Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei

Odată cu sosirea anotimpului rece apar și cazurile de gripă, caracterizate prin infecții ce afectează tractul respirator superior,care se răspândesc cu ușurință, în special prin tuse, strănut sau în urma contactului direct cu o persoană infectată.

Pentru cea mai mare parte a populației, efectele gripei nu sunt grave de obicei, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor însărcinate și al bolnavilor cronici,cei care sunt cei mai vulnerabili în fața gripei, pot apărea complicații periculoase, ce pot duce în cazuri extrem de grave chiar la deces.O altă categorie expusă gripei este personalul medical,care,prin natura meseriei,intră în contact cu pacienți de la care pot contacta virusul gripal.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate în grupele de populație la risc, să se vaccineze înaintea începerii sezonului gripal.

Luna octombrie este cea mai indicată pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, în acestă perioadă, Organizația Mondială a Sănătății derulează cea de-a IV-a ediție a Campaniei de Informare privind Gripa, aducând în centrul atenției implicațiile pe care le poate avea gripa la nivelul sănătății populaționale și importanța imunizării prin vaccinare.

- Articolul continua mai jos-

Persoanele cu probleme medicale cronicecu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiace,boala cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, sistem imunitar slăbit, obezitate extremă, astm sau afecțiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expuși în fața gripei.Prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare și chiar situațiile, în care viața poate fi pusă în pericol.Totodată, persoanele cu probleme de sănătate cronice pot prezenta un sistem imunitar slăbit, din cauza bolii în sine (ex: infecția HIV, diabet) sau din cauza tratamentului (steroizi, chimioterapie). Aceste lucruri îngreunează lupta organismului împotriva infecției gripale, crescând riscul de complicații, precum pneumonia, de aceea Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anuală.

Gripa poate avea efecte periculoase și în cazul femeilor însărcinate, având potențialul de a genera complicații serioase. Sarcina determină modificări temporare în sistemul imunitar, care expun femeia la gripă, existând și pericolul de afectare a fătului, din cauza gripei.Și nou-născuții pot fi afectați de gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat și, astfel, nu este capabil să lupte cu infecțiile. Gripa în timpul sarcinii poate conduce și la naștere prematură sau la nașterea unui copil cu o greutate sub cea normală.Gravidele care manifestă semne ale gripei,din care amintim: tuse, durere în gât, febră, secreții nazale,probleme respiratorii, dureri de cap,greață sau alte simptome trebuie să apeleze imediat la medic. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinarea sezonieră împotriva gripei este cea mai bună alegere în sarcină pentru mamă și copil, fiind sigură în toate stadiile sarcinii.

Gripa poate să aibă urmări grave și în rândul persoanelor de peste 65 de ani, ținând cont că între 80-90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate în această categorie de vârstă,avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de spitalizare în caz de gripă, deoarece sistemul imunitar este slăbit și luptă mai greu cu infecțiile. Vaccinarea anuală, înainte de începerea sezonului gripal, este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces.

Expus unui risc crescut de a contacta gripa, în comparație cu populația adultă generală, este și personalul medical. Cei care lucrează în sistemul medical pot lua gripă de la pacienți sau de la colegi.În timpul epidemiilor de gripă, anumite studii au arătat că peste 50%din personalul medical care îngrijește pacienții cu gripă poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesioniști fiind cei care lucrează în departamentele de urgență și în clinici, dar și asistentele medicale, arată Organizația Mondială a Sănătății.Odată contactat virusul de către un membru al personalului medical, acesta poate fi transmis mai departe, atât la pacienți, cât și la toți cei cu care interacționează.

Unii pacienți pot dezvolta complicații periculoase, existând cazuri de decese provocate de gripă în unitățile medicale neonatale de îngrijire intensivă și în cele de oncologie pediatrică, în urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient, mai evidențiază datele Organizației Mondiale a Sănătății.Astfel, vaccinarea este recomandată întregului personal medical, înaintea începerii sezonului de gripă.

- Articolul continua mai jos-

Organizația Mondială a Sănătății demarează, anual,Campania de informare, comunicare și de creștere a nivelului de conștientizare a pericolelor implicate de gripă,cu accentul pe anumite categorii vulnerabile ale populației și pe importanța administrării vaccinului antigripal, în sezonul rece.

Anul acesta, Campania,ajunsă la cea de-a IV-a ediție,se implementează în 19 țări europene. Alături de Albania, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Cehă, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia și Ucraina,și România este inclusă în campanie. Evenimentul implică o serie de acțiuni axate pe informarea profesioniștilor din sfera medicală, dar și a populației generale, cu privire la necesitatea vaccinării de sezon – o măsură esențială în prevenirea gripei și a potențialelor sale complicații.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari