie premianţii.
Categoria Performanță și inovație în domeniul medical
Primul premiu din această categorie a răsplătit chirurgia minim invazivă, adică acel mix de efienţă maximă şi de traume minime pe care ni le dorim cu toţii. Parada premianţilor a fost deschisă cu domnul doctor Bogdan Petruţ, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgie laparoscopică urologică din România. Domnia sa nu a putut să participe la gală, iar trofeul şi diploma au fost primite în numele său de un coleg al domniei sale.
Dr. Nicolae Crişan
Secvenţa cu chirurgul care cu mâinile în aer cere bisturiul începe să fie înlocuită, în anumite domenii cu chirurgul care stă la o consolă şi cu ajutorul unui robot cu braţe multiple vede, evaluează şi operează. Ceea ce acum nu foarte mulţi ani părea mai degrabă Science Fiction este astăzi o realitate în beneficiul pacienţilor, iar cei care au deprins acest „meşteşug” îl dau la Cluj-Napoca mai departe, studenţilor. Al doilea premiant al serii a fost doctorul Nicolae Crişan, care conduce secţia de Urologie a Spitalului Municipal Cluj-Napoca, specialist în chirurgie laparoscopică şi robotică.
„Mulţumesc foarte mult pentru invitaţie şi premiu. Cineva mult mai important spunea următoarele cuvinte: Căci cine te face deosebit?Ce lucru ai şi pe care să nu-l fi primit? Deci, dacă dumneavoastră aţi considerat necesar să mă premiaţi, m-aţi premiat pentru nişte lucruri pe care, de fapt, eu le-am primit. Şi pentru că aici sunt foarte mulţi profesori de-ai mei din universitate, eu le-am primit de la dânşii, aşadar acest premiu îl datorez profesorilor mei”.
Dr. Marcel Rad
Chirurgul zilelor noastre se transformă într-un magician. Fără joben şi baghetă, dar cu mijloace care întrec mult imaginaţia noastră profană, chirurgul îşi desăvârşeşte intervenţia “intrând” în organismul pacientului cu microcamere, de unde toată suferinţa îşi arată adevărata faţă. Precum războinicul science fiction, chirurgul mânuieşte raza laser şi tot instrumentarul specializat, realizând ceea ce doar cu 25 de ani înainte părea imposibil. Şi ce sunt 25 de ani faţă de istoria medicinii? Unul din tinerii cavaleri ai bisturiului a fost al treilea premiant al serii de 27 aprilie, doctorul Marcel Rad, de la clinica Endoplus Cluj.
„Mă simt foarte onorat să fiu astăzi prezent aici şi mă bucur foarte mult că am reuşit să aduc o contribuţie personală în ceea ce priveşte tratamentul minim invaziv al litiazei renale în Cluj-Napoca. Datorez acest premiu echipei Endoplus şi în special domnului profesor Coman pentru că mi-a oferit încrederea necesară de a investi mult, în ceea ce înseamnă aparatura foarte scumpă şi a mi-o pune la dispoziţie, să arătăm că se poate şi se poate şi în Cluj-Napoca”.
Să mergem înainte împreună mai departe!
Dr. Bogdan Moldovan
Primul transplant renal realizat într-un spital privat din România a fost realizat de către Doctorul Bogdan Moldovan, Sef al Secției de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. Este unul dintre cei mai buni medici generaliști din România, care și-a desăvârşit pregatirea profesională în 3 centre de renume din Europa cu supraspecializari in transplantul multiorgan si chirurgia hepato-bilio-pancreatică. A urmat o supraspecializare intensiva în acest domeniu în cadrul Centrului de Transplant Multiorgan şi Departamentului de Chirurgie Viscerală a Spitalului din Geneva, experienţa fiind folosită în cadrul spitalului Sf Constantin.
Trofeul doctorului Bogdan Moldovan a fost ridicat de soţia sa, doctor Andreea Moldovan, medic primar Boli Infecţioase, Coodonator CPCIN – Compartiment Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale.
„Vin în calitate de colegă, nu neapărat de soţie a doctorului Bogdan Moldovan. Mă bucur că am revenit în Cluj. Şi eu sunt ardeleancă, provenim amândoi din Târgu-Mureş şi avem multe legături cu Ardealul nostru.
Îmi pare rău că nu e Bogdan aici, de faţă, el e la un alt congres la Iaşi, însă sunt sigură că ar transmite tuturor celor de aici gândurile lui bune. Cred că bucuria cea mai mare pe care a avut-o în ultima perioadă s-a concretizat în 1 decembrie 2016, când a reuşit să-şi îndeplinească acel vis al lui de mulţi ani şi anume de a face transplant renal în Ardeal, în zona noastră de activitate cotidiană.
Vă mulţumesc pentru premiu, vă doresc toate cele bune şi dumneavoastră şi să mergem înainte împreună mai departe”.
Gala Elitelor Medicale Transilvane a premiat o echipă de aur
Următorul premiu a mers la echipa de urologie din cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Robotică, Spitalul Sf. Constantin Brașov. La finele lunii trecute în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov a fost inaugurat Centrul de excelență în chirurgie robotică, fiind realizată prima serie de intervenții efectuate cu ajutorul robotului daVinci Si, în premieră pentru sistemul medical privat din România fiind în domeniul urologiei. Prostatectomia robotică, intervenția de care au beneficiat primii cinci pacienți ai centrului de la Brașov este considerată „standard de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată datorită preciziei și siguranței oferite de robotul daVinci.
„Vreau să mulţumesc pe această cale colegilor care s-au alăturat echipei: domnului profesor Coman, domnului şef de lucrări Crişan, domnului doctor Boc. Suntem extrem de onoraţi că lucrăm împreună, că nu aduc din experinta şi curajul lor chirurgical, mai ales din bunul simţ şi educaţia deosebită cu care ne înconjoară. Vă mulţumim frumos şi tot înainte!” a mai spus dr. Andreea Moldovan, care a preluat premiul echipei de la Braşov.
Dr. Livia Ognean
Livia Ognean face parte din prima generatie de neonatologi a Romaniei. Prin mâinile ei au trecut de-a lungul anilor mii de nou-născuti. Spune ca în secţia ei nu se dau atenţii. În schimb, părinţii mulţumiţi pot să doneze unei asociaţii înfiinţată în 2006, prin intermediul căreia doctoriţa cumpără aparate şi consumabile ca să aibă mai bine grijă de cei mici.
„Vă transmit din partea Liviei mii de mulţumiri pentru premiul de astăzi, îi pare rău că nu este astăzi alături de noi, este plecată din ţară şi eu, personal, îi mulţumesc mult că există” a spus reprezntanta doamnei doctor Ognean.
Bolile infecţioase au fost mereu temute şi lupta împotriva lor se adaptează felului în care se diversifică tot ceea ce le generază. Îţi trebuie perseverenţă, tenacitate şi un plus de iscusinţă ca să le pui bariere, iar premiul Galei Elitelor Medicle Transilvane în acest domeniu s-a îndreptat spre medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu.
„Sunt extrem de onorată său fiu în Cluj şi să primesc această distincţie. Mulţumesc, în primul rând colegeilor mei, pentru că în afara cunoştinţe şi de aprecierii lor, poate că eu astăzi n-aş fi fost aici. Mulţumesc Clujului medical care m-a format, mentorilor mei din Clinica de Boli Infecţioase, pacienţilor mei şi nu în ultimul rând familiei mele”.
Dr. Ioan Dănuț Cocoi
Doctorul Ioan Dănuț Cocoi este supranumit şi doctor al inimilor, nu doar pentru că este medic cardiolog, ci pentru că este unul dintre cei mai iubiti medici cardiologi din Bistrița, iar astăzi inimile pacienţilor bat alături de ale noastre, felicitându-l.
„ Am avut emoţii că nu mai primesc premiul! Mulţumesc mult organizatorilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o cu acest premiu. Eu provin din Bistriţa, care nu e un centru medical universitar medical. Sunt onorat că prin acesta am fost inclus şi eu în rândul personalităţilor medicale clujene şi transilvănene.
În puţin peste 30 de ani de activitate în Bistriţa, am încercat să facem şi noi ceea ce se poate acolo. Aş fi foarte bucuros să cred că acest premiu şi această onoare se datorează şi respectului pe care l-am avut tot timpul cu mine pentru dascălii care m-au format. Am avut în timpul studenţiei în Clujul universitar, în rezidenţiat şi ulterior în cursurile postuniversitare parte de profesori buni, de la care am învăţat cum să descifrez tainele profesiei noastre, de la care am învăţat ce să fac şi mai ales ce să nu fac.
Aş fi tare bucuros să cred că acest premiu se datorează faptului că în toţi aceşti ani am purtat respect valorielor profesiei medicale şi pregătirii universitare. Cred că fără o unitate în jurul pregătirii profesionale în aceşti ani foarte grei de agrsiune asupra corpului medical nu putem să existăm, iar coeziunea corpului medical este de dorit ”.
Dr. Ileana Fofotă
Singurii medici generalişti pregătiţi să îngrijească pacienţi de toate vârstele sunt medicii de familie. Ei au capacitatea de a asigura asistenţa medicală integrată, a pacienţilor, atât profilactic, cât şi curativ, iar joi seara a fost premiată doamna doctor Ileana Forfotă.
„Vă mulţumesc foarte mult pentru onoarea care mi s-a făcut de a participa la un astfel de eveniment, dar ţin să mulţumesc celor din Bistriţa, colegilor şi celor din centrele universitare apropiate, Cluj, Târgu Mureş, care ne îndrumă şi ne dau sfaturi ca să ne putem face datoria aşa cum trebuie ”.
Dr. Andrei Mureșan
Un chirurg, oricât ar fi de bine pregătit, de abil şi de experimentat are nevoie în echipa sa de un adevărat vrăjitor, fără baghetă, dar cu temeinice cunoştinţe de anestezie şi terapie intensivă. Premiul acestei specialităţi a mers la doctorul Andrei Mureșan de la Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Șeful Secției de Anestezie și Terapie Intensivă.
„Sunt onorat şi emoţionat de acest important premiu la care consider că a contribuit întreg colectivul secţiei ATI de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, colectiv pe care, până nu demult, l-am coordonat timp de 25 de ani.
Pentru mine, premiul reprezintă o onoare, pentru colectivul secţiei ATI o recunoaştere a activităţii, iar pentru spital, alături de o coordonare managerială şi medicală de excepţie, reprezintă o recunoaştere a valorii acestei unităţi medicale.
În activitatea de coordonare a secţiei ATI am urmărit optimizarea actului medical şi aducerea sa la standarde europene. Acest lucru a fost posibil în ultimii ani, când finanţarea secţiei s-a îmbunătăţit prin programele naţionale graţie cărora am avut acces la aparatură şi mijloace moderne de terapie.
Aş vrea să mai subliniez o activitate importantă care ne-a adus succes. Este vorba de activitatea de prelevare de organe pentru transplant, carev a situat Spitalul Județean de Urgență Baia Mare între spitalele fruntaşe.
Cu mândrie afirm că m-am format la şcoala clujeană de medicină, unde am beneficiat de experienţa unor chirurgi şi profesori de renume”.
Decernarea premiilor a continuat cu alţi medici merituoşi din întreaga Transilvanie
Dr. Daniel Porav
Urologia este un domeniu în care o generaţie tânără de medici au schimbat destinele a numeroşi pacienţi, utilizând tehnică de vârf pentru a menţine la un nivel cât mai înalt calitatea vieţii acestora. Şeful de lucrări Dr. Daniel Porav de la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Judeţean Mureş a fost următorul premiant al galei.
„Mulţumesc foarte mult organizatorilor pentru acest premiu deosebit pe care l-am primit în faţa dascălilor mei, am urmat cursurile acestei universităţi, dar ţin foarte mult la o persoană deosebită, profesorul Ioan Coman, cel care mi-a fost dascăl, profesor, părinte şi mi-a îndrumat primii şase ani, până am plecat spre Târgu Mureş. De asemenea, vreau să-i mulţumesc şi domnului director Copotoiu, care a contribuit la plecarea mea spre Tg. Mureş, gândurile mele de sănătate şi de împlinire le am pentru profesorul Boja, căruia îi doresc ani mulţi. Domnia sa e cel care mi-a pus în mână instrumentul pentru terapia percutanată a litiazei urinare în mână şi care m-a făcut să înţeleg şi o altă parte a urologiei, decât cea pe care am primit-o la Cluj”.
Doctor Monica Măgherușan
Toate cele ce vin din inima noastră trebuie să fie drepte, curate şi bune se spune în Cartea Proverbelor. Atunci când ceva se strâmbă acolo, când cadenţa se frânge, inima cea de carne are nevoie de atenţia, grija, profesionalismul şi devotamentul unei alte inimi. Premiul pentru cardiologie a răsplătit-o pe doamna doctor Monica Măgherușan, Medic primar cardiolog în cadrul Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj Napoca.
„ Sunt mândră că am slujit şi sunt mândră că slujesc în continuare cu demnitate, respect şi deosebită dăruire viaţa pacienţilor mei. Şi ce pote fi mai minunat în viaţă decât să ai grijă de acest miracol al corpului omenesc, care se spune că este dirijorul simfoniei celulare” şi de care profesorul Haţieganu spunea că de dragul ei, plămânul stâng s-a făcut mai mic, pentru a-i oferi un culcuş confortabil”.
Nu au fost uitaţi nici asistenţii medicali, iar anul acesta un trofeu le-a fost dedicat lor
Din 2011, de cand ocupă funcţia de asistentă şefă, este preocupata atat de asigurarea unei asistente medicale de calitate cat si de satisfactia profesionala a personalului medical. A creat şi implementat circuitul pacientului, de la prezentarea în biroul unic de internări până la preluarea lui pe secţie, iar spitalul are cea mai bine dotată garderoba. A pus la punct si s-a preocupat permanent de utilarea cu aparate performante si profesionale a blocului alimentar. În 2016, când Spitalul Clinic Municipal Cluj s-a acreditat, uita în multe seri sa plece acasa. Pentru toate acestea şi pentru altele nespuse, Asistenta şefă Corina Mureşan a primit premiul rezervat asistentelor medicale.
Mulţumesc pentru acest premiu care aparţine de fapt colectivului Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, colectiv care a dat dovadă de profesionalism şi disponibilitate fata de pacient. Totodată, vreau să menţionez faptul că viziunea şi misiunea Spitalului Clinic Municipal au fost de a furniza servicii de sănătate la cel mai înalt nivel, pentru desfaşurarea actului medical în siguranţă.
Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc Primariei Cluj-Napoca pentru susţinere, care ne-a ajutat de-a lungul anilor în finanţare, în vederea achiziţionării de aparatură medicală de înaltă performanţă, asigurării condiţiilor optime pentru pacienţi şi condiţiilor de muncă în siguranţă pentru angajaţi”.