fbpx

Sănătate şi caritate la Policlinica fără plată a Fundaţiei „Familia Sfântă”

Despre Policlinica fără plată a Fundaţiei „Familia Sfântă” de la Cluj vorbesc cel mai bine bolnavii care în lipsa resurselor financiare adecvate vin aici, pe strada Moţilor, într-un loc unde iubirea faţă de aproapele este pusă în practică zi de zi.

Li s-a spus „doctorii fără de arginţi”, căci modelul lor este cel al sfinţilor Cosma şi Damian, iar numărul mare de medici care fac aici voluntariat este doar ecoul celor trei perechi de sfinţi Cosma şi Damian, cu toţii vindecători fără plată, fie că vorbim de fiii Teodotei din Asia Mică, de cei de la Roma, ucişi cu pietre, ce au trăit în zilele împaratului Carin ori de cei din Arabia, din timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian şi cărora li s-a tăiat capul.

Acum 22 de ani

Voluntariatul medicilor a început în 1994, când într-un apartament de 4 camere, numeroşi medici, inclusiv profesori universitari şi şefi de clinică bine-cunoscuţi au consultat în mod gratuit sutele de bolnavi care veneau în blocul din cartierul Mănăştur. Donaţii, acte caritabile, milostenie, dragoste creştinească, generozitate, puteţi să spuneţi cum vă lasă inima, dar ceea ce a fost acolo era unic în lume, la acel moment. Întâmplător, la uşa clinicii au ajuns călugăriţele din Congregaţia Doctrinei Creştine, care profund impresionate, au obţinut din Luxemburg finanţarea pentru  construirea  şi funcţionarea clinicii actuale până în 2014.

- Articolul continua mai jos-

Nimeni nu este întrebat care îi sunt opţiunile religioase, politice, etnice, singura lege care funcţionează este cea a iubirii aproapelui.

Peste 100 de medici, 15 profesori universitari şi şefi de clinici au consultat atunci în regim de voluntariat total, iar asta nu s-a schimbat până astăzi, când un singur medic este angajat, restul, profesori sau tineri rezidenţi continuă cu devotament munca cea fără de arginţi, dar plină de satisfacţii spirituale.

Aici se fac consultaţii, examinări, tratamente, se onorează reţetele prescrise, iar activitatea medicală este dublată de cea caritabilă, educativă şi de îndrumare spirituală a tinerilor care se pregătesc pentru căsătorie, a viitorilor părinţi şi alte categorii.

Sunt acoperite toate specialităţile dintr-o policlinică, mai puţin radiologie, pediatrie şi examinările de laborator.

Alături de ce 28 de medici voluntari sunt 11 angajaţi, un medic specialist ecografist, o asistentă medicală, o farmacistă, două îngrijitoare, care lucrează şi la centrul de fizioterapie, un administrator/şofer/casier/om bun la toate, un funcţionar administrativ la fişier, un director adjunct/secretar şi trei şefi de departament din Centrul caritativ – educativ „Iubire şi Adevăr”, după cum spunea dr. adjunct  Giurgiu şi din această lună va veni şi un medic pneumolog.

Pentru susţinerea activităţii, funcţionează aici şi un centru de kineto şi fizioterapie, care sigură cam 10% din fondurile necesare activităţii din policlinică ( paznici şi contabilitate), salariile angajaţilor fiind susţinute de Fundaţia Băncii Transilvania. Donaţiile vin să completeze şi nu este zi să nu li se mulţumească donatorilor, sponsorilor şi tuturor binefăcătorilor în Sf. Liturghie săvărşită în capela aflată la parterul clădirii.

- Articolul continua mai jos-

„Suntem profund recunoscători celor ce s-au aplecat asupra acestei activităţi caritabile. De la mijlocul anului 2014, când surorile Congregaţiei Doctrinei Creştine şi-au îndreptat susţinerea financiară spre alte proiecte, toţi aceştia ne-au ajutat să mergem mai departe şi sperăm că ne vor susţine şi în continuare” ne-a spus dr. Ioan Boilă, directorul inimos care şi-a închinat activitatea acestui centru al adevăratei iubiri creştineşti. „Un gând pios şi de recunoştinţă am faţă de cei 23 de medici care au făcut voluntariat aici, iar Dumnezeu îi răsplăteşte acum în împărăţia sa” a mai spus dr. Boilă.

Dacă la începuturi aici se consemnau peste 1200 de servicii medicale pe lună, acum sunt aproximativ 700, plus medicamentele, 200-230 de reţete onorate gratuit, iar pentru bilanţul anual din luna noiembrie, au fost înregistrate peste 570 de cazuri dificile care vor fi semnalate Fundaţiei Băncii Transilvania. Sunt vârstnici fără posibilitatea de a-şi rezolva problemele medicale, cu pensii mici, oameni cu resurse financiare extrem de mici, familii care au membrii cu handicap sever şi alte situaţii dificile.

Fii generos!

„Vreau să fac prin intermediul dumneavoastră  apel în două direcţii: una înspre medici, să-i invit să participe la această activitate caritabilă, şi am avea nevoie pentru cardiologie, ginecologie, psihiatrie, neurologie şi oftalmologie, iar o altă direcţie de apel este pentru susţinerea financiară, a mai spus dr. Ioan Boilă.

„De 12 ani suntem ajutaţi de Primărie cu fonduri nerambursabile şi ele acoperă o parte din cheltuielile noastre pentru medicamente şi cheltuieli administrative. Trei ani am fost susţinuţi si de Fundaţia „United Way, care au completat, precum mulţi alţii, ca „Farmec” sau „Therapia”. Nu ne-ar strica nici o unitate mobilă cu care să putem asigura intervenţii, pe lângă consultaţii celor din satele dimprejurul Clujului unde ne deplasăm” a completat dr. Adjunct Corina Giurgiu.

„Tuturor binefăcătorilor noştri vrem să le mulţumim şi prin intermediul dumneavoastră” au mai spus cei doi şi străbătând policlinica am ajuns în zona centrului „Iubire şi adevăr” unde un bărbat nevoiaş primise hrană. Am petrecut ceva vreme acolo şi la plecare l-am regăsit. Adormise, iar cei de aici se pregăteau să-l însoţească pentru a-l ajuta în obţinerea unei cărţi de identitate.

-Articolul continua mai jos-

Pentru ceea ce se întâmplă aici nu se oferă o carte de identitate de binefăcător, dar mulţumirea sufletească şi dovada că eşti suficient de puternic şi poţi să-i ajuţi pe alţii sunt atribute ale calităţii de om, care nu poate să treacă indiferent şi orb la nevoile altora.

  Alice Valeria Micu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari