Piciorul diabetic şi îngrjirea modernă a acestuia de către specialistul podiatru este una din preocupările Norinei Alinta Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, cunoscută mai mult peste hotare şi care depune eforturi considerabile pentru ca, specialişti şi pacienţi, să atingă obiectivele unei îngrijiri optime a piciorului, indiferent de starea acestuia.
Ce este piciorul diabetic ?
Piciorul diabetic, una dintre complicațiile majore ale diabetului zaharat – caracterizată de apariția și agravarea ulcerațiilor la nivelul piciorului, senzație de amorțeală și durere, reprezintă o povară mare pentru persoanele afectate și familiile acestora, periclitând mobilitatea și sporind morbiditatea, printr-un impact semnificativ asupra calității vieții pacientului, în ansamblul ei. Neuropatia diabetică periferică apare ca urmare a distrugerii nervilor, uneori fără ca bolnavii să conștientizeze semnele și simptomele care o anticipează. La rândul ei, distrugerea nervoasă se produce din cauza nivelului crescut de glucoză și/sau ca rezultat al unui nivel redus de insulină în sânge.
O persoană care suferă de diabet și care experimentează dureri, amorțeală, oboseală, furnicături, senzație de arsură la nivelul membrelor, piele uscată și crăpată la nivelul picioarelor și tălpilor, poate avea neuropatie diabetică și șanse sporite să sufere de ulcerații.
Piciorul diabetic – Amputaţia şi urmările ei
Lăsate netratate, ulcerațiile evoluează în picior diabetic, condiție care poate aduce în viața pacientului una dintre cele mai de temut urmări: amputația, ca soluție extremă în abordarea medicală pentru oprirea progresului bolii. Printre factorii care cresc riscul de formare a ulcerațiilor la nivelul membrelor inferioare și, ulterior, de amputație, se numără: existența diabetului de mai bine de 10 ani, istoric al consumului de tutun, nivelurile crescute de glucoză în sânge.
Amputația este, de cele mai multe ori, sinonimă cu invaliditatea. În România, peste 50% din totalul amputațiilor se efectuează în rândul persoanelor cu diabet, acestea fiind date care au atras atenția specialiștilor, în vederea căutării de soluții viabile și eficiente. Într-un context al progresului medical internațional, România avea nevoie de integrarea, recunoașterea și explorarea unei zone noi, axate exclusiv pe îngrijirea piciorului și, conștientizând predominanța amputațiilor în rândul persoanelor cu diabet, de o disciplină care să intuiască încă de la început necesitatea orientării sale preponderente, dar nu exclusive, către zona de diabet: podiatria.
Piciorul diabetic – Ce este podiatria?
Specialistul podiatru – un profesionist cu o meserie care se află în plin proces de formare în România, în prezent, dar care promite să se concretizeze, să se adapteze în funcție de nevoile actuale și, în timp, să se remarce printr-o expansiune absolut necesară, oferă răspunsul la nevoile persoanei cu diabet.
Picioarele persoanei și pielea de la nivelul lor sunt predispuse rănirii și evoluției nefaste a oricărei mici zgârieturi, în primul rând din cauză că o persoană cu diabet își pierde treptat sensibilitatea și, totodată, abilitatea de a resimți durere, căldură sau frig. O persoană care întâmpină aceste probleme poate avea o zgârietură pe care să nu o perceapă la picior și care să se infecteze.
Încă din acest punct, rolul specialistului podiatru în abordarea simptomelor piciorului diabetic este esențial. Acesta poate să impună o rutină și o necesitate a examinării serioase, frecvente, asupra picioarelor, printr-o responsabilitate mai mare decât în mod obișnuit.
Specialistul în podiatrie poate realiza o examinare complexă a anormalităților apărute la nivelul picioarelor, a sensibilității, a trăsăturilor biomecanice ale piciorului, poate evalua starea pielii, a unghiilor și determină dacă persoana cu diabet prezintă un risc sporit de apariție a ulcerațiilor.
După caz, podiatrul recomandă îngrijire extinsă, supraveghează evoluția problemelor și stabilește conexiuni cu profesioniști din alte specialități, implicați în procesul de îngrijire a piciorului diabetic. Din acest motiv, podiatrul are un rol central în echipa multidisciplinară de management al piciorului diabetic, fiind în măsură să primească și să medieze cazurile de picior diabetic, în conformitate cu modalitățile necesare de îngrijire.
În comunicarea eficientă cu pacientul, podiatrul va pune accentul pe identificarea și explicarea factorilor de risc, pe importanța intervenției precoce, pe necesitatea purtării articolelor de încălțăminte care nu incomodează sau traumatizează picioarele, astfel încât ulcerațiile să fie evitate. Domeniul îngrijirii piciorului este unul complex, care depășește sfera neuropatiei diabetice însă toate procedurile realizate în îngrijirea piciorului diabetic au o continuitate și în afara acestei nișe – de la diagnosticare, tratament și reabilitarea anomaliilor asociate piciorului și membrelor inferioare, până la abordarea biomecanică a piciorului, îngrijirea piciorului atletic, abordarea infecțiilor fungice, a gutei, bătăturilor, monturilor, degerăturilor, unghiilor încarnate, verucilor, artritei reumatoide și diformităților degetelor.
După cum se poate observa, în sfera de atribuții ale unui podiatru intră mai multe aspecte, care țin exclusiv de sănătatea picioarelor de la glezne în jos și de o cunoaștere amănunțită a mecanismului picioarelor.
Asociaţia de Podiatrie
În România, Asociația de Podiatrie desfășoară deja, de peste un an, toate demersurile necesare promovării și consolidării disciplinei podiatriei, acțiunile Asociației îndreptându-se către două categorii vizate: asistenții medicali, viitori specialiști în podiatrie – prin implementarea cursurilor de instruire pentru aceștia – și publicul larg, publicul din rândul căruia provin persoanele cu diabet, apropiații și familiile lor. Pe ei ne dorim să îi ajutăm, prin toate resursele de care dispunem, să ducă o viață ușoară, în care complicațiile bolii de care suferă să fie minime sau eliminate definitiv, iar dificultățile să nu îi prindă nepregătiți, în nicio situație.
Intervenția specialistului în podiatrie este obligatorie în cazul persoanei cu diabet, deoarece obiectivul central al acestuia este prevenirea riscului de apariție a complicațiilor și a piciorului diabetic. Persoana cu diabet are nevoie de susținere de specialitate, pentru a parcurge, cu toate informațiile necesare, drumul de la pericol la certitudine și control, în boala de care suferă. Persoana cu diabet zaharat va avea doar avantaje din întâlnirea sa cu un specialist podiatru, iar podiatru o va ajuta să învețe auto-examinarea, să știe cum să întâmpine semnele alarmante.