fbpx
Acasă Video ZM Dialog cu dr. Marcel Rad despre stricturile de uretră VIDEO

Dialog cu dr. Marcel Rad despre stricturile de uretră VIDEO

Unul din tinerii cavaleri ai bisturiului este interlocutorul nostru de azi. Este vorba de doctorul Marcel Rad de la clinica de urologie EndoPlus Cluj/Napoca.

Dialog cu Dr. Marcel Rad despre stricturile de uretră VIDEO

Chirurgul zilelor noastre se transformă într-un magician. Fără joben şi baghetă, dar cu mijloace care întrec mult imaginaţia noastră profană, chirurgul îşi desăvârşeşte intervenţia “intrând” în organismul pacientului cu microcamere, de unde toată suferinţa îşi arată adevărata faţă. Precum războinicul science fiction, chirurgul mânuieşte raza laser şi tot instrumentarul specializat, realizând ceea ce doar cu 25 de ani înainte părea imposibil. Şi ce sunt 25 de ani faţă de istoria medicinii?

Unul din tinerii cavaleri ai bisturiului este interlocutorul nostru de azi. Este vorba de doctorul Marcel Rad de la clinica de urologie EndoPlus Cluj/Napoca.

Articolul continua mai jos

Ziar Medical 0 Ce s-a mai întâmplat de când nu ne-am văzut, domnule doctor, ce patologii aţi mai tratat? De ce să vină pacienţii la clinica Endo Plus?

Dr. Marcel Rad –  Mă bucur şi eu că ne revedem şi ţin să vă mulţumesc pe această cale.
Aici, în cadrul clinicii abordăm o patologie foarte complexă din punct de vedere urologic. Suntem urologi, ne ocupăm de tot ce înseamnă patologia oncologică, ne ocupăm de tot ce înseamnă litiază renală, despre care am mai discuta cu alte ocazii.
Dar ne mai confruntăm cu o patologie destul de frecvent întâlnită, oarecum neglijată şi dacă îmi permiteţi, chiar aş vrea să discutăm puţin despre tot ce înseamnă stricturile uretrale, atât din punctul de vedere al diagnosticului, cât şi cauzele şi bineînţeles, modalităţile de tratament.

Dr. Marcel Rad – O strictură înseamnă îngustarea canalului uretral, ceea ce poate să ducă ulterior la dificultăţi micţionale.
În funcţie de localizare, putem avea stricturi localizate la nivelul uretrei peniene sau a uretrei bulbare, stricturi mult mai aproape de zona prostatei şi a sfincterului, iar în cazul traumatismelor poate să intereseze niveluri mai apropiate de vezica urinară, uretra membranoasă, iar postoperator rezecţii transuretrale, după o intervenţie de adenocarcinom de prostată, unde se excizează în totalitate zona prostatei, zone de anastomoză care se strâng foarte, foarte mult.
Dr. Marcel Rad
Sunt unele publicaţii care arată rezultate de succes, asta însemnând că la cinci ani de zile nu avem o recidivă, undeva aproape de 8% în cazul uretrotomiilor optice interne. De aceea trebuie să selectăm foarte bine pacienţii şi să informăm pacientul cu privire la opţiunile de tratament.

interventie
Un alt tip de procedură care are şanse de reuşită foarte foarte mari o reprezintă uretroplastia, care în funcţie de etiologie, în funcţie de localizare, de lungime, poate să fie făcută în diferite feluri. Se poate exciza zona de strictură, se anastomozează, adică se cos cele două capete termino-terminale, un capăt de celălalt. Se pot aduce tot felul de grefe, în special grefa de mucoasă bucală. Este foarte bună atât din punctul de vedere al faptului că se revascularizează foarte repede, e o bucăţică de ţesut din altă parte, este autologă, adică aparţine pacientului, nu folosim ceva din exterior şi are rezultate foarte bune, până la 95-98% din cazuri pe termen lung.
prelevare lambou
Ziar Medical – Intervenţia care a prilejuit discuţia noastră a fost o uretroplastie de substituţie. În ce a constat intervenţia? Spuneţi-ne două cuvinte despre pacient. Cum s-a desfăşurat?
Dr. Marcel Rad – Un pacient tânăr, etiologie neprecizată a stricturii, ceea ce numim noi iatrogenă, fără a putea identifica anume o cauză, o strictură care a mai fost tratată anterior prin două intervenţii endoscopice, cea din urmă ducând la extinderea foarte mult a zonei de strictură. Pacientul a fost informat corespunzător despre opţiunile de tratament, iar el, trecând prin astfel de intervenţii minim invazive, în prima fază chiar s-a gândit să o aibe şi pe a treia.
endoplus
Când i s-au prezentat posibilele complicaţii şi rata de succes, lucrurile au stat puţin altfel. Pacientul a fost externat ieri (după patru zile n.r.), este foarte bine. A beneficiat de uretroplastie cu mucoasă bucală. S-a prelevat un lambou de mucoasă de 6 cm. lungime pe 2 cm. lăţime, cu suturarea zonei donatoare. La nici 12 ore postoperator pacientul a început să mănânce.

lambou mucoasa bucala

Am avut ocazia să lucrez cu câţiva urologi foarte buni în Glasgow, un an de zile am petrecut acolo şi tipul acesta de intervenţii se făcea dedicat de către anumiţi urologi, care doar asta făceau. Drept urmare şi rezultatele erau pe măsură.

interventie chirurgicala

Dr. Marcel Rad – Când evaluăm strictura de uretră ce vedem? Vedem un canal, vedem în uretrografie o zonă de gâtuire, de stenozare a canalului, dar nu vedem şi nu putem să ne dăm seama, indiferent de cât ne chinuim să evaluăm cu ecografie, cu RMN, nu putem să evaluăm corect zona de fibroză, zona de ţesut cicatricial.

uretra

Ziar Medical – O uretraplastie de uretră cu lambou de mucoasă bucală fără nişte complicaţii care să apară în timpul inetrvenţiei. Cam ce rată de succes are?

Dr. Marcel Rad – Când vorbim de rată de succes ne referim, fără recidivă, la cinci ani de zile. Poate să aibe o rată de succes între 95 şi 98%, în funcţie şi de rezultatele şi de publicaţiile fiecăruia.

interventie

Ziar Medical – Iată că la Clinica EndoPlus putem să aflăm aproape tot ce ar trebui să ştim, ca pacienţi, atunci când avem probleme urologice. Vă mulţumim, domnule doctor şi sper să ne mai întâlnim şi cu altă ocazie.

Dr. Marcel Rad – Şi eu vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie şi vreau să vă mulţumesc încă o dată şi tot acum, pe a ceastă cale, aş vrea să mulţumesc şi domnului profesor Ioan Coman pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, dându-mi posibilitatea să încep şi să fac tot ceea ce înseamnă partea de reconstrucţie uretrală, fiind un domeniu oarecum nou, în special partea de grefe cu mucoasă bucală. Vă mulţumesc.

Alte articole:

Marcel Rad Dr. Clinica Endoplus – SĂNĂTATE / Clujul pe harta Urologiei româneşti de performanţă

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,937FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este sclerodermia? Simptome, diagnostic, tratament

Ce este sclerodermia? Termenul „sclerodermia" provine dintr-un cuvânt grecesc „scleroderma", care înseamnă „piele dură"....

Lipsa de încredere în sine se citește pe chip, prin fapte și prin iluzii

Lipsa de încredere în sine se citește pe chip. Încrederea de sine este principalul...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...