Lăptișorul de matcă – cu adevărat un produs regal

Ce este şi ce se poate face cu lăptişorul de matcă, acestea sunt întrebările la care încercăm să răspundem astăzi, când vremea frumoasă îndeamnă albinele la muncă.

Despre apiterapie şi beneficiile produselor apicole am mai scris în paginile noastre, iar ecourile din partea cititorilor ne bucură, dar ne şi obligă să continuăm demersul nostru, alături de prietenii de la  Casa Bio, dr. Mirela Strant, specialist în apifitoaromaterapie şi Alina Varadi, tehnician şi împătimit apicultor şi consumator de produse ale stupului.

Dacă până acum am aflat câte ceva despre polen şi păstură, a venit rândul celui mai complex produs apicol, care este lăptişorul de matcă. Ultimele studii au demonstrat că lăptişorul de matcă administrat  injectabil de specialişti în cadrul cercetării, a dus la scăderea cu 33% a nivelului de glucoză din sânge. De asemena, administrarea simultană de lăptişor de matcă şi a jnei soluţii de fructoză unor şobolani insulino-rezistenţi, a redus semnificativ concentraţia plasmatică de insulină şi trigliceride, a scăzut tensiunea arterială sistolică, fără să afecteze nivelul glicemiei şi al colesterolului total.

Sunt rezultate care nu fac decât să con firme un fapt constatat: pe cât pare de fragilă albina, pe atît este de luptătoare, ceea ce a ajutat-o să supravieţuiască atunci când dinozaurii au cedat vicisitudinilor altor ere.

- Articolul continua mai jos-

17974112 457039187962889 1682336857 n 1

Ce conţine şi la ce ajută lăptişorul de matcă?

„Într-un volum echivalent dozei homeopatice, lăptișorul de matcă concentrează o materie biologică atât de activă, complexă și echilibrată ca raport de factori compoziționali, încât este capabil să declanșeze procese și fenomene ale căror efecte nu le putem explica și justifica decât în parte.” afirmă  Nicolae Ilieșiu.

Graţie compoziţiei sale excepţionale (proteine, lipide, glucide, vitamine, enzime, minerale, factori vitali specifici, substanţe cu rol de biocatalizatori în procesele de regenerare a celulelor), lăptişorul de matcă previne şi tratează o serie de afecţiuni, dar are şi un rol important în regenerarea organismului. Lăptișorul de matcă pur este cunoscut ca produsul natural cel mai bogat în vitamina B5. El acționează asupra sistemului nervos și a glandelor suprarenale , de unde i s-a tras și numele de “vitamina antistress”. El conține complexul vitaminelor B – cu rol în transmisia influxului nervos –  în cantitate mai mare decât drojdia de bere. Stimulează creşterea şi apetitul.

Lăptișorul de matcă conține și o substanță cu acțiune antibacteriană și antivirală și care de asemenea stimulează funcția splinei și sistemul imunitar în general. Crește rezistența la stress și la efort, fiind indicat în stări de oboseală, astenii, surmenaj, depresie. Este un bun tonifiant psihic, intelectual si sexual. Acționează ca un reglator hormonal crescând potența bărbaților, combătând sterilitatea sau normalizând menstruația.

Ajută la refacerea organismului după intervenții chirurgicale și tratamente agresive, reduce colesterolul din sânge, este foarte bun în anemii și are un rol deosebit în metabolismul celular.

- Articolul continua mai jos-

Casa bio 2 laptisor de matca 720x1280

Sănătate şi frumuseţe cu produsele stupului

Doamnele îl folosesc și în cosmetică, deoarece are un rol deosebit în refacerea pielii și mucoaselor.

Doza uzuală este de 1 gram pe zi la adult și 0,5 grame la copii.  Doza terapeutică în cazul afecțiunilor grave este stabilită numai de către medici/doctori cu competențe în Apifitoterapie.

Consumat ca atare nu modifica indicele glicemic, deci poate fi folosit de catre diabetici.

Câteva aplicații practice

-Articolul continua mai jos-

Cura anuală pentru menținerea echilibrului hormonal și a imunității. Este nevoie de 100 gr lăptișor matcă/an în 2 cure – de preferat primăvara și toamna.

Osteoporoză, osteopenie –-3 gr lăptișor matcă/zi – 2 luni

Răceli de sezon: 1-3 zile consecutiv câte 10gr lăptișor de matcă/zi, administrat de la primele semne de răceală.

Depresie, tristețe – 2-3 gr/zi

Sportivi – 4 gr/zi – îmbunătățește performanțele sportive și masa musculară

Remediu anti-age – 2-3 gr/zi +30 gr polen crud la/în loc de micul dejun – 5 zile/săptămână

Cosmetică și frumusețe cu lăptişor de matcă

Tratament pentru păr și piele

50 gr laptisor de matca + 950gr miere  se amestecă și se țin în baie – într-un recipient închis ermetic.

Putem utiliza pe părul ud – se lasă să acționeze 10 minute, dupa care părul se limpezește bine.

Se poate folosi și ca gel de duș cu efecte deosebite asupra pielii.

Mască de față cu efect regenerator și antirid – se aplică seara  pe fața curată lăptișor matcă crud. Se lasă 15 minute după care se spală cu apă călduță.

Mască de păr: de 2 ori pe an aplicați lăptișor de matcă pur direct pe păr pentru o oră. Apoi șamponați și limpeziti.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari