fbpx
Acasă Ştiri Medicale Soluţii pentru problemele medicilor rezidenţi

Soluţii pentru problemele medicilor rezidenţi

Schimbarea nu vine peste noapte

Acum, când societatea românească se preocupă de migrarea tinerilor medici şi altor cadre medicale şi sanitare cu experienţă în ţările dezvoltate ale Europei şi în lumea întreagă, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a încercat să ofere soluţii medicilor rezidenţi care aleg să muncească în ţară, în folosul pacienţilor români.

Această primă întâlnire a fost dedicată rezidenţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, dar există premisele pentru a lărgi cadrul înspre toţi rezidenţii Clujului.

În 12 octombrie  2016 s-a desfăşurat evenimentul „Tinerii de azi, medicii de mâine – în dialog cu SCJU”, organizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în parteneriat cu Organizația Tinerilor Medici (OTM). La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai conducerii și aproximativ 60 de medici rezidenți, care își desfășoară activitatea în secțiile spitalului.

Articolul continua mai jos

Premisa evenimentului a constat în inițierea unui dialog între spital, ca instituție, și resursa umană tânără. Preocuparea pentru problemele medicilor rezidenți se înscrie într-o strategie extinsă, de  îmbunătățire a comunicării interne.

„Întâlnirea a fost un pas spre o colaborare între noile generații de medici și conducerea spitalului. A fost o discuție liberă, civilizată și foarte utilă, în încercarea noastră de a schimba ceva”, a  precizat Oana Repede, medic rezident Neurologie, despre eveniment.

Dr. Cristian Dan, medic rezident și președinte al OTM  a vorbit din partea Organizației Tinerilor Medici despre necesitatea comunicării transdisciplinare pentru a soluționa problemele cu care se confruntă sistemul sanitar românesc.

Prorectoratul pentru Rezidenţiat şi Cursuri Postuniversitare al UMF Cluj și medic-șef al Compartimentului clinic de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială a fost reprezentat de Conf. dr. Horațiu Rotaru, care  a punctat importanța anilor de rezidențiat pentru dezvoltarea profesională viitoare. De asemenea, Dr. Horațiu Rotaru a adus în discuție necesitatea responsabilizării medicului rezident și a clarificării statutului acestuia.

1

Probleme de zi cu zi

După o scurtă intervenţie a  doamnei Prof. Dr. Cristina Ghervan, director medical, și un rezumat succint al activității de management, prezentat de Ec. Dr. Petru Șușca, medicii rezidenți din sală au fost invitați să discute deschis despre problemele cu care se confruntă în activitatea zilnică.

Astfel, aceștia au dezbătut problema gărzilor plătite, a posibilității de a primi o masă în timpul gărzilor, dar și aspecte ce țin de spațiile oferite rezidenților și cantitatea de muncă de birou pe care aceștia sunt nevoiți să o facă. Reprezentanții conducerii spitalului au adus clarificări legislative pentru multe din probleme semnalizate de medicii rezidenți din sală și, în același timp, au propus măsuri pentru soluționarea dificultăților sesizate.

O aplecare înspre nevoile resursei umane

„Mi-am dorit, încă de la începutul mandatului să organizez o asftel de întâlnire cu medicii tineri. Politica de investiții în infrastructură și echipamente medicale de înaltă performanță trebuie dublată de o aplecare înspre nevoile resursei umane. Problemele ridicate de acești tineri în această seară nu-mi erau străine și multe dintre ele sunt în curs de rezolvare. Pentru altele am găsit soluții împreună.

Schimbarea nu vine peste noapte. Dar, dacă tot vorbim de schimbare, acești tineri medici reprezintă o resursă valoroasă. Tocmai de aceea, îmi doresc ca întâlnirile de acest fel să fie constante” a declarat managerul SCJU Cluj-Napoca, Ec. Dr. Petru Șușca  după eveniment.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca are aproximativ 400 de rezidenți, care își desfășoară activitatea în secțiile spitalului.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical

Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este...

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Infecțiile tractului urinar te pot ucide

Între infecțiile tractului urinar cu cea mai mare rată de diagnostic, la femei, regăsim...

Virusul Epstein-Barr – simptome și tratament

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus al grupului herpetic. Infecția cu acest virus poate...

Menstruațiile abundente – cauze și tratament

În ciuda faptului că menstruațiile abundente sunt o problemă cu care se confruntă multe...

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...