Dezvoltarea fără precedent a sistemului de sănătate privat din domeniul stomatologiei a adus în faţa tinerilor absolvenţi noi provocări, necesitatea de a-şi însuşi competențe de proiectare strategică a componentei de cercetare, dezvoltare și inovare la nivelul cabinetului de medicină dentară precum și identificarea de oportunități, de parteneriate între sectorul public și privat în domeniul medicinii dentare.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”,Organizaţia Studenţilor Stomatologi UMF „Iuliu Haţieganu” şi Colegiul Medicilor Dentişti Cluj au venit în sprijinul tinerilor dentişti, organizând în perioada 11-14 iulie 2016 cursurile primei ediţii a Universităţii de Vară „Dental Management Summer University”.
Prin cursurile susţinute în cadrul acestei manifestări științifice s-a urmărit dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de management a studenților de la medicină dentară, precum și a medicilor dentiști pentru a facilita procesul de implementare a rezultatelor cercetării din mediul academic în mediul privat. Au realizat aceasta invitaţi precum Ondine Lucaciu, profesor asociat la Facultătea de Medicină Dentară a Universiăţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Andy Szekely, entrepreneur, Cornel Bran, lector la Universitatea Boston, la Relaţii Internaţionale şi Politici Economice, Romana Cramarenco, lector la Facultatea de Studii Europene, Departamentul de Studii Europene şi Guvernanţă a Universităţii „Babes-Bolyai”, Camelia Moraru şi Daniela Deac- RDI Partners&Capital advisor Capitaly, Stela Andrei, EPMC Consulting, Lorand Soaresz Szasz, Busines coach, trainer şi entrepreneur, Ciprian Soleriu, Persuasions, marketing &sales, Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania Festival, Teodora Motorca, brand counsellor, Ovidiu Oltean, public speakeing, Andreea Petrica, marketing şi comunicare, Mircea Romanţan, Product vision, Planning, Product Execution for Interbank and Cross-border Payment Systems.
Au fost prezentate şi diseminate cu această ocazie rezultatele cercetării ştiinţifice şi de dezvoltare tehnologică de vârf din domeniul managementului şi marketingului cabinetului de medicină dentară graţie intervenţiilor de specialitate ale speakerilor Radu Septimiu Câmpian, Decanul Facultăţii de Medicină Dentară a Universiăţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Dimir Cătălin, medic stomatolog cu experinţă S.U.A., Germania şi Suedia. Informaţiile oferite tinerilor studenţi şi medici dentişti vor duce la eficientizarea protocoalelor în cabinetul de medicină dentară, creşterea calităţii actului terapeutic şi implementarea tehnologiilor de ultimă oră.
Lucrările Universităţii de Vară de Management Dentar au debutat cu o deschidere festivă la care au participat Radu Septimiu Câmpian, Decanul Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, şeful Departamentului de Management dentar şi preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti, primarul municipiului Cuj-Napoca, Emil Boc, Ioana Bogdan, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Stomatologi din UMF „Iuliu Haţieganu”, Cătălin Balog Belu, fost preşedinte al Organizaţiei Studenţilor Stomatologi din UMF „Iuliu Haţieganu” şi unul din cei care au conceput şi dezvoltat conceptul Universităţii de vară.
Decanul Facultăţii de Medicină Dentară, Radu Septimiu Câmpian a radiografiat situaţia medicinei dentare din România şi situaţia tinerilor medici dentişti.
„Iniţierea unui astfel de eveniment era tot mai pregnantă în ultima vreme. Era nevoie de aşa ceva, atât pentru studenţi şi absolvenţi, tineri medici profesionişti într-o profesie liberală, cât şi pentru formatorii acestora, adică Universitatea. Aici trebuie să menţionez că la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj, în cadrul Universiăţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” există cea mai lungă, deşi încă tânără tradiţie a şcolii de management sanitar, de organizare profesională şi de legislaţie specifică.
Care sunt premisele acestei situaţii?
Pe piaţa de servicii stomatologice din România există următoarea proporţie: 19000 de medici stomatologi lucrează în 15600 de cabinete. Doar mai puţin de 5% dintre medici lucrează în cadrul unor furnizori de servicii stomatologice din sistemul bugetar. În acest context, 80% dintre medicii dentişti lucrează în propriile lor cabinete, adică aproape 15000 de medici au dublă calitate, de medic şi de manager. Concluziile sunt evidente.
În cei şase ani de facultate, viitorul medic învaţă cum va putea profesa ca medic, învaţă cum să pună un diagnostic corect şi cum să trateze. Asta va trebui să facă după finalizarea studiilor, va acorda îngrijiri medicale stomatologice, aşadar va fi furnizor de servicii medicale.
Economic vorbind, îşi va valorofica propria forţă de muncă şi aceasta se poate face, în principiu prin două modalităţi: va fi angajatul unei unităţi furnizoare de servicii medicale sau va lucra pe cont propriu, în cabinetul său. În primul caz, o altă entitate va fi cea care va vinde, va exploata forţa de muncă, adică pe medicul anagajat. În al doilea caz, medicul îşi va valorifica singur forţa de muncă în condiţiile pe care le doreşte el.
Am văzut că trei sferturi din medicii dentişti au ales să se exploateze singuri, metaforic vorbind, şi doar un sfert dintre medici sunt exploataţi de colegii lor.
Cine sunt acei medici care nu au propriile cabinete?
Aproape 1000 de tineri susţin licenţa pentru obţinerea calificării profesionale de medic dentist în domeniul stomatologiei pe piaţa de servicii din România(…).
Universitatea de Medicină şi Farmacie are cel mai mare număr de studenţi străini. Dacă la Medicină Dentară, proporţional sunt 52% studenţi străini, la Medicină, numeric şi nu proporţional, sunt cei mai mulţi. Acel sfert din medicii stomatologi care nu au încă propriile cabinete înseamnă, la nivel naţional, aproximativ 5000 de medici.
Un absolvent îşi deschide propriul cabinet după aproximativ 5 ani de la terminarea facultăţii. Interesant este că un sondaj făcut în rândul absolvenţilor noştri a demonstrat această supoziţie din statistici, că intenţia absolvenţilor este ca primul lor cabinet propriu să ia fiinţă undeva în jurul perioadei de 5 ani de la absolvire.
Este evident, în acest context, că medicii dentişti care nu au cabinete proprii corespund exact, din punct de vedere numeric, acestei categorii. Astfel, după cinci ani în medie, tinerii medici au deja orientarea profesională şi managerială clară şi îşi deschid propriile cabinete. Putem înţelege uşor că, practic, nu avem medici fără cabinete personale. Cei care nu au cabinete la o dată de referinţă, le vor avea, cu siguranţă, în foarte scurt timp.Astrfel, este foarte clar că profesia de medic dentist nu poate fi scoasă din contextul abordării profesiei în cadru economic. O astfel de complexitate a exercitării profesiei necesită o formare profesională corespunzătoare, formarea medicală trebuie dublată de formarea de management, necesitatea cunoştinţelor de ordin economic şi managerial este mai evidentă pentru tinerii medici după ce iau contact nemijlocit cu piaţa de servicii. De aceea, completarea formării profesionale cu cunoştinţe specifice este bine venită în primii ani după terminarea facultăţii, dar perfecţionările sunt benefice, evident, în orice moment al carierei profesionale.
Pentru medici, în general şi pentru medicii dentişi în mod special, este o liberă circulaţie profesională în Uniunea Europeană şi acest context trebuie luat în considerare. În toate ţările cu economie de piaţă serviciile medicale stomatologice sunt liberale, iar datele problemei sunt aceleaşi cu cele prezentate sau foarte asemănătoare. Apoi experienţele dobândite trebuie împărtăşite.
Iată de ce o şcoală de vară internaţională de management, organizată în universitatea formatoare în domeniul reglementat sectorial al profesiei de medic este necesară şi binevenită (…). Dacă în ştiinţa medicală, însuşirea corectă a cunoştinţelor este foarte aproape de performanţa în exercitarea profesiei, în management aceste lucruri sunt un pic diferite, în sensul că piaţa are nişte elemente de neprevăzut, care seamănă foarte mult cu terenul- bolnavul, care este diferit de la un caz la altul, ca atare experienţa managerială, împărtăşită de către cei ce au la activ ani de muncă este binevenită pentru orice tânăr care porneşte pe acest drum al carierei şi al succesului profesional, imposibil de atins dacă nu este dublat de excelenţa în managementul propriului cabinet”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, Prof. Radu Septimiu Câmpian.
Ondine Lucaciu, profesor asociat la Facultătea de Medicină Dentară a Universiăţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” şi iniţiatorul acestui eveniment a reuşit să coaguleze în jurul său un mecanism eficient de profesionişti, studenţi şi voluntari pentru a asigura succesul unui demers important pentru tinerii şi viitorii dentişti.
„Dental Management Summer University explorează un nou concept, cel al transferului rezultatelor cercetării naţionale şi internaţionale din mediul academic în mediul privat.
Deşi suntem la prima ediţie, numărul de 150 de participanţi este un număr foarte mare, care ne onorează şi arată interesul mare al studenţilor facultăţilor de medicină dentară şi al tinerilor medici dentişti pentru temele abordate de către noi în cadrul celor patru zile.
Dental Management Summer University s-a născut ca o colaborare instituţională între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Organizaţia Studenţilor Stomatologi Cluj-Napoca şi Colegiul Medicilor Dentişti. Ce dorim? Dorim să venim în facilitatrea inserţiei studenţilor stomatologi pe piaţa extrem de competitivă a serviciilor de medicină dentară şi să ajutăm medicii stomatologi să-şi dezvolte propria afacere”.