Sindromul de oboseală cronică afectează adolescenţii

Encefalomielita mialgică este adesea raportată de către persoanele care suferă deja de fibromialgie și sindromul  colonului iritabil. Cele mai afectate sunt femeile de varsta mijlocie, dar acum chiar și cei mai tineri au ajuns o categorie de  risc.

Ani de zile a fost considerată o tulburare psihologică. I s-a spus  neurastenie, nevroză astenică, epuizarea nervoasă sau tulburare somatică. În schimb, cauza sindromului oboselii cronice poate fi de natură virală sau autoimună. Ceea ce este sigur este multe aspecte ale bolii sunt încă necunoscute, atât în ceea ce proveşte cifrele, precum și particularităţile cazurilor.

Simptomele pot fi ameţeală, senzaţia de leşin, dureri severe de cap, insomnie, oboseala  diurnă accentuată, dificultăţi de concentrare, probleme de memorare, randament intelectual scăzut, sensibilitate crescută sau intoleranţă la zgomote,  fotofobie, creşterea pulsului, palpitaţii, dureri nespecifice în zona inimii,  creşterea tensiunii arteriale, dureri musculare, dureri articulare, senzaţia de „amorţire”  a unor segmente, exces frig sau căldură a lor, transpiraţii abundente,  sensibilitate crescută a coloanei, dificultăţi de înghiţire, greaţuri, tulburări ale tranzitului intestinal, sindrom de colon iritabil, tulburări ale ciclului menstrual, chiar disfuncţii sexuale.

 Cea mai importantă pondere s-ar putea referi la adolescenți

- Articolul continua mai jos-

Până nu demult, identikitul unui pacient care suferă de sindromul oboselii cronice – nu există cifre oficiale nici în România nici în alte state europene se referea aproape întotdeauna  la ofemeie de vârstă mijlocie, chemată să împace cerințele muncii cu nevoile vieții de familie . În realitate, boala pare să implice persoane mai tinere.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Bristol şi publicat în Revista de  Pediatrie, de fapt, ar fi 216 copii care ar suferi de oboseală cronică. Un număr niciodată găsit până atunci, care răstoarnă concepţia despre distribuția bolii – de asemenea, cunoscută sub numele de encefalomielită mialgică și de multe ori raportată de către persoanele afectate deja de fibromialgie și de sindromul colonului iritabil – între diferitele grupe de vârstă ale populației. Datele au fost obținute prin observarea a 5.800 de copii, care  au mărturisit  într-un chestionar un puternic sentiment de oboseală ( care nu trecea cu odihnă ) , dureri musculare , dureri de cap , recurente faringite sau dificultăți de concentrare.  Şi toate acestea pentru cel puțin șase luni.

Criterii de diagnosticare

Acesta este cel mai mare studiu epidemiologic efectuat vreodată pentru a pune în lumină date concrete asupra bolii, pentru care nu există nici o procedură de diagnosticare standardizată și care se manifestă cu simptome atât de vagi, ceea ce face identificarea dificilă. Aproape întotdeauna se va proceda prin excludere , dar această abordare este adesea slab implementată la adolescenți.

Conform cercetării, de fapt, 94 % din băieţii cărora li se pune  un diagnostic al bolii pretind că nu au fost crezuţi atunci când au semnalat primele simptome ale bolii la medici.

Cum se pune corect un diagnostic de oboseală cronică  unui copil sau unui adolescent ?

- Articolul continua mai jos-

„Trebuie să așteptați ca simptomele să dureze cel puțin trei luni înainte de faza de dezechilibru – spune   Catherine Zilli, medic pediatru de familie la ALBIGNASEGO și membru al Asociaţiei științifice              „ Bolnavul de oboseală cronica „. După ce se confirmă boala,  chiar şi în cazul unor dureri abdominale severe, fără alte cauze, medicul pediatru trebuie să însoțească familia în viața de zi cu zi pentru a oferi sprijin pacientului, terapii minore și strategii de viață”.

„Studiul nostru este important, deoarece arată că sindromul de oboseală cronică este mult mai frecvent la adolescenți decât credeam și acest lucru ar trebui să stimuleze medicii să aibă o mai mare atenție și grijă faţă de cei care prezintă simptomele bolii, pentru a îndulci, cu asistență adecvată, impactul bolii asupra vieții copiilor și a familiilor lor” spune Esther Crawley, medic pediatru la Bristol.

Sport şi şcoală

Nicio interdicție categorică în legătură cu sportul. „Ar trebui, totuși, calibrat individual. Ideale sunt exerciţiile de gimnastică aerobică pentru a menţine tonusul muscular constant, a tensiunea arterială și  debitul cardiac. Există studii care demonstrează simptome ameliorate prin practicarea  sportului pentru o jumătate de oră pe zi”. Impactul bolii este reflectat și la nivelul performanţelor școlare. Potrivit studiului britanic, baietii cu sindromul oboselii cronice, ar pierde o jumătate de școală în fiecare săptămână zi, timp destinat acumulării şi dezvoltării intelectuale,  în cazurile cele mai grave și în cele netratate.

„Nu știm cum  se vindecă o boala atât de complexă și totuși atât de misterioasă, dar putem contracara simptomele cu medicamente şi terapii cognitive comportamentale, care pare să dea rezultate bune, mai ales la pacienții mai tineri” concluzionează Crawley.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari