fbpx
Acasă Ştiri Medicale Ministerul Sănătății a asigurat fonduri pentru un Mamograf la Spitalul de...

Ministerul Sănătății a asigurat fonduri pentru un Mamograf la Spitalul de Urgenţe

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca continuă dotarea  de echipamente ultraperformante şi după achiziţionare a primit  şi autorizațiile necesare de la CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare) pentru punerea în folosință a mamografului Senografe Essential (General Electric), achiziționat în vara acestui an.

Mamograful de care vor beneficia peste 4000 de paciente funcționează în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală. Echipamentul performant, de ultimă generație, este proiectat pentru a efectua mamografii de înaltă calitate și permite efectuarea unei mari varietăți de proceduri de sân, de la screening-ul simplu, în cabinet, la diagnosticare, intervenții și proiecții mobile.

Producătorul descrie echipamentul medical ca oferind imagini de înaltă calitate, clare, pentru vizualizarea marginilor leziunii. De asemenea, mamograful reprezintă o investiție pe termen lung și este dotat cu o platformă upgradabilă și scalabilă.

Management performant la SJU
Articolul continua mai jos

Aparatul de mamografie a costat 1.580.000 lei (cu TVA), cu garanție completă pentru 5 ani și piese incluse. Ec. Dr. Petru Șușca, managerul spitalului, a precizat: „Mamograful a fost achiziționat printr-o procedură de achiziție publică transparentă și concurențială, derulată prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), cu  fază finală de licitație electronică.

La licitație au participat trei firme, iar în urma evaluării tehnice a ofertelor, în faza finală, de licitație electronică, s-au calificat doar două. Licitația electronică a dus la scădere semnificativă a prețului, respectiv cu o valoare de 712.000 lei, comparativ cu oferta inițială, stabilită în urma unui studiu de piață. Fondurile pentru achiziția echipamentului au fost asigurate de Ministerul Sănătății.”

Dotarea cu un mamograf performant a fost necesară, ținând seama că, la momentul actual, se fac anual examinări pentru peste 4000 de paciente. Aparatul existent, cu o vechime de 15 ani, își depășise durata normală de funcționare, iar cheltuielile de întreținere și reparație erau substanțiale.

Noul mamograf digital va permite efectuarea unor manopere intervenționale (biopsii mamare și ganglionare ori localizări preoperatorii ghidate mamografic și ecografic).  Prin tehnologia utilizată, diagnosticul va putea fi stabilit cu mai multă precizie și acuratețe, fapt care va reduce semnificativ incidența intervențiilor chirurgicale și a rezultatelor fals negative.

În plus, Dr. Cristiana Ciortea, de la Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală, subliniază „impactul pozitiv pe care noul echipament îl va avea asupra activităţii de învăţământ şi formare profesională a studenţilor, medicilor rezidenţi şi a medicilor specialişti care se pregătesc pentru obţinerea atestatului de senologie imagistică”.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,939FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Nefropatia diabetică – Cauze, simptome, prevenție, tratament

Nefropatia diabetică este o complicație gravă la nivelul rinichilor, o boală renală cronică, progresivă,...

Boli digestive care dau dureri de stomac

4 boli digestive care dau dureri de stomac. Durerile la nivelul stomacului sunt foarte...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...

Reumatismul – tot ce trebuie să știi despre el

Reumatismul - tot ce trebuie să știi despre el. Impactul pe care afecțiunile reumatismale...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Boala Fabry – diagnostic, simptome, tratament

Boala Fabry este o afecțiune genetică (ereditară) care determină acumularea, de-a lungul timpului, a...