Câte ceva în plus despre alergii. Un nou dialog cu dr. Corina Bocşan

Cum tratăm alergiile odată depistate şi diagnosticate?

Deşi unele forme de alergii nu se manifestă în sezonul rece, asta nu înseamnă că altele nu afectează numeroşi pacienţi, ajungându-se uneori ca membrii unei întregi familii să sufere sub diverse moduri din cauza alergiilor. Pentru că un om informat este unul prevenit, continuăm dialogul cu dr. Corina Bocşan, Şef de Lucrări Farmacologie la UMF „Iuliu Haţieganu”, medic primar Alergologie şi Imunologie Clinică la clinica Almedo.

Dr. Corina Bocşan – Formele alergice uşoare pot fi controlate cu medicaţia obişnuită, în funcţie de alergenul dominant ce determină simptomele. Pot fi pacienţi sensibilizaţi de mai mulţi agenţi, dar unul este dominant şi atunci apar simptomele clinice. Aşadar, terapia este individualizată de la pacient la pacient, nu este o regulă fixă şi clară.

Se poate spune că mai mult ca în alte ramuri, în alergologie există pacienţi şi nu afecţiune?
Da, fără niciun dubiu, aici discutăm de pacienţi. Există numeroase variante şi asocieri de simptome. Unii au doar manifestări respiratorii, alţii au simptome digestive iniţial, uneori în copilărie şi pe parcursul vieţii apar cele respiratorii.

Este binecunoscut marşul alergic, ce debutează cu o alergie alimentară, o dermatită atopică, o evoluţie spre astm, rinită, aşadar un spectru extrem de larg.

Dr. Corina Bocşan – Nu există date de epidemiologie în ţară cu privire la numărul de pacienţi cu manifestări alergice. Prevalenţa la rinită este de 20%, după cum reiese din studiile europene. Tendinţa este de creştere şi se estimează ca prin 2030, aproximativ 40% din populaţia Europei să aibe manifestări de rinită alergică. Astmul are o prevalenţă mai scăzută, situându-se la 7-8% în ţara noastră.

- Articolul continua mai jos-

Cum tratăm alergiile – Care sunt cauzele alergiilor? Putem pune totul pe seama poluării?

Dr. Corina Bocşan – Putem vorbi în acest caz de factori agravanţi, predispoziţiile alergice pot fi determinate de anumiţi factori de mediu. Poluarea, schimbarea stilului de viaţă, cu o expunere scăzută la infecţii, ceea ce face ac organismul să dezvolte alfel de manifestări, respectiv alergice, sunt câteva elemente care contribuie la apariţia alergiilor.

Între pro şi contra  vaccin, există vreo legătură între alergii şi vaccinuri?

Dr. Corina Bocşan – Nu s-a dovedit şi nu se poate existenţa unei legături între vaccin şi o anumită patologie. Este nevoie de o populaţie destul de mare de urmărit pentru mult timp, încât ceea ce se spune sunt mai mult speculaţii, iar beneficiile aduse de vaccinare, evitarea bolilor infecţioase cu mortalitate mare este incomparabil mai importantă, decât acest posibil risc de inducere a alergiilor.

Cum tratăm alergiile – Alergiile se schimbă în timp, se modifică dacă nu sunt tratate?

Dr. Corina Bocşan – Nu neapărat. O reacţie alergică trebuie investigată pe moment, pentru a vedea dacă este vorba de una clara alergică sau a fost ceva ce poate fi confundat cu o reacţie alergică.

Cum tratăm alergiile – Care este calea corectă atunci când suspectăm o alergie?

Primul pas este medicul de familie, apoi medicul alergolog, nu diete impuse de Facebook

Ziar Medical –  Mai este ceva de făcut în legătură cu semnalarea pe etichete a componentelor cu risc din alimente?

Dr. Corina Bocşan –  Etichetarea alimentelor este deja rezolvată prin legislaţia europeană, iar alimentele cu potenţial alergizant trebuie şi sunt menţionate pe etichetă. Accesul la alimente lipsite de elemente cu astfel de potenţial este mai dificil. Fără alimente procesate, fără ouă, fără urme de alune sau arahide e mai greu. La noi în ţară incidenţa acestor manifestări nu este foarte ridicată, faţă de alte ţări. Din experienţa personală, însă am observat creşterea lor în ultimii cinci ani.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari