Hirsutismul – problema medicala, psihologica si estetica

Hirsutismul reprezintă în primul rând o problemă medicală importantă, care afectează un procent relativ crescut de femei aflate în perioada reproductivă, de aceea vă propun să parcurgem împreună câteva aspecte privitoare la cauzele şi principiile terapeutice moderne ale acestui inconvenient estetic şi nu numai.

Ce este hirsutismul ?

Hirsutismul este definit prin creşterea excesivă şi nedorită a pilozităţii corporale la femei, în zone specifice sexului masculin: faţă, piept, spate, abdomen, coapse. Pilozitatea cutanată excesivă, este deseori considerată o lipsa de feminitate cu consecinte sociale şi psihologice importante. Încă din perioada antică, femeile au fost preocupate de aspectul fizic, numeroase documente şi descoperiri atestând utilizarea de către femei ale unor instrumente folosite pentru estetica corporală, inclusiv pentru îndepartarea părului nedorit. Regina Cleopatra, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii antice, se pare că s-a confruntat cu problemele legate de hirsutism.

Hirsutismul trebuie diferenţiat de hipertricoză şi virilism

Hipertricoza este caracterizată prin creşterea rapidă a pilozităţii în zonele ce nu sunt androgeno-dependente.

- Articolul continua mai jos-

Virilismul este definit prin cascada de manifestări clinice secundare hiperandrogenismului; asociază hirsutismul cu acnee, tulburări de ciclu menstrual, caractere sexuale secundare masculine (cresterea masei musculare, alopecie de diverse grade ( chelie n.r.), îngroşarea vocii), clitoromegalie, libido crescut.

Hirutismul – Care sunt cauzele pilozităţii excesive nedorite?

În numeroase cazuri, hirsutismul nu este datorat unei afecţiuni grave, situaţie în care considerăm hirsutismul idiopatic sau de cauză neidentificată.

Orice femeie care suferă de o creştere excesivă a firelor de păr în zone nedorite trebuie să fie investigată de un specialist endocrinolog. În evaluarea unei paciente cu pilozitate cutanată excesivă se ţine cont de o serie de factori: istoric familial, etnie, consumul unor medicamente, dieta dezechilibrată, patologie ovariană/suprarenală sau altă patologie endocrină.

Istoric familial: unele afecţiuni endocrine ce includ în tabloul clinic hirsutismul au fost identificate la mai mulţi membri ai aceleiasi familii: hiperplazie congenitală suprarenală, sindromul ovarelor polichistice.

Etnia: femeile ce provin din regiunea mediteraneană sau Orientul Mijlociu prezintă pilozitate tegumentară mai accentuată comparativ cu femeile de alte etnii.

Dieta dezechilibrată: conduce la obezitate şi rezistentă la insulină, cu creşterea secundară a nivelului de insulină şi secreţia crescută a hormonilor androgeni de catre celulele ovariene, ceea ce cauzează ulterior şi hirsutism.

- Articolul continua mai jos-

Consumul unor medicamente: pot reprezenta de asemenea o cauză de hiperandrogenism (Danozol, utilizat în tratamentul endometriozei; steroizi anabolizanţi, fenitoin, corticoterapie etc).

În perioadă reproductivă ovarele femeilor secretă hormoni estrogeni, progesteron şi cantităţi mici de hormoni androgeni. Dezechilibrul balanţei hormonale cu creşterea producţiei de hormoni androgeni conduce la apariţia pilozităţii excesive nedorite.

Cele mai frecvente cauze hormonale care declanşeaza hirsutismul sunt:

  • sindromul ovarelor polichistice (SOPC)
  • sindromul /boala Cushing
  • tumori ovariene/suprarenale
  • secreţia excesivă de hormon de creştere/prolactină
  • hipotiroidism (rar)
  • menopauză : (sistarea activităţii foliculare ovariene, cu reducerea drastică a secreţiei hormonilor estrogeni, însă cu menţinerea constantă a nivelului hormonilor androgeni)
  • forme congenitale : hiperplazia congenitală suprarenală, tumori cu ţesut suprarenal cu localizare ectopică.

Înainte de instituirea unui tratament la pacientele cu hirsutism este necesar un examen clinic complet, un bilanţ hormonal şi imagistic pentru stabilirea originii hirsutismului.

Hirutismul tratament

Obiectivele tratamentului hirutismului sunt:

  • anihilarea cauzei care a declanşat hirsutismul
  • anularea producţiei de androgeni în exces
  • blocarea receptorilor androgenici
  • distrugerea foliculilor piloţi distribuiţi în zonele nedorite

Tratamentul farmacologic se instituie în funcţie de boala de fond; acest tratament se face obligatoriu sub permanenta monitorizare a medicului specialist (endocrinolog, ginecolog).

-Articolul continua mai jos-

În situaţia în care creşterea densităţii pilozităţii este cauzată de o tumoră suprarenală sau ovariană, este recomandat tratamentul chirurgical.

Tratamentul  cosmetic se recomandă pentru combaterea hirsutismului propriu-zis. Aparatele pentru epilat, cremele sau ceara pentru epilat permit îndepartarea temporară a pilozităţii nedorite, însă nu asigură distrugerea rădăcinii foliculului pilos; în plus pot cauza adeseori iritaţii, inflamaţii şi infecţii cu apariţia foliculitei.

Metodele utilizate pentru epilare permanentă sunt: electroliza, termoliza şi tratamentul cu laser. Aceste alternative terapeutice cosmetice permit îndepartarea pilozităţii în exces pentru o perioadă îndelungată de timp, însă nu sunt lipsite în totalitate de efecte secundare, cum ar ar fi iritaţii, procese inflamatorii, uneori cicatrici nedorite; în plus sunt destul de costisitoare.

Nu în cele din urma trebuie menţionată şi dieta, pierderea în greutate reuşind să amelioreze secreţia în exces a hormonilor androgeni şi tulburările menstruale la femei cu fenomene clinice de hiperandrogenie.

Atenţie!

Înaintea începerii unui tratament cosmetic se recomandă un consult de specialitate (endocrinologic, ginecologic), întrucat tratamentul farmacologic este esenţial în obţinerea unor rezultate de durată în ceea ce priveste combaterea hirsutismului.

Dr. Codruţa Lencu, sfaturi cu privire la ce putem face pentru ca vârsta din cartea de identitate să rămână doar un număr şi nu un defect

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari